Ateisták! Hogyha egy keresztény ismerősötök, vagy köztudottan megbízható keresztények mondják hogy Isten létezik, és érzik a jelenlétét, szeretetét, akkor miért nem hisztek nekik?
"Mondjuk azért, mert a hindu vallásban több istenség létezik, és amit a keresztények éreznek az csak egy isten szeretete."
Igen, de a hindu vallásban mindennek a forrása a Brahman (az abszolút tudat, ami még nem lépett be a teremtésbe), minden tudatos lénynek ez a forrása és végső lényege. Egy van a sok mögött.
Ismerek olyat, aki keresztény.
Ismerek olyat, aki zsidó.
Ismerek olyat, aki muszlim.
Ismerek olyat, aki buddhista.
Ismerek olyat, aki animista.
Ismerek olyat, aki spiritista.
Ismerek olyat, aki ásatrú hívő.
Ismerek olyat, aki wicca követő.
Ismerek olyat, aki valamilyen természeti vallást követ (inuit & afrikai).
Mindegyiküktől hallottam már, hogy érzik az adott istenük/isteneik jelenlétét valamilyen formában, illetve ugyanúgy tisztelik a hitüket valamilyen formában.
Melyiküknek higgyek, amikor mind ugyanolyan értelmes és szeretetteljes emberek? Miért pont annak a személynek higgyek? Miért higgyek el olyat, ami számomra semmilyen formában nem érződik és létezik?
"Nem gondolnám kifejezetten zavarnak, az emberi természet már csak ilyen."
De ha az emberi természet ilyen, akkor az azt jelenti, hogy az ateizmus természetellenes jelenség.
"Semmi nem utal arra, hogy bármely kultúra eredeti istene a Biblia Istene lenne. Szóval ez biztosan nem állja meg a helyét."
Ezt nem tudhatjuk biztosan, számos okai lehetnek amiért egy ősi kultúrában nem találunk a bibliai istenre utaló nyomot.
"És nem lehet, hogy Visnu meg Shiva egyébként fullra utál, csak Krisna szeret?"
Ha Visnu meg Shiva fullra utálna, akkor annak bizonyára jelét adták volna.
"Na meg mi a helyzet a többi monoteista vallás istenével akkor? Azokat még ezen az egyébként nem kicsit erőltetett módon sem tudod kizárni."
A monoteista vallási istenek mind ugyanabban az istenben hisznek, csak más szemszögből.
"Ím, nagy Isten, Tekints le és pirulj, mi nyomorúlt, Akit remeknek alkotál, az ember!"
/Madách/
MÁR MAGA A KÉRDÉS HELYTELEN, tudatos csúsztatás!
Régen rossz - és roppant primitív megközelítés! -, ha a vallásos hit az EGYES EMBER és az állítólagos isten viszonyára koncentrál. Ha pedig az egyes ember helyére behelyettesítenénk GLOBÁLISAN az emberiséget, az igen visszatetsző és szégyenletes képet mutatna a "Teremtőről".
"mondják hogy Isten létezik, és érzik a jelenlétét, szeretetét, akkor miért nem hisztek nekik?"
Ha én nem érzem a jelenlétét és szeretetét, akkor miért higgyem el másnak? Ha elhiszem, akkor fogom érezni a jelenlétét és a szeretetét? Ez nem valami önhipnózis?
Szerintem értelmetlen a kérdés.
Valaki azt állítja, hogy keresztény és érzi Isten jelenlétét és szeretetét. Akkor ebből miért következik az, hogy nekem is azt kell hinnem?
Ha Isten azt szeretné, hogy érezzem az ő jelenlétét és szeretetét, akkor az úgy lesz. Ahhoz nem kell hit, nem kell Biblia, nem kell hitet közvetítő ember.
Meg amúgy szerintem "Isten" teljes és végtelen. Ugyanúgy megtalálható benne a gyűlölet, mint a szeretet.
"Miért? A szeretet érzése önmagában nem elég igazság? Ráadásul akkora szeretet amit semmi más nem tud adni, vagy semmit és senkit nem lehet ennyire viszont szeretni. :)"
Ez elég naiv hozzáállás a témához.
