Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Isten-e az univerzum oka?

Isten-e az univerzum oka?

Figyelt kérdés

2022. febr. 9. 17:51
1 2 3 4
 1/35 anonim ***** válasza:
92%
Tarthatod annak, a tudomany jelenleg sem megerositeni, sem cafolni nem tudja ezt a hipotezist.
2022. febr. 9. 18:14
 2/35 anonim ***** válasza:
79%
Az előttem szóló igen pontosan fogalmazott. Elfogadható, minimális szintet megütő bizonyíték és cáfolhatóság hiányában talán még a hipotézis szó is túl megengedő.
2022. febr. 9. 18:27
 3/35 SIDLER22 ***** válasza:
85%

Hogy mi volt mindennek a kezdete azt nem tudjuk. Amit tudunk, hogy az ősrobbanástól számítva igazából minden a természeti törvények szerint és szükségszerűen jöhetett létre. Vagyis az ősrobbanás utáni és a mai napig tartó eseményeknek nem volt szükséges egy teremtő mert meg tudjuk magyarázni mindennek az okát. Egyedül az ősrobbanás előtti időkben nem vagyunk biztosak, de már arra is vannak elég valós elméleteink.

De ha isten létezett már az ősrobbanás előtt is és Ő okozta magát a robbanást, az is felvet egy csomó kérdést. Például az ok-okozati tényező alapján vele miért kivételeznénk? Ő miért jöhetett létre csak úgy saját magától? Mi oka volt, hogy minket létrehozzon? Egyáltalán mi vezette erre ha előtte semmi nem volt?

Szóval főleg itt az ok-okozattal elég sok probléma van isten létezésének kapcsán, de persze én is azt mondom amit az előttem lévők, hogy igazából nem tudhatjuk.

2022. febr. 9. 19:23
 4/35 anonim ***** válasza:
25%
Ateista bemegy a rendőrségre, hogy kapott egy levelet ismeretlen feladótól, melyben az van, hogy "kicsinállak, te aljas gazember!" Felháborodva mondja, hogy vizsgálják ki az ügyet, és kapják el a fenyegető személyt. Mire a rendőr azt mondja neki, hogy - Uram, maga hallucinál, mert ezt a levelet nem írta senki! - Mire az ateista: - Na ne hogy már, maga hülyének néz engem? A levelet konkrét személy írta, kapják el! Az a dolguk! - Mire a rendőr: - a maga állítása merő hipotézis. A szöveg a természet törvényeinek köszönhetően jött létra, maga rémeket lát. Hipotézisekkel ne jöjjön ide, a bejelentésének nincs semmi jogalapja. Amit maga állít, az nem tény, hanem fantazmagória. - Mire az ateista: - de hát itt a bizonyíték, a levél maga! - Mire a rendőr: - Idő és véletlen kérdése, bármilyen levél magától létrejöhet, hiszen az intelligencia, ami az információ mögött van, az anyag terméke. Csak idő kell hozzá, és sok véletlen egybeesés, és létrejön. - Mire az ateista: - Tudtam, hogy bugrisok maguk, de hogy ennyire, azt nem tudtam! - Tanulság: Az ateista elvárja mástól az intelligens eredet felismerését adott intelligenciát tükröző tárgy láttán, de ő semmiesetre sem hajlandó elismerni. Nos hát, ez az igazi bugrisság!!!
2022. febr. 9. 19:26
 5/35 Darkmoon80 ***** válasza:
85%

4-es Te tényleg ennyire ...?

Néha próbálj gondolkodni!

Tudom megerőltető de hasznodra válik hosszú távon.

Például felismered, mekkora marhaság a leírt történet.

2022. febr. 9. 19:38
 6/35 anonim ***** válasza:
83%

#4-es: ezzel a fergeteges poénoddal menő arc leszel a bibliaszakkörön, minimum 2 hétig. Logikailag nincs értelme, de ott senki nem fog érte szólni.

Egyetlen racionális istenérvet sem hallottam eddig, pedig jóideje figyelem a témában aktív embereket.

Kérdező, pontosítanál, te hogyan definiálod Istent? Szerintem ez a meghatározás elengedhetetlen a pontos, személyreszabott válaszhoz.

2022. febr. 9. 20:16
 7/35 SIDLER22 ***** válasza:
84%

4-es problémáját nem értem. Attól, hogy az ember szükségszerűen jött létre természeti törvények által, még el lehet kapni ha valaki csúnyát ír. Attól, hogy nem a szentséges jóisten hozott létre minket még emberek vagyunk és vannak érzéseink és tudunk szeretni és utálni. Ugyanúgy mint az állatok csak kicsit másképp.

3-as voltam.

2022. febr. 9. 20:31
 8/35 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező!

Engem az érdekelne, hogy ha leírsz egy ilyen kérdést - mit remélsz tőle?

Tulajdonképpen miért írtad le?

2022. febr. 9. 21:47
 9/35 anonim ***** válasza:
71%

Ez egy rosszul fogalmazott probléma. Nem lehet megválaszolni, mert az Isten, az ok, és az univerzum fogalmak annyira túlterheltek és kontextusfüggők, hogy további keretezés híján értelmezhetetlenek.

Kicsit az Élet, a Világmindenség, Meg Minden típusú kérdésfelvetés. Mire is mennénk a válasszal, ha igazából a kérdés jelentésével sem vagyunk tisztában.

2022. febr. 9. 22:14
 10/35 anonim ***** válasza:
22%

Mit olvastál? „A szöveg a természet törvényeinek köszönhetően jött létre” 4/9 – ami a levélben van.

Mi ebben az analógia?

„A DNS vagy dezoxiribonukleinsav egy hosszú molekula, amely egyedi genetikai kódunkat tartalmazza. Mint egy receptkönyv, tartalmazza a testünkben lévő összes fehérje előállítására vonatkozó utasításokat.” [link]

Ez is szöveg, mint a receptkönyvben lévő szövegek. Ha a levélben írottak nem az anyag terméke, a DNS szövege minek a terméke?

Néha próbálj gondolkodni!

Tudom megerőltető de hasznodra válik hosszú távon.

Kérdés elhangzott. Egyszerű kis kérdés nagyképű ateisták számára.

2022. febr. 10. 16:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!