Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért hisztek olyasmiben,...

Miért hisztek olyasmiben, amit nem láttok, nem tapasztaltok? több lenn

Figyelt kérdés

Igen, Istenről van szó, tehát miért is hisztek benne hisz egyik érzékszervvel sem lehet megtapasztalni, kapcsolatba lépni vele, minden bizonyíték a létezésére egy réges-régi könyv, amit több ember írt, és még vettek is ki belőle részeket (apokrif iratok pl).

A fő kérdés pedig: mért gondoljátok jóságosnak, gondoskodónak? Nézzétek csak meg a világot mi van: gyilkosságok, háborúk, természeti katasztrófák, testiség, a pénz szeretete, szerintetek egy jóságos, szerető Isten nem lépne fel ezek ellen???

Utóirat: és nem, NEM kérek bibliai idézeteket köszönöm! A saját gondolataitok érdekelnek

2021. dec. 26. 21:53
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
84%

"Nem, nem érted a hívőket, ha te nem vagy az. Épp ahogy a hívők sem értik az ateistákat. Nem értik egymást, csak -jó esetben- elfogadjak a masikat"

Egy ateista lehet hogy korábban teljes mértékig hívő volt így pedig van rálátása arra hogy milyen is hívőnek lenni. Tehát megértheti. De ugyan ez lehet fordítva is az ateistából is lehet hívő.

Ettől függetlenül is. Jó pár vallási barátságos vitával találkoztam már és én is részt vettem ilyenben. Mindkét fél megértette és elfogadta a másik álláspontját. Megtérni egyik sem tért át, nem véletlen voltak azon az állás ponton amin. De elfogadták és megértették hogy miért és mit gondol a másik.

2021. dec. 27. 08:42
 22/26 anonim ***** válasza:
11%

18!

Dehogy értesz.

Isten nem akarja megoldani a világot. Téma részemről lezarva, további szép napot.

2021. dec. 27. 08:46
 23/26 anonim ***** válasza:
73%

"Isten nem akarja megoldani a világot."

Egyrészt: ezt nem ártana indokolnod. MIÉRT nem akarja ezt egy végtelenül jó és igazságos isten?

Másrészt: akkor miért mondja azt, hogy mégis?

2021. dec. 27. 08:51
 24/26 anonim ***** válasza:
26%

22

Vagy nincs elég ismereted vagy egyszerűen hazudsz.

Zsolt 37:10 Egy kevés [idő] még és nincs gonosz; nézed a helyét és nincsen ott.

Az, hogy még Isten vár, az csakis azok miatt van akik majd mellette döntenek.

2021. dec. 27. 08:52
 25/26 anonim ***** válasza:
74%

A vallás és hitvilágok azért alakultak ki annó az őskorban, ókorban, hogy magyarázatot adjanak a körülöttük lévő világ dolgaira. Nyilván azért, mert nem voltak modern tudományos ismereteik, tehát képzelőerővel oldották meg. Azok a közösségek, akik még a természet rabjai voltak és nála sokkal nagyobb erőkkel találkoztak, amit nem értettek, ezért istenekként kezdték tisztelni őket. Na most, a mai modern tudományos világban szerencsére nincs szükség hókuszpókuszokra, tündérekre, manókra, felhőkön üldögélő fehér szakállas villámló botos öregemberekre, hogy többé kevésbé megértsük a világ működését.

A hívőknek mondhatsz bármit, ókorban élt emberek gondolkodásmódját és világlátását követik, akikhez ráadásul többnyire még semmi közük sincs. Mindig van valami magyarázatuk mindenre. Azóta se mondta senki, hogy a "jóságos istenük" miért ölt ártatlan kisgyerekeket. Tudom, tudom, nem hívőket megengedett, mint bizonyos másik világvallás követőinél.

Ex hívő

2021. dec. 27. 09:25
 26/26 anonim ***** válasza:
91%

"De miért nem lehet tény? Hinni lehet bármiben, ufókban, tündérekben, krampuszban stb, de ettől még nem fog létezni. Miért jó csak hinni valamiben, és nem megtapasztalni?"

Kérdező, úgy látom, alapvetően nem igazán érted a hit mint fogalom jelentését. Pont az a lényege, hogy nincs rá bizonyíték, mégis elhiszed. A hit nemcsak olyan nagyobb szabású dolgoknál van jelen, mint pl. a vallásban vagy a világképünk kialakításában, hanem a hétköznapi életünkben is. Pl. ha megkérdezem a barátnőmtől, hogy tetszik-e neki a hajam, és ő azt mondja, hogy igen, arra nincs semmilyen bizonyítékom, hogy tényleg tetszik neki, hiszen nem látok bele a gondolataiba, de mégis dönthetek úgy, hogy elhiszem neki. Hogy pontosan mi okból hiszünk vagy nem hiszünk el dolgokat, az elég összetett kérdés. Én magamon azt vettem észre, hogy az, hogy hiszek-e valamiben vagy valakinek, részben tudatos döntésen alapul, de teljes egészében mégsem tudom befolyásolni. Hiába beszéli be mondjuk magának az ember tudatosan, hogy ő aztán teljesen elhiszi, hogy a párja a munkahelyén volt késő estig, nem pedig egy szeretőnél, valahol mélyen maradhatnak benne kétségek, hogy mi van, ha mégse. Én az istenhittel is így voltam/vagyok, sokáig tudatosan abban akartam hinni, hogy nincs semmilyen felsőbb hatalom, de ettől még akaratlanul gyakran felmerül bennem, hogy igazából teljesen lehetséges, hogy mégis van, és miért ne hihetnék benne. Ma már úgy vagyok vele, hogy érdekességként szívesen tanulmányozok vallásokat, de még nem találtam olyat, amire azt mondtam volna, hogy ebben én hinni tudnék vagy akarnék. Szervezett vallások között legalábbis semmiképp, irányzatok és ideológiák között viszont van pár olyan, amit egész szimpatikusnak tartok.

Egyébként az Istenben hívő embereknek sem feltétlenül olyan az istenképük, mint amilyet a nagy keresztény felekezetek hirdetnek. Egy időben gyakran forgattam a Bibliát, és azt tapasztaltam, hogy elég nagy különbség van a főbb keresztény egyházak által hangoztatott istenkép és a között az Isten között, aki a Bibliában szerepel. Főleg ha arra alapozunk, hogy a kereszténység szerint Jézus=Isten. Jézus személyisége, és ahogy Istenről beszél, nekem nagyon nem olyannak tűnik a Biblia alapján, mint amilyennek Istent beállítja a legtöbb keresztény felekezet.

2021. dec. 27. 17:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!