Miért adott Isten az embernek szabad akaratot?
Az utolsó választ szeretném egy picit kijavitani,az angyaloknak is szabad akaratuk van,nem sokkal a teremtés után Nóé idejében az angyaloknak megtetszettek az emberek lányai, és sok angyal ugy döntött hogy lejönnek a Földre, hogy a nökkel háljanak.
(Csak akkor jött a gond, amikor Isten elpusztitotta az gonosz embereket özönviz által, az angyalokat pedig nem engedte vissza az ö dicsöségébe. Most a Föld körül vannak és elhitetik az embereket a spiritizmus, hövendömondás,stb. által.)
Ha nem lenne szabad akaratunk, akkor meg azért lennénk felháborodva...:S -.-
Amúgy meg attól, h szabad akaratunk van, attól még Isten befolyásolja az életünket, ha engedjük neki (mint ahogy pl a gyereked, ha nem engedelmeskedne neked, akkor elég rosszul járna. Ezért is kéne kicsit jobban odafigyelnünk Istenre.)
Ezzel van egy kis gond: minden ÉLŐLÉNYNEK VAN szabad akarata, akármilyen hihetetlen, de a növényeknek is van szabad akarata. Az már más kérdés, hogy ki mennyire erőlteti rá az akaratát a másikra, és akkor már le is van korlátozva. Szal nem adott, mert már megvolt, és ami megvan, azt nem lehet adni, max elvenni, és te új néved árulod, és sokan be is veszik, és azt mondják h te adtad.
"hogy engedheti meg, hogy az ember vakon rohanjon a saját végzetébe?"-->> egyszerű: totál nem érdekli az embereket, vagy már nem is él, vagy ha valamilyen energia lény lenne, akkor tuti h nem avatkozhat bele a történésekbe.
Ha feltételezzük, hogy a biblia igaz (márpedig erre semmi okunk nincs), akkor el kell fogadni azt a tényt, hogy az öreg soha nem adott szabad akartot senkinek.
1, A Tóra genezise szerint az öreg Ádámot és Évát úgy teremtette meg, hogy ne tudjanak különbséget tenni a jó és rossz dolgok között (ezen képességüket csak azután szerezték, hogy ettek a tudás fájáról). Mármot, ha annyira hülyének teremtette, hogy ne tudják a kewttő közti különbéget, akkor ugyan mégis hogyan választhattak volna közülük, hisz azt sem tudták melyik micsoda? Tehűát a jó és rossz közötti választás lehetősege nem állt fenn, a szabad akarat így jelentősen korlátozott volt. Nemde?
2, Azt mondják, hogy az ember úgy dönt, ahogy akar, a saját felelősége, hogy az isten mellett áll, vagy sem. Namármost, ezzel párhuzamosan az embereket azzal fenyegetik, hogy azokat akik nem az öreg mellett állnak, hanem a másik alternatívát választják, azokat a pokol örök tüze, és örökké tartó szenvedés várja. Szóval a kérdés adott. Hol itt a szabad akarat? Gyakorlatilag ez az isten ezzel azt mondja, hogy "Azt csinálsz, és úgy döntesz, amit és ahogy akarsz, de ha nem azt csinálod, és nem úgy döntesz amit és ahogy én akarom, akkor olyat kapsz a pofádba, hogy azt egy örökkévalóságig emlegetni fogod!". Ha azt csinálok, és úgy döntök ahogy akarok, akkor mire fel akar büntetni, ha nem az van amit ő akar? Ez kb olyan, mintha a fiam/lányom elkérné tőlem az autómat, és én erre azt mondanám neki, hogy "Jól van, ha akarod vigyed nyugodtan, de mivel én azt akarom, hogy ne vidd el, ezért ha el mered vinni, eltöröm a gerincedet."
Most akkor szabad, vagy nem szabad?
3, A szabad akarat létezése, és az iseni mindenhatóság létezése összeegyeztethetetlen. Egyszerű logikával kikövetkeztethető, hogy az isteni mindenhatóág és az emberi szabad akarat együtt lehetetlen. Ha ez az isten valóban mindenható, akkor az azt jelenti, hogy hatalma van az idő felett is, az idő bármely pontján történő dolgokat ismeri. Tehát ebből az következik, hogy az idő egy "előre rögzített" forgatóköny alapján folyik. Különben honnan tudhatná azt előre?. Szabad akarata az embernek csak akkor lehet, ha nincs előre megírt jövő, de akkor meg az isten nem lehet mindenható, hisz nem ismeri a jövőt, nincs hatalma az idő felett, így maximum az emberhez hasonlóan maximum valószínűségi adatokat tudhat kiszámolni. Így tehát vagy valóban szabad akaratunk van, de akkor a zsidó isten nem lehet mindenható, vagy valóban mindenható, de ez esetben nincs szabad akaratunk, hanem csak bábok vagyunk egy elég rossz játékban. Bár meg kell jegyezni jó a grafikája. :)
Tehát választani kell. Vagy mindenható az öreg, de akkor nuku szabad akarat, hanem csak egy piszkos kis játék bábúi vagyunk, vagy van szabad akarat,, de akkor meg az öreg nem lehet mindenható.
Kedves utolso válaszoló!
Ádám és Éva választhatták, hogy örökké élnek ezen a gyönyörű főldön, vagy esznek a fáról és meghalnak, vagyis Sátán szerint "megnyilik a szemük". És valóban megnyilott, észrevették, hogy mesztelenek, és nemsokkal az után megtőrtént az első gyilkosság is.
5 Mózes 30:19 Bizonyságul hívom ma ellenetek az eget és a földet, hogy az életet és a halált adtam eléd, az áldást és az átkot. Válaszd az életet, hogy életben maradj te és az utódaid is, 20 azáltal hogy szereted Jehovát, a te Istenedet, hallgatsz a szavára és ragaszkodsz őhozzá; mert ő a te életed és napjaid hosszúsága, hogy azon a földön lakhass, mely felől Jehova megesküdött ősatyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákobnak, hogy nekik adja.
Prédikátór 3:19-21 18 Azt mondtam én a szívemben az emberek fiairól, hogy az igaz Isten különválasztja őket, hogy meglássák, ők maguk is az állatokhoz hasonlók. 19 Mert az emberek fiainak vége hasonló az állatoknak végéhez, egyenlő végük van. Amint meghal az egyik, úgy meghal a másik is; egy szellemük van mindegyiküknek, úgyhogy nem áll felette az ember az állatnak, hisz minden hiábavalóság. 20 Mindegyik egy helyre megy; mindegyik a porból lett, és mindegyik a porba tér vissza. 21 Ki ismeri az emberek fiainak szellemét, hogy fölmegy-e, és az állatok szellemét, hogy a földbe megy-e? 22 Láttam én, nincs jobb, mint hogy az ember örvendezzen a munkáiban, ugyanis ez az ő része; mert ki hozza őt elő, hogy meglássa, mi lesz őutána?
Te ólvastál bele a Bibliába? Nekem úgy tűniknik, hogy nem, csak a vallásos alaptalan tanitásokra hagyatkozól.
Szólj ha valamit elfelejtettem, és várom a te további érveid, ha nem csak az volt a célod, hogy erre az egy kérdésre válaszolj!
Szia!
Kedves utolso válaszoló!
Látom nem értetted meg amit írtam. Ezért amit reagáltál rá, tárgytalannak tekintem.
Kedves utolsó válaszoló!
Látom, amilyen okos próbálsz lenni, pont olyan hamar feladod, dehát nem lehet tökéletes senki MÉG.
És nem tudom, miről árulkodik, hogy nem irsz helyesen és hogy nem lehet privát e-mailt küldeni neked.
Kedves utolsó válaszoló. Ha néha mellé ütök egy billentyűt, az még belefér, nem igazán számít helyesírási hibának, inkább kissé figyelmetlenségnek, mivel próbálok gyorsan is írni, meg azért helyesen is. De 8-12 órás meló után ne akard már elvárni, hogy minden lényegtelen apró hibára odafigyeljek, és javítgassam, ha közbe esik 1-2.
Mail-t azért nem lehet írni nekem, mert nem szeretem ha idegenek zaklatnak. Ennyi.
És akkor most, hogy örülj, válaszolok neked a 02-24 21:57-re...
"Ádám és Éva választhatták, hogy örökké élnek ezen a gyönyörű főldön, vagy esznek a fáról és meghalnak, vagyis Sátán szerint "megnyilik a szemük". És valóban megnyilott, észrevették, hogy mesztelenek, és nemsokkal az után megtőrtént az első gyilkosság is."
Ezzel csak engem támasztottál alá, vagyis azt, hogy a zsidó isten (ha létezik) szándékosan hülyének teremtette az embert. Ugyanis még arra sem voltak képesek, hogy felfogják, hogy meztelenek. Egyébként meg ez úgy baromság ahogy van, elvégre ha annya fájt az öregnek, hogy meztelenek, akkor miért nem csinált nekik ruhát? Vagy ha nem csinált nekik ruhát, miért volt probléma, hogy meztelenek, miután ők is képesek voltak ezt felfogni? Tudsz erre valami választ?
A további biblia idézeteid meg kakit sem érnek, ugyanis az általam felvetett egyik problémára sem ad semmilyen választ. Szóval feleslegesen törted vele az ujjaid. Azért van az agyad többek közt, hogy gondolkozz. Hát akkor gondolkozz el azon amit itt és pár hsz-al ezelőtt írtam, és a saját kútfődből adj rá válaszokat, ne ócska biblia idézetekkel gyere. Ezt ngyon nem szeretem. Gondolkodó embernek tartják a vallásosak is magukat, de a gondolkodás helyett állandóan csak a bibliát idézgetik, pedig a kutyát nem érdekli, hogy mire mit ír a biblia. Engem pl csak az érdekel, amit ti gondoltok, a saját eszetekből, és nem az, hogy x ezer éve mit gondolt erről pár zsidó. Úghyhogy légyszi legözelebb ha erre vagy másra válaszolsz, akkor gondolkodj, és a saját szavaid írd, ne x ezer éves halott emberekét. Köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!