Aki nem szól nyelveken, tényleg nincs újjászületve és elkárhozik?
Egy pünkösdi karizmatikus felekezetbe jártam egy időben, azonban nem szólok nyelveken. Elhatároztam, hogy inkább evangélikus szeretnék lenni, azonban mondták, hogy a történelmi felekezetekben nincsenek karizmák, úgyhogy ott nincs Szentlélek. Meg hogy el fogom altatni a Lelket azzal, hogy úgymond "visszafejlődést" mutatok. Szerintem ez hülyeség!
Miért lenne így?
A Biblia írja, hogy a karizmák az apostolokat segítették, hogy lássák, hogy ki az, aki megtért. Az első században megszűntek a karizmák.
Pál a Korintus 1-ben elég világosan leírja, hogy a nyelveken szólás mindig értelmes, emberi nyelv, nem pedig hablatyolás
"esetleg azt tudom elképzelni, hogy a kontextusból kiragadott versekkel támasztják alá egy fajta önigazolásként"
Pontosan: Pál írja, hogy még ha angyali nyelven is beszélnél, de szeretet nincs benned, nem érsz semmit. Erre ebből a versből kihozták, hogy a hablatyolás az angyali nyelv. Pedig Pál hasonlata kb. olyan, mintha azt mondta volna, hogy "még ha a csillagokat is lehoznád, de szeretet nincs benned, semmit nem érsz."
Tehát, ha lenne nyelveken szólás, akkor sem lenne semmi jelentősége.
Ha megtérsz, akkor idővel megjelennek a szellemi gyümölcsök, ami a Galata 5-ben van leríva. És idővel teljesen gyűlölni fogod a bűnt és gyakorolni fogod a mások felé irányuló szeretetet. Ez a lényeg!
Ha őszintén hiszel a Biblia alapján Jézusban, nem félremagyarázva, akkor ne aggódj, újjá vagy születve és üdvösséged van!
Hiszek Jézusban a Biblia alapján és sehol nem találok ilyesmit. Az I. Korinthusi levél 13 fejezete alapján a legkiválóbb adomány a szeretet. Maga Pál is így kezdi: I. Korinthus 12:29 - 31 : Mindnyájan apostolok? Mindnyájan próféták? Mindnyájan tanítók? Mindenkiben van csodatevő erő? Mindenki rendelkezik a gyógyítás kegyelmi ajándékával? Mindnyájan szólnak nyelveken? Mindnyájan meg tudják azt magyarázni? De törekedjetek a fontosabb kegyelmi ajándékokra! Ezen felül megmutatom nektek a legkiválóbb utat! I. Korinthus 13:4 - A szeretet türelmes, jóságos, a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
Plusz a Galata 5:22-23-ban a gyümölcsök. Nem rémlik, hogy Jézus vagy Pál mondott volna ilyesmit, hogy csak az a jó keresztény, aki nyelveken szól.
"azonban mondták, hogy a történelmi felekezetekben nincsenek karizmák, úgyhogy ott nincs Szentlélek"
Ez hazugság volt a részükről, de nem meglepő, mert sok dologban hazudoznak. Például van katolikus karizmatikus mozgalom is, de ha jól tudom, az anglikánoknál is létezik hasonló.
Sőt a katolikusok már 2000 éve vallják a Szentlélek adományait, nem az utóbbi néhány évtizedben, mint a pünkösdizmus.
Viszont a Szentlélek ajándékai sokfélék, többnyire nem kísérik különböző látványos jelenségek. Ez utóbbi a Bibliában is rendkívül ritka, alig néhány eset van említve. Vannak ezeknél a látványos dolgoknál sokkal fontosabb ajándékai a Léleknek, melyek az ember jellemét formálják át:
Ja, és hogy állítólag aki tagadja a nyelveken szólást, az tagadja Isten Lelkét :o
Ez szerintem zsarolás inkább. Tudtommal nem lehet azt káromolni, Aki bennünk él, mint újjászületett hívőkben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!