A hit és a feltételezés között mi a lényegi különbség?
Lényegében ha nem vak hitről beszélünk a szónak azt kéne jelenteni, hogy hisz valamibe, amit az emberi érzékeléssel nem feltétlen tud bizonyítani, végülis ezért hit.
A feltételezés is feltételez valamit, de nem tudja 100%-ra mondani, de nem zárja ki.
Ha hiszek valamiben, az nem egy igazolatlan állítás elfogadását jelenti, hanem azt, hogy az életemet úgy rendezem, a döntéseimet annak megfelelően hozom, hogy amiben hiszek, az igaz. Például ha hiszek abban, hogy az erőszak nem megoldás, akkor nem az lesz az első gondolatom egy nekem nehézséget okozó emberrel kapcsolatban, hogy megütöm, mert úgy hizem, hogy ez nem fog megoldani semmit. Tudom ezt bármi módon bizonyítani? Nem, legfeljebb tanúságot tenni róla, azaz úgy élek, hogy ezt a példát követem, és ezzel tanúsítom, hogy ez működik.
A hit az egy szemléletmód, egy létmód. A feltételezés pedig egy maximum egy álláspont. Emberek hajlandóak akár meghalni is azért, amiben hisznek. Viszont senki nem hal meg egy feltételezésért (s ami azt illeti, általánosságban puszta állításokért sem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!