Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mit csináljak, ha a családom,...

Mit csináljak, ha a családom, és néha engem zaklatják a Jehova tanúi?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Nem tudom hogy jó helyen írtam e ki, remélem igen...

Na szóval, az van, hogy egy nap öcsémet megállították ezek a szörnyetegek. Nem akarta őket bántani, csak annyit mondott öcsém hogy ne haragudjanak, de nem vallásos. Egy idő után házhoz is jöttek. Akkor egyszer kiengedtem a Kaukázusi juhászunkat, mert én már a kutyusunktól várom hogy megvédje a családot.

A kutya ahogy elkezdett oda ugatni elmentek, viszont néha előfordul hogy megállítanak... Mit tegyek. Prédikàlnak eddig, de akármit csinálok nem használ. L

2022. ápr. 12. 13:10
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
72%

Kedves 10-es, ezek a 2000 éves útmutatók egész jól működ(né)nek, gondolj csak az ún."aranyszabályra" Máté 7:12 "Mindazt amit szeretnétek, hogy az emberek veletek megtegyenek, ti is tegyétek meg velük" . Ha csak ezt az egy "útmutatást" alkalmazná az egész világ, gondolj csak bele, mennyivel jobb lenne. Jól fogalmaztál egyébként, ezek útmutatások , a mindenkori társadalomban kell ezek szerint élni, a mindenkori körülmények közt. Az első században Júdea környékén abban a kultúrában ez volt a természetes, hogy odaszólhatott Jézus pl. Zákeusnak: Ma nálad fogok vacsorázni.

Persze tudni kell, hogy Jézusnak nem a változatos étrend miatt volt fontos, hogy mikor kinél vacsorázik. Ő ezeket az alkalmakat a tanításra használta fel. Ez ma nyilván nem így zajlik, hogy becsengetsz valahová és bejelentkezel vacsorára. De Isten üzenetét ma is át kell adni, a mai körülményekhez igazodva és a mai emberek életritmusához alkalmazkodva.

2022. ápr. 18. 14:28
 12/28 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

Igen az biztos hogy ez egy több éves történet. A covid alatt a tanúk azok nem jártak!

De némi kiegészítést tennék az alábbiakban!

"A fenti hozzászólsok mindegyike jó megoldást javasol - de ha szimplán azt mondod bármelyikünknek, hogy kösz, de nem érdekel és ne keress többet, hidd el, megértjük."

Persze megértitek csak épp ez nem jelenti azt hogy akkor nem is mentek ismét. Főleg hogy vannak úgynevezett túlbuzgó tanúk is.

A másik pedig az hogy pontosan tudod te magad is Éva hogy bizony szervezeti ajánlás felkeresni ugyan azokat a helyeket. Ennek oka az hogy nem-e esetleg megváltozott a házigazda hozzáállása. Vagy esetleg új emberek költöztek oda.

Természetesen nem mind ilyen túlbuzgó és tényleg a legtöbb tanú megérti elsőre ha valaki határozott nemet mond neki!

Tuti módszer nincs kedves kérdező. De kérheted a tanúktól hogy írják fel a területkártyájukra hogy az adott helyet ne keressék fel. Elvileg így egy darabig nem fognak menni de ez nem örökre szól a fenti okok miatt!

2022. ápr. 21. 11:32
 13/28 anonim ***** válasza:
31%
Itt csak a pofon segíthet.
2022. ápr. 23. 12:36
 14/28 anonim ***** válasza:
40%

Szia Vidiripi, Éva ismét …. Nagyon jól tájékozott vagy , valóban bizonyos időközonként újra megpróbáljuk azokat is megkeresni, akiket korábban nem érdekelt, pontosan az általad említett okokból. Viszont épp ezen okoknál fogva ez érthető is - nem? Hiszen tényleg elköltözhetett az előző lakó és a mostanit akár érdekelheti a téma. Vagy valóban megváltozhat valakinek a korábbi véleménye, hiszen annyi minde éri az embereke, ami hatással van rájuk és ma már másképp gondolkodnak dolgokról, mint pl 1-2 éve.

Ha meg vagy győződve arról, hogy birtokodban van egy életfontosságú infó, és tudod, hogy felelős vagy a környezetedben az emberekért, mert tájékoztatnod kell őket,hogy dönteni tudjanak az adott kérdésben, akkor vállani fogod, higy lesznek, akiknek nem tetszik majd, amit csinálsz.

