Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit gondoltok Nagy Gergely...

Mit gondoltok Nagy Gergely érveiről?

Figyelt kérdés

Szerintem se füle se farka, annak amiket mond.

Pl. itt egy videó: [link]

Minden beszéde ilyen. Ti mit gondoltok?

2022. aug. 4. 00:24
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:

Csak ennek:

1: Nagyon kicsi az esélye,

2: EGYRE KISEBB az esélye. A tudomány javítja magát.

3: Ez inkább csak vicces kedvű istenekkel fordulhat elő. Ott meg akármi is előfordulhat.

2022. aug. 5. 21:57
 22/29 A kérdező kommentje:
Én amúgy az ilyen szobor könnyezéseket nem értem, ez nagyon elgondolkodtat... De mégse hiszem azt, hogy "isten keze" van benne.
2022. aug. 5. 22:38
 23/29 anonim ***** válasza:

Isten nem csinálna ilyen bugyuta csodákat.

Egy kéz vagy láb nélküli embernek ha kinőne a végtagja - NA, AZ már izgalmasabb lenne.

2022. aug. 5. 22:39
 24/29 anonim ***** válasza:

Ahogy gondolod. Ettől függetlenül még igaz, amit írtam.

"1: Nagyon kicsi az esélye,"

Mihez képest? Ez azért elég megfoghatatlan. Van esélye. És azért ne feledjük, hogy még mindig vannak hívők, akik hisznek a csodákban, vallják, hogy velük történt valami természetfeletti. Velük mi a helyzet? Mind hallucinált vagy tévedett? Mind, mindig, mindenkor? Nem mondom, elviekben ez is lehetséges. De azért, minthogy a tudósok nem tudnak mindenre választ adni, nem zárható ki annak az esélye sem, hogy mondjuk a milliárdos nagyságrendű beszámolók közül, főleg, ha a teljes történelmet is beleszámítjuk, akkor azért nem volt mind kitaláció vagy félreértés.

2: EGYRE KISEBB az esélye. A tudomány javítja magát.

Mint mondtam és mennyi az az egyre kisebb? Hány százalékát ismerjük a teljes vizsgálható világnak? Mert ha arról beszélünk, hogy egyre kisebb, mert már a 99%-át értjük, az máshogy hat, mintha azt mondjuk, hogy egyre kisebb, mert 1% helyett már 3%-át látjuk be a dolgoknak. Maga a tudás növekedése és az ismeretlen területek csökkenése még nem jelenti azt, hogy kijelenthetjük, hogy jelentős részét értjük és ismerjük a világnak. Csak egy tendenciát mutat, ami tart valahonnan valahova, de semmit nem árul el arról, hogy éppen hol tart a végcélhoz képest.

"3:Ez inkább csak vicces kedvű istenekkel fordulhat elő. Ott meg akármi is előfordulhat."

Ez csupán egy vélemény. Tudományosnak meg aligha nevezhető, hiszen olyasmiről beszélsz, amit nem vizsgáltál és amennyiben létezik, egyébként jóval felettünk áll, tehát a mi nézőpontjaink nem olyanok, mint az övé. Ő kívülről szemléli a dolgokat és átlátja a teljes struktúrát, mi erre soha nem leszünk képesek, mivel részei vagyunk ennek a világnak.

De persze megértem, amire célozni akarsz, csak gondoltam felhívom a figyelmet arra, hogy abszolút igazságként ez sem állja meg a helyét. Valójában nem sokat mondasz vele.

2022. aug. 5. 22:46
 25/29 anonim ***** válasza:

Annak kicsi az esélye, hogy a tudomány komoly, lényegi tévedésben legyen a valósággal kapcsolatban.

Annak is, hogy messze távol a világ teljesen másféle legyen, mint itt.

Tudod: 48 milliárd fényévre látunk el.

Ahova ellátunk, azt látjuk, hogy a világ (amit látunk belőle) - nagyjából úgy működik, mint itt.

Persze az ördög mindig a részletekben van. Amennyiben valakinek, aki sokkal fejlettebb nálunk, KIFEJEZETTEN az a célja, hogy itt, a közelben elrejtőzzön, akkor az valameddig sikerülni fog neki.

Élhetnek reptoidok a Hold túloldalán, barlangokban.

Csak igen kicsi az esélye.

Ami pedig a vicces isteneket illeti: persze, nyilván léteznek magasabb szempontok.

De például a keresztények istene nem lehet ilyen - FŐLEG akkor, ha képére és hasonlatosságára teremtett.

2022. aug. 5. 22:59
 26/29 anonim ***** válasza:

Egyébként nem a szobor könnyezésekre gondoltam csodaként. Inkább mondjuk gyógyulásokra. Imák, álmok beteljesedésére, akár valamilyen jelenésre... ilyesmik. Olyanok, amiknek a hívő életében valós haszna van, de igazából az neki bizonyíték és azoknak akiket ismerik és körülveszik.

A kereszténység voltaképpen a tanúságtételeken alapszik. Azon, hogy különböző hívők mit tapasztaltak az életükben és ez hogyan változtatta meg őket.

2022. aug. 5. 23:00
 27/29 anonim ***** válasza:

Valóban nem győzhető még senki kizárólag filozófiai úton Istenről. De ez nem azt jelenti, hogy a klasszikus teista érvek érvénytelenek lennének.

2022. aug. 6. 09:10
 28/29 anonim ***** válasza:

Azok más miatt érvénytelenek.

Ha csak egy is működne köztük, az fel lenne vésve minden oltárra, és az egyház egész nap azt harsogná.

2022. aug. 6. 10:55
 29/29 anonim ***** válasza:
59%

A teista érvek maximum a középkorban voltak érvényesek, amikor az emberek még nem ismerték a világot, minden a vallás körül forgott. Valójában a teista érvek alapja a vágyálom: a teisták szeretnék ha az istenük létezne, ezért igyekszenek réseket találni a tudományos kérdésekben, és oda beilleszteni istent. Ezen kívül a dolgokat igyekszenek úgy értelmezni, hogy abban isteni megnyilvánulást lássanak.

A hideg valóság azonban az, hogy istennek semmilyen nyoma nincs a világban. Nincs bizonyíték arra, hogy az Univerzumot valaki irányítaná. A vallások isteneit lehet cáfolni, egy vallástól független isten létezésére meg annyi az esély, mint a Repülő Spagettiszörny létezésére. Nem tudod cáfolni, hogy egy ilyen lény az Univerzum(ok) egyik eldugott pontján nem-e létezik.

2022. aug. 6. 11:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!