Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az egyistenhitet vagy a...

Az egyistenhitet vagy a többistenhitet támogatod leginkább? és miért?

Figyelt kérdés
Melyik látásmód magyarázza meg számodra leginkább az élet működését?
2022. aug. 24. 10:01
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Számomra csak az egyistenhitnek van értelme. Az istenképem talán ahhoz van a legközelebb, amit Monádnak nevezünk. A Monád, a Legfelsőbb Lény, minden dolog összessége. Ez illik az ábrahámi vallások istenképére, vagy a hermetikusok istenképére, vagy a gnosztikusok istenképére.

Valami ennél alsóbbrendűre egyszerűen nem illik az isten megnevezés. Tehát ha Szerápisz vagy Hórusz mégha léteznének is, nem tekinteném egyiket sem istennek. Legfeljebb az egy igaz Isten teremtett más természetfeletti lényeket is, de mi angyaloknak nevezzük azokat, a gnosztikusok pedig eónoknak, nem isteneknek. A rosszindulatú entitásokat pedig mi démonoknak nevezzük, a gnosztikusok arkhónoknak, az arabok dzsinneknek, de nem isteneknek.

"Többistenhitet. Egyszerűen kiráz a hideg attól, ahogy a mindenkinél okosabb európai/arab vallásúak hülyének és semmisnek nézhetik a többi földrész és milliárdok kultúráját."

Miből jutottál arra a következtetésre, hogy mi hülyének és semmisnek nézzük a többi földrész és milliárdok kultúráját? Durva általánosítás.

2022. aug. 25. 09:17
 12/16 anonim ***** válasza:

"Az élet egy olyan feladat amit végik kell vinni, akárhány isten van, ha egyáltalán van.

Mit kell?"

Miért kell végig vinni ezt a feladatot?

Miért adták ezt a feladatot?

Mi értelme?

Kb ezekre próbáltam rá kérdezni. De nem akarom nagyon elvinni a témát. Csak érdekelt hogy szerinted mi értelme az egész itenni létnek, miért csinálta szerinted Isten, meg ilyenek.

2022. aug. 25. 10:15
 13/16 A kérdező kommentje:

Én személy szerint amióta elhagytam az egyistenhitet, azóta nem haragszok istenre, hogy mi miért annyira rossz a világban.

Haragudni nem lehet egy olyan "egyetlen és mindenható" istenre aki nem is létezik 🤷‍♂️

Természetesen ezzel az emberi természetre illetve a mögötte álló bölcsességre szeretném felhívni a figyelmet.

A világunk úgy van felépítve, hogy az ember jól érezze magát, illetve ez is az élet értelme többek között.

Ha az ember szívében valami miatt harag van, akkor ott valami félre ment a történetben, vagy nem éli úgy az életét az ember ahogy kéne, vagy pedig olyan filozófiának a hatása alatt van ami nem helyes.

(Amiért is hozza ki a haragot az emberből pl. az egyistenhit).

Azt pedig ne mondja nekem senki az egyisten hívők közül, hogy még sosem haragudott volna az istenére valami miatt!!! 😃

2022. aug. 26. 09:33
 14/16 Drakula ***** válasza:

"Azt pedig ne mondja nekem senki az egyisten hívők közül, hogy még sosem haragudott volna az istenére valami miatt!!! 😃"

Meg mondanád hogy mégis miért nem haragszól a több isteneidre olyasmiért amiért az egy istenre haragudtál?

Ja és ne általánosits, én nem szoktam istenre haragudni.

2022. aug. 26. 09:49
 15/16 Drakula ***** válasza:

Rosszul írtam, azt akartam hogy ne magadbol indulj ki mások meg itéléséből.

"Ha az ember szívében valami miatt harag van, akkor ott valami félre ment a történetben, vagy nem éli úgy az életét az ember ahogy kéne, vagy pedig olyan filozófiának a hatása alatt van ami nem helyes."

Ez akkora baromság amit még életemben nem olvastam. A haragot töled független tényezők miatt is érezheted PL: Ha egy alak neked ront is agyon ver az utcán majd megerőszakol. Vagy ha ilyesmit látsz el fog a dűh.

"(Amiért is hozza ki a haragot az emberből pl. az egyistenhit)."

Ez meg a legszánalmasabb demagog propaganda amit valaha hallottam.

Voltak olyan több isten hívők akik haragott éreztek, és nem azért mert nem ugy élték az életűk ahogy kéne, hanem mert nekik mentek az aztékok csak azért hogy feláldozzák őket.

Értem én hogy te itt azt akarod sugalni hogy az egyistenhittől az emberek rosszabbak lesznek, de több isten híttől meg jobbak de ez akkor is hülyeség.

2022. aug. 26. 10:01
 16/16 anonim ***** válasza:
A Biblia egy igaz Istenről beszél, aki alkotta az földet és mindent ami rajta van. Ezt az egy Istent illeti meg jogosan az imádat, istenfélelem és tisztelet.
2022. aug. 31. 14:32
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!