Miért hisztek olyasmiben, amit nem láttok, nem tapasztaltok? több lenn
Igen, Istenről van szó, tehát miért is hisztek benne hisz egyik érzékszervvel sem lehet megtapasztalni, kapcsolatba lépni vele, minden bizonyíték a létezésére egy réges-régi könyv, amit több ember írt, és még vettek is ki belőle részeket (apokrif iratok pl).
A fő kérdés pedig: mért gondoljátok jóságosnak, gondoskodónak? Nézzétek csak meg a világot mi van: gyilkosságok, háborúk, természeti katasztrófák, testiség, a pénz szeretete, szerintetek egy jóságos, szerető Isten nem lépne fel ezek ellen???
Utóirat: és nem, NEM kérek bibliai idézeteket köszönöm! A saját gondolataitok érdekelnek
"Miért hisztek olyasmiben, amit nem láttok, nem tapasztaltok?"
Ha lenne egy szerelmes házastársad és megkérdeznék akkor meg tudnád mondani, hogy konkrétan mit szeretsz benne annyira, hogy akár meghalnál érte? A külsejére gondolnál vagy a láthatatlan részére? Megbiznál benne teljesen ha egy hétig távol lenne és nem látnád? Vagy te olyan vagy, hogy inkább teleraknád a lakásotokat kamerával, és nem engednéd kilépni se onnan? De ha mégis elkéretőzne akkor csak nyomkövetővel, mikrofonnal felszerelve engednéd el otthonról? Jézus megigérte, hogy elmegy az Atyához helyet késziteni nekünk és újra visszajön, hogy magához vegyen minket. Bizalom. Ha szeretsz valakit akkor nem kell biztositék. Ha mégis kell biztositék akkor az már nem teljes szeretet mert van benne bizalmatlanság, ha pedig mindenre biztositék és megerősités kell az nem szeretet hanem mániákus paranoia. Nem léteznénk ha Isten nem szeretne minket. Mi csak válaszolunk Isten jóságára és szeretetére. Az isteni szeretet a valódi szeretet amely nincs áldozat nélkül. Egyrészt drága árat fizetett értünk, másrészt amikor Isten beszédében gyönyörködünk, akkor Isten személyiségében is gyönyörködünk. A beszédéből ismertetik meg a legjobban mindenki. Ahogy Jézus mondja: Minden fa a gyümölcséről ismertetik meg. A jó az ő szive jó kincséből hoz elő jót, a gonosz a szive gonosz kincséből hoz elő gonoszt. A sziv fölöslegéből szól mindenki szája. Isten beszéde a szivéből jön ami tiszta. Isten beszéde élet és Szellem. Jobban kell mint a falat kenyér. A Biblia középpontja Jézus. Aki nem vonzódik Jézushoz azt nem vonzza az Atya. Én akkor is lehet vonzódnék nem tudom. Jézus nem volt rideg és közömbös irántunk. Az ő királysága nem ebből a világból való, de engedte, hogy megkoronázzák töviskoszorúval, engedte, hogy leköpdössék, csúfolják, megkorbácsolják és átszúrják kezeit és lábait. Aki nem értékeli ezt az áldozatot az ő maga rideg és közömbös. Nincs nagyobb bűn, mint megölni a szeretetet, de a közömbösség is nagyon súlyos bűn mert az cinkosság. Jézus úgy szeretett, hogy mindenéről lemondott, és most a szeretet elment, hogy otthont készitsen nekünk. Ruhátlanul és meztelenül fügött ég és föld között. Mi milyen dologról lennénk képesek lemondani másokért? Jézus egyszerre volt a legszelidebb bárány, ugyanakkor tele volt erővel, hatalommal és hittel. Jézus az oka a létezésünknek, hiszen érte van minden, mégis nélküle nem ