Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hit és a feltételezés...

A hit és a feltételezés között mi a lényegi különbség?

Figyelt kérdés

Lényegében ha nem vak hitről beszélünk a szónak azt kéne jelenteni, hogy hisz valamibe, amit az emberi érzékeléssel nem feltétlen tud bizonyítani, végülis ezért hit.

A feltételezés is feltételez valamit, de nem tudja 100%-ra mondani, de nem zárja ki.

2022. okt. 17. 12:37
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
65%
Na, ide is megérkezett a megtestesült értelem #10 személyében.. Miért van az hogy itt egy olyan kérdés nincs, ami alá legalább egy ilyen egybites válasz ne születne? Nem akarok személyeskedni de elég bizarr hogy valakinek ez valamiféle örömet okoz. Vagy ha nem okoz akkor minek csinálják..
2022. okt. 17. 21:27
 12/13 A kérdező kommentje:
Hát ja, hinni abba is lehet, hogy átmegyek a vizsgán, egy mesekönyvbe sem olvastam róla, ugyan akkor az egyik mesekönyv azt írja, hogy hol kel a nap meg nyugszik, akkor az hit, ha nem hiszek benne, akkor össze vissza fog felkelni? Bár tény felém 2x kel fel a nap mert közbe bemegy a hegy mögé 1x délelőtt xd
2022. okt. 17. 21:38
 13/13 anonim ***** válasza:
65%

Ha hiszek valamiben, az nem egy igazolatlan állítás elfogadását jelenti, hanem azt, hogy az életemet úgy rendezem, a döntéseimet annak megfelelően hozom, hogy amiben hiszek, az igaz. Például ha hiszek abban, hogy az erőszak nem megoldás, akkor nem az lesz az első gondolatom egy nekem nehézséget okozó emberrel kapcsolatban, hogy megütöm, mert úgy hizem, hogy ez nem fog megoldani semmit. Tudom ezt bármi módon bizonyítani? Nem, legfeljebb tanúságot tenni róla, azaz úgy élek, hogy ezt a példát követem, és ezzel tanúsítom, hogy ez működik.

A hit az egy szemléletmód, egy létmód. A feltételezés pedig egy maximum egy álláspont. Emberek hajlandóak akár meghalni is azért, amiben hisznek. Viszont senki nem hal meg egy feltételezésért (s ami azt illeti, általánosságban puszta állításokért sem).

2022. okt. 18. 11:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!