Látszik, hogy a te hited simán érzelmekre alapul, amit nagyon komolytalannak tartok. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy egy pünkösdi-karizmatikus felekezet tagja vagy, ami egy élményközpontú vallás, ahol kifejezetten az érzelmekre hatnak a megtévesztő prédikátorok.
Az adventista egyházban, ahová jártam annak idején, az érzelmeknél azért jobb érvek voltak a vallásos hit mellett. Most ateistaként azokat sem tartom már jó érvnek, de határozottan jobbak voltak.
Ebben az ateista videóban pedig a videós jól rámutat arra, hogy mi a baj a hívők vallásos érzelmeivel (mondjuk erre már én is utaltam):
A videó kemény kritika, iróniával, így érzékenyebb hívőknek nem ajánlom.
@23:
"De ha az emberi természet ilyen, akkor az azt jelenti, hogy az ateizmus természetellenes jelenség."
Az emberek sokfélék. Attól, hogy valami benne van az emberi természetben, nem lesz természetellenes, ha valakinél pont nem úgy jön ki, nem úgy érez, nem úgy viselkedik. Ugyanis a legalapvetőbb dolog az emberiségnél a sokféleség és ennél természetesebb nincs is.
"Ezt nem tudhatjuk biztosan, számos okai lehetnek amiért egy ősi kultúrában nem találunk a bibliai istenre utaló nyomot."
Nem egyben, egyikben sem. De biztos csak a véletlen összjátéka :)
"Ha Visnu meg Shiva fullra utálna, akkor annak bizonyára jelét adták volna."
Gondoltam, leesik neked a komolysági szint, amivel ezt írtam. De ha már nem: lehet le sem sz.rnak.
"A monoteista vallási istenek mind ugyanabban az istenben hisznek, csak más szemszögből"
Attól, hogy te három monoteista vallást ismersz, még nem annyi van. Bár felőlem hiheted, hogy Mukuru, JVHV meg Allah ugyanaz, ha nagyon szeretnéd. A valóság az ezzel szemben, hogy néhány helyen az emberek egy istent találtak ki maguknak, néhány helyen többet. Sok meglepő nincs benne.
Ez nem ezen múlik. Keresztényként írom, hogy nejem is van megbízható, nagyon kedves ismerősöm, aki hisz a szellemekben és az asztrológiában. Nem bolond, nem elvakult, de hisz ezekben. Ettől én még nem fogok.
Egyébként a hit nagyrészt belső, mély, személyes tapasztalat. Csak segítség lehet, ha hiteles emberek beszélnek a hitükről, de ettől még senki nem fog ténylegesen hinni.
"Keresztényként írom, hogy nejem is van megbízható"
Erős hited van ezek szerint...🤨
"Egyébként a hit nagyrészt belső, mély, személyes tapasztalat. "
Számomra ez teszi az intézményesített vallásokat értelmetlenné.Ha valaki spirituális útra lép az "igazságot" keresve,az egyedi és személyes út.
Biztosan hallottad már az "érvelési hiba" kifejezést.
Tipikus esete a tekintélyelvűségnek a kérdésedben állított jelenség.
Attól, hogy mondjuk van egy tekintélyes, jóindulatú és őszinte muszlim, akit esetleg kedvelek is például, nem fogom neki elhinni, ha azt mondja, hogy Allah létezik.
Vagy amikor Einsteinnel, vagy hasonló formátumú emberrel példálódznak - sokszor tévesen - mert attól, hogy valaki valamiben nagy ember és tekintélyként elfogadott, ez nem vonatkozik mindenre.
Oké, lehet, hogy zseni a fizikában, vagy egyébként nagy tudós, művész, vagy bölcselő, de attól simán mondhat más dologban baromságot.
Azt sem azért fogadja el tőle az ember, ami a hírnevét okozza, mert csak úgy elhiszem neki, hanem mert bizonyította az állítását!!!!!!!!!!!!!
Ezt tessék megérteni!
A hit, hiedelem, babona egy tőről fakad és valójában betegség, orvosi nevén doxazma.
A hívők beteg emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!