Ehhez hozzájön, hogy ahány Tanú, annyiféle stílus, temperamentum, stb. És persze mindannyian tökéletlenek vagyunk. Bár, ha már itt tartunk, a tökéletes Jézus prédikálása sem tetszett a legtöbbeknek az első században ( Természetesen nem venném a bátorságot,hogy magunkat hozzá hasonlítsam, csak szólok, mielőtt kitör a parasztgyalázat!) Jézus tökéletes volt, mindenre pontos választ tudott adni, minden joga és hatalma megvolt, hogy az embereknek megtanítsa az igazságot. Hát akkor mi se szamíthatunk túl lelkes fogadtatásra.

2022. ápr. 24. 13:47
 15/28 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Viszont épp ezen okoknál fogva ez érthető is - nem?"

Persze érthető! Csak azok számára nem az akiket dühít az hogy már megint jönnek a "jehovisták"! Konkrét történetem van egy volt munkatársnőm által.

"Ha meg vagy győződve arról, hogy birtokodban van egy életfontosságú infó, és tudod, hogy felelős vagy a környezetedben az emberekért, mert tájékoztatnod kell őket,hogy dönteni tudjanak az adott kérdésben, akkor vállani fogod, higy lesznek, akiknek nem tetszik majd, amit csinálsz."

Adott kérdésben? És még is mi az adott kérdés? Hiszen amióta van tanúskodás és mennek a tanúk nem ugyan azt az Őrtorony újságot viszik magukkal és nem ugyan azzal a témával csengetnek be mindenkihez! Nem adott a kérdés. Hanem épp ami úgymond aktuális! Azzal mennek a házigazdákhoz.

"Bár, ha már itt tartunk, a tökéletes Jézus prédikálása sem tetszett a legtöbbeknek az első században ( Természetesen nem venném a bátorságot,hogy magunkat hozzá hasonlítsam, csak szólok, mielőtt kitör a parasztgyalázat!) Jézus tökéletes volt, mindenre pontos választ tudott adni, minden joga és hatalma megvolt, hogy az embereknek megtanítsa az igazságot. Hát akkor mi se szamíthatunk túl lelkes fogadtatásra."

Hát ne is hasonlítsd magatokat Jézushoz!

- Ugyan is amit ti tanítotok az egy nem ihletett szervezettől jön.

Tehát teljesen alaptalan is lenne hozzá hasonlítani magatokat!

De ti nem azért nem számíthattok sok esetben "lelkes" fogadtatásra mert az igazságot mondjátok hanem azért mert tévedtek!

Ekkor meg akkor jön el Jézus aztán csak nem jött!

2022. ápr. 24. 20:07
 16/28 anonim ***** válasza:
56%

Szia Vidiripi,bocsánat, az elmúlt napokban nem léptem be ide…

Hát szóval biztosan nem én foglak meggyőzni az ”igazunkról” ,nem is akarom magyarázni a bizonyítványt. Látom, van előzetes tapasztalatod, így azt elég nehéz lenne felülírni itt pár sorban.

Nekem is fülemben cseng a ”már megint jönnek…miért nem mennek inkább dolgozni…” és hasonlók , és meg is értem azokat, akik csak ezt látják az egészből. Nekik eddig terjed az értelmük. Az ilyenektől nem is várok mást és nem is állok le magyarázkodni velük. Max megnyugtatom, hogy ” higgye el én is dolgozom és mellette ellátom a családomat és ezt a munkát a szabadidőmben végzem, de nem is zavarom tovább, szép napot, viszlát’ ”

Azt a pár értelmes embert , aki tényleg nem érti, miért áldozza valaki ilyesmire a szabadidejét és miért vállalja az örökös ”megaláztatást”, a beszólogatásokat stb, szóval ezeknek az embereknek szívesen elmagyarázzuk, hogy miért érezzük ezt fontosnak. Persze ettől még nem lesz ezekből az emberekből tanú, csak talán megértenek minket és kultúráltan fogják jelezni ha legközelebb (és akárhányszor is kerül rá sor) velünk találkozik, hogy őt továbbra sem érdekli, de tiszteletben tartja, hogy ez számunkra egy ”küldetés”. És a legkisebb csoport pedig azokból a személyekből áll, akik komolyan felfigyelnek a megkeresésünk során dolgokra, és őszintén érdeklődnek, kérdéseik vannak – na őket keressük. De tudod, mint a tűt a szénakazalban… Eléggé fel kell túrni azt a szénakazlat, hogy megtaláld …

”…nem ugyan azzal a témával csengetnek be mindenkihez! Nem adott a kérdés. Hanem épp ami úgymond aktuális! Azzal mennek a házigazdákhoz.”

