Igaza volt Friedrich Nietzsche-nek?
"A jóktól és igazaktól pedig óvakodj! Szeretik megfeszíteni azt, aki maga szab magának erényt – a magányost pedig gyűlölik."
Forrás itt: [link]
7/... anonim ***** válasza:
„Mi benne az igaz?”
Pontosan az ami ott írva van, na persze nem szó szerint, manapság nem feszítenek meg senkit, ha „maga szab magának erényt”, de …
Talán könnyebben megérted ha elgondolkodsz egy hasonló tanácsról:
„Óvakodj a jótevőktől, mert nagyon nehéz megszabadulni tőlük.”
Én kicsit máshogy gondolkodom. Abból amit írsz, a rossz tevőkkel kell töltenünk az időnket és az a normális, ha rossznak érzünk mindent.
(a bűnbánatot és alázatosságot is meg lehet játszani).
Szerintem nem jobb ember, aki büszke a bűneire.
Azt is állítod, hogy önzetlenség nem létezik és a társaság csak teher, ami hasznot keres benned.
Ráadásul miért lenne cél magányosnak lenni? Az is csak egy buta általánosítás, hogy kiközösítik a magányos embereket, akik nem ítélik el önmagukat.
Továbbá az erényt is fel lehet állítani úgy, hogy megvetést érdemel és káros a társadalomra. A különc ember nem mindig egy messiás.
Lehet, hogy ki lehet a mondatából olvasni igazságot, de csak nagyon erőltetve.
Egyébként a Biblia is ezt írja, Nietzsche sem mondott újat.
Annyi a különbség, hogy értelmesen leírja, hogy nem az önszeretetből adódik baj. (és nem utalgat arra, hogy te vagy a különc áldozat, akinek mindig igaza van)
Lukács Evangéliuma:20:46
46
Oltalmazzátok meg magatokat az írástudóktól, kik hosszú köntösökben akarnak járni, és szeretik a piacokon való köszöntéseket, és a gyülekezetekben az első űlést, és a lakomákon a főhelyeket;
47
Kik az özvegyeknek házát felemésztik, és színből hosszan imádkoznak; ezek súlyosabb ítélet alá esnek.
9/... anonim ***** válasza:
Nem, nem írtam, hogy a „rossz tevőkkel kell töltenünk az időnket,” sem azt, hogy „normális, ha rossznak érzünk mindent.” Nem, szerintem e dolgok lehetnek kimondottan károsak lelkiállapotunkra nézve.
Ez így igaz, „nem jobb ember, aki büszke a bűneire,” hanem tévelygő, és igen „a bűnbánatot és alázatosságot is meg lehet játszani.”
Nem állítom, hogy az „önzetlenség nem létezik,” és a társaság se mindig teher és nem keres mindig hasznot.
De van aki szereti a magányt, az egyedüllétet, aki úgy érzi jól magát, és bizonny gyakran asszociálisnak minősítik ezeket az embereket.
Igen egy kis rosszindulattal „az erényt is fel lehet állítani úgy, hogy megvetést érdemel és káros a társadalomra.” és valóban „a különc ember nem mindig egy messiás.”
Ki lehet olvasni belőle az igazságot, megerőltetés nélkül is. És ahogy mondod, Nietzsche nem mondott újat. Ugyanaz a bibliában könnyebben érthető, de talán nem árt ha időnként valakinek eszébe jút.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!