Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Igaza volt Friedrich Nietzsche...

Igaza volt Friedrich Nietzsche-nek?

Figyelt kérdés

"A jóktól és igazaktól pedig óvakodj! Szeretik megfeszíteni azt, aki maga szab magának erényt – a magányost pedig gyűlölik."

Forrás itt: [link]

2022. máj. 27. 13:46
 1/10 anonim ***** válasza:
86%
Nem.
2022. máj. 27. 13:49
 2/10 anonim ***** válasza:
76%
Ebben a konkrét dologban szerinten nem volt igaza.
2022. máj. 27. 14:11
 3/10 anonim ***** válasza:
75%
Nem.
2022. máj. 27. 14:20
 4/10 anonim ***** válasza:
76%
Nem volt igaza.
2022. máj. 27. 17:50
 5/10 pelgrim ***** válasza:
63%
Igen, igaza volt.
2022. máj. 28. 13:22
 6/10 A kérdező kommentje:
Szerintem is igaza volt. Ilyen nagy igazságot nem olvastam még sehol sem.
2022. máj. 28. 14:06
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Mi benne az igaz?
2022. máj. 28. 14:40
 8/10 pelgrim ***** válasza:

7/... anonim ***** válasza:

„Mi benne az igaz?”

Pontosan az ami ott írva van, na persze nem szó szerint, manapság nem feszítenek meg senkit, ha „maga szab magának erényt”, de …

Talán könnyebben megérted ha elgondolkodsz egy hasonló tanácsról:

„Óvakodj a jótevőktől, mert nagyon nehéz megszabadulni tőlük.”

2022. máj. 29. 11:21
 9/10 anonim ***** válasza:

Én kicsit máshogy gondolkodom. Abból amit írsz, a rossz tevőkkel kell töltenünk az időnket és az a normális, ha rossznak érzünk mindent.

(a bűnbánatot és alázatosságot is meg lehet játszani).

Szerintem nem jobb ember, aki büszke a bűneire.

Azt is állítod, hogy önzetlenség nem létezik és a társaság csak teher, ami hasznot keres benned.

Ráadásul miért lenne cél magányosnak lenni? Az is csak egy buta általánosítás, hogy kiközösítik a magányos embereket, akik nem ítélik el önmagukat.

Továbbá az erényt is fel lehet állítani úgy, hogy megvetést érdemel és káros a társadalomra. A különc ember nem mindig egy messiás.

Lehet, hogy ki lehet a mondatából olvasni igazságot, de csak nagyon erőltetve.

Egyébként a Biblia is ezt írja, Nietzsche sem mondott újat.

Annyi a különbség, hogy értelmesen leírja, hogy nem az önszeretetből adódik baj. (és nem utalgat arra, hogy te vagy a különc áldozat, akinek mindig igaza van)

Lukács Evangéliuma:20:46

46

Oltalmazzátok meg magatokat az írástudóktól, kik hosszú köntösökben akarnak járni, és szeretik a piacokon való köszöntéseket, és a gyülekezetekben az első űlést, és a lakomákon a főhelyeket;

47

Kik az özvegyeknek házát felemésztik, és színből hosszan imádkoznak; ezek súlyosabb ítélet alá esnek.

2022. máj. 29. 11:54
 10/10 pelgrim ***** válasza:

9/... anonim ***** válasza:

Nem, nem írtam, hogy a „rossz tevőkkel kell töltenünk az időnket,” sem azt, hogy „normális, ha rossznak érzünk mindent.” Nem, szerintem e dolgok lehetnek kimondottan károsak lelkiállapotunkra nézve.

Ez így igaz, „nem jobb ember, aki büszke a bűneire,” hanem tévelygő, és igen „a bűnbánatot és alázatosságot is meg lehet játszani.”

Nem állítom, hogy az „önzetlenség nem létezik,” és a társaság se mindig teher és nem keres mindig hasznot.

De van aki szereti a magányt, az egyedüllétet, aki úgy érzi jól magát, és bizonny gyakran asszociálisnak minősítik ezeket az embereket.

Igen egy kis rosszindulattal „az erényt is fel lehet állítani úgy, hogy megvetést érdemel és káros a társadalomra.” és valóban „a különc ember nem mindig egy messiás.”

Ki lehet olvasni belőle az igazságot, megerőltetés nélkül is. És ahogy mondod, Nietzsche nem mondott újat. Ugyanaz a bibliában könnyebben érthető, de talán nem árt ha időnként valakinek eszébe jút.

2022. máj. 30. 11:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!