Ezt most összekevered kissé. Az aktuális téma, vagy kérdés, amivel elkezdünk egy beszélgetést, csak egy irány, amerről elindulunk és próbálunk közeledni egy vadidegen, teljesen ismeretlen emberhez, felmérni, milyen a gondolkodásmódja, mit gondolhat a világról, és próbáljuk az ő számára leginkább “fogyaszthatóan” felkínálni, hogy ismerje meg a Bibliát és azt a jövőt, amit Isten ígér a Biblia lapjain. És azért az aktualitásokat választjuk,mert általában az emberek ezeket ismerik, érinti az életüket, talán könnyebben beszédbe elegyednek ebből az irányból.

“Hát ne is hasonlítsd magatokat Jézushoz”

Pont ezért írtam le már előre, hogy nem ez a célom…nem is hasonlítottam – szembeállítottam.

Azt mondom, hogy Jézus, aki tökéletes volt és a tökéletes igazságot tanította , mégis mekkora felháborodást váltott ki a legtöbbekből a tanításával. Akkor mi ,akik se tökéletesek nem vagyunk , se az Írásokat nem ismerjük olyan mélységeiben ,mint Ő , se a módszereink nem közelítik meg az Ő tökéletes tanítási módszereit , szóval seholse vagyunk hozzá képest…Mire is számíthatnánk?

Abban is igazad van, hogy nem “ihletett”sem a szervezetünk, sem a kiadványaink (Őrtorony, Ébredjetek, vagy könyvek, füzetek)

De ezt soha nem is állítottuk, tehát nem egy nagy felfedezés…

Ez a szervezet is tökéletlen emberekből áll és ahogy az elmúlt évtizedek mutatják, sajnos voltak/vannak tévedések, félreértések bibliai gondolatok értelmezésében. És mivel ezek publikálva lettek abban az időben amikor úgy tűnt, az a helyes értelmezés, így később, mikor pontosabb lett a kép, kiigazításra került sor. Most nyilván aki akarja, ezt ellenünk fordíthatja, hogy “tessék, ezek mindig változtatják a tanításaikat”.

Akit tényleg érdekel, azoknak szívesen megmutatjuk, mi indokolta a kiigazítást és azok érteni is fogják.

Sőt, én pl ebben azt is látom, hogy ez a szervezet felvállalja és kiigazítja a tévedését. Van benne ennyi alázat és nem a saját “renoméja” a fontos, hanem a pontos ismeret. Nem ragaszkodnak egy téves állításhoz csakazértis , nehogy csorbát szenvedjen a hírnevük – mint ahogy teszik ezt más egyházak és foggal-körömmel ragaszkodnak évszázados írásellenes tanokhoz.

Akit meg ennyire nem érdekel a mögöttes ok, azoknak mondhatunk úgyis bármit, ők mindig fognak találni okot ellenünk.

2022. ápr. 28. 10:06
 17/28 Shaddark ***** válasza:
68%

Felismerni hogy több adat birtokában más információt lehet szerezni szerintem a fejlődés része, sőt elengedhetetlen ahhoz, - ez nekem szimpatikus.

Olyan tanúról sem hallottam még aki ministránsokat erőszakolgatott volna mint más babona-körökben - ez is tetszik.

Be nem állok mert van saját vallásom, egyik sem tetszett igazán hát csináltam magamnak sajátot, ahol mindennek értelme és helyes logikája van :)

Ezzel a nem érteni hanem hinni kell-el ki lehet kergetni engem a világból...

Egy szó mint száz, én ha betilthatnék vallásokat egészen biztosan nem ez lenne az, vannak ezerszer(inkább billiárdszor) károsabbak is ettől.

2022. ápr. 28. 14:26
 18/28 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Hát szóval biztosan nem én foglak meggyőzni az ”igazunkról” ,nem is akarom magyarázni a bizonyítványt. Látom, van előzetes tapasztalatod, így azt elég nehéz lenne felülírni itt pár sorban."

Az aktuális igazságról akarsz meggyőzni? Mert általában azt mondod el!

Mint említettem ti Őrtorony újságból "dolgoztok"!

Igen van előzetes tapasztalatom. De nem csak tapasztalatom van hanem kapcsolatom is ami jelenleg is tart. Nem is egy Jehova tanújával. És pl. hívtak is az Emlékünnepre!

"Nekem is fülemben cseng a ”már megint jönnek…miért nem mennek inkább dolgozni…” és hasonlók..."

Nem klasszikus esetről van szó hanem keményebb helyzetről.

"És a legkisebb csoport pedig azokból a személyekből áll, akik komolyan felfigyelnek a megkeresésünk során dolgokra, és őszintén érdeklődnek, kérdéseik vannak – na őket keressük."

Ez a baj, hogy azt HISZED hogy ti keresitek őket! Persze kerestek az nem kétséges és találtok is embereket!

"De tudod, mint a tűt a szénakazalban… Eléggé fel kell túrni azt a szénakazlat, hogy megtaláld …"

Hát persze! Csak pont a mennyei Atyát hagyod ki az egészből! Ami szomorú. De ugye amilyen a szervezet! Ilyenkor mindig egyértelműen látom hogy a szervezet amelynek tagja vagy az nem Istentől való.

Ez a szervezet újságkihordókat illetve szervezeti menedzsereket képez ki!

Olvasd csak el a János 6:44!

Talán megérted hogy ki is az aki úgymond "feltúrja" a szénakazlat.

Nem! Nem ti vagytok azok!

"Az aktuális téma, vagy kérdés, amivel elkezdünk egy beszélgetést, csak egy irány, amerről elindulunk és próbálunk közeledni egy vadidegen, teljesen ismeretlen emberhez, felmérni, milyen a gondolkodásmódja, mit gondolhat a világról, és próbáljuk az ő számára leginkább “fogyaszthatóan” felkínálni, hogy ismerje meg a Bibliát és azt a jövőt, amit Isten ígér a Biblia lapjain."

Igen nagyon jól írod! - "fogyaszthatóan" - Ez a szervezeti vagy inkább vállalati irányvonal!

"Azt mondom, hogy Jézus, aki tökéletes volt és a tökéletes igazságot tanította , mégis mekkora felháborodást váltott ki a legtöbbekből a tanításával."

Valójában a legnagyobb felháborodást a farizeusokból váltotta ki. Ennek több oka is van, hogy miért!

"Akkor mi ,akik se tökéletesek nem vagyunk , se az Írásokat nem ismerjük olyan mélységeiben ,mint Ő , se a módszereink nem közelítik meg az Ő tökéletes tanítási módszereit , szóval seholse vagyunk hozzá képest…Mire is számíthatnánk?"

Ebben a kérdésben kicsinyhitű vagy. Egyébként azt mondta Jézus hogy lesznek olyanok akik nála nagyobb dolgokat fognak cselekedni!

Akkor hogy is van ez?

Ez úgy van hogy Isten arra tesz képessé amire kell. Pál apostol a császár elé is eljutott. Igaz hogy kemény útja volt odáig! Ez csak egy példa!

Kína, Észak-Korea elképesztő dolgok történnek a világban. De muszlim országokban is.

"De ezt soha nem is állítottuk, tehát nem egy nagy felfedezés…"

Tényt közöltem és nem felfedezést!

"Ez a szervezet is tökéletlen emberekből áll és ahogy az elmúlt évtizedek mutatják, sajnos voltak/vannak tévedések, félreértések bibliai gondolatok értelmezésében."

Az elmúlt évtizedek?

Amióta létezik a szervezet ez azóta áll fent! Amivel nem is lenne gond de igazságként van beállítva az amit itt felsorolsz. Na ezzel már gond van!

Pedig tudom hiszen le is írta a szervezet hogy nem ihletett. De még is úgy adja elő hogy ők Isten szócsöve amely az igazságot közvetíti. Hogy lehetne ez így ha nem ihletett?

"Most nyilván aki akarja, ezt ellenünk fordíthatja, hogy “tessék, ezek mindig változtatják a tanításaikat”."

Nekem is kellett már megváltoztatnom a gondolkodásomat nem is egyszer nincs ezzel semmi baj. Nem ez a probléma!

"Akit tényleg érdekel, azoknak szívesen megmutatjuk, mi indokolta a kiigazítást és azok érteni is fogják."

A kiigazítást az indokolta hogy nem ihletettek. Ez ennyire egyszerű nem kell ezt csűrni-csavarni!

"Sőt, én pl ebben azt is látom, hogy ez a szervezet felvállalja és kiigazítja a tévedését."

Én azt gondolom az egyénnek kell felvállalni és kiigazítani a tévedését!

"Van benne ennyi alázat és nem a saját “renoméja” a fontos, hanem a pontos ismeret."

Tudjuk hogy nem ihletett és azt is hogy voltak és vannak tévedések. Aztán meg leírod hogy a pontos ismeret a fontos. Persze az a fontos!

De kérlek add meg a linket ahol a szervezet bocsánatot kér a tévedéséért!

Hiszen nem a renomé a fontos!

"Nem ragaszkodnak egy téves állításhoz csakazértis , nehogy csorbát szenvedjen a hírnevük – mint ahogy teszik ezt más egyházak és foggal-körömmel ragaszkodnak évszázados írásellenes tanokhoz."

Milyen érdekes hogy ez mindig előkerül. De amikor valaki a szervezeti tanításokat kezdi el feszegetni hogy mi a probléma azokkal akkor már bizony egyből az van hogy ragaszkodni kell azokhoz a tanokhoz hiszen azok a szervezettől jöttek!

Shaddark!

"Olyan tanúról sem hallottam még aki ministránsokat erőszakolgatott volna mint más babona-körökben - ez is tetszik."

Az érdekes is lenne mivel Jehova tanúinál nincsenek ilyenek. Szóval logikus hogy nem hallottál róla. De hidd el hogy ott is előfordulnak pedofil esetek. Csak ezeket nem fogják az Őrtorony irodalmakban közölni!

De bírósági perek azok folynak világszerte!

- De azt kell hogy mondjam, sajnos vannak ilyen esetek más egyházaknál is!

"Egy szó mint száz, én ha betilthatnék vallásokat egészen biztosan nem ez lenne az, vannak ezerszer(inkább billiárdszor) károsabbak is ettől."

Egyetértek!

2022. ápr. 28. 18:48
 19/28 Shaddark ***** válasza:
56%

Kicsit nekem, mint kívülállónak egy ilyen "Mire gondolhatott a költő" vitának tűnik ez :)

De aranyosak vagytok.

Amíg nem ilyen "Xenu a fődémon" mondta hogy húzzunk le mindenkit irányban mentek és jót akartok másoknak is addig engem nem zavar, ha nem is vagyok híve egyik nagy vallásnak sem.

Ezek mondjuk idegesítenek, azt sem értem miért tűrik meg őket. A szélhámos csaló bűnözők vallást alapítanak és máris működhetnek törvényesen.

Enegem amúgy utoljára 3-4 éve kerestek tanúk, elmondtam hogy mi merre és azóta nem jöttek. Gondolom környék függő is ez.

A spirituálisoknál is azok, akik újonnan fedezik fel maguknak a meditáció nyújtotta lelki békét, mindenki mást is próbálnak eleinte téríteni. Pedig ott nem elvárás, nincsenek se papok se vezetők, egyszerűen csak lelkesek. Számukra a gyakorlatok, a megszerzett tudás magasabb életminőséget biztosít és másoknak is szeretnék átadni. Ami amúgy elég nagy hiba, akinek nincs igénye a saját lelke iránt, azt ha erőltetik, az a picike érdeklődés is elszáll ami esetleg lenne majd. Szerintem az ilyen lelki utakra magunktól kell rátalálni. Persze, az évezredes megszokás sok mindenre hatással van még, nem tűnnek el ezeréves berögzülések pár év alatt.

2022. ápr. 28. 20:56
 20/28 anonim ***** válasza:
100%

Vidiripi

"Amíg nem ilyen "Xenu a fődémon" mondta hogy húzzunk le mindenkit irányban mentek és jót akartok másoknak is addig engem nem zavar, ha nem is vagyok híve egyik nagy vallásnak sem."

Vannak ilyenek is. De ezek nem a nagy egyházakra jellemzők!

"Ezek mondjuk idegesítenek, azt sem értem miért tűrik meg őket."

Azért mert vallás szabadság van Magyarországon!

- De miért tűrik meg a drogosokat? Akár ezt is kérdezhetted volna!

"A szélhámos csaló bűnözők vallást alapítanak és máris működhetnek törvényesen."

Vallást alapíthat, de az nem jelenti azt hogy a hatóság majd szemet huny a törvényellenesen működés felett!

"Gondolom környék függő is ez."

Nem! Nem az!

2022. ápr. 28. 21:37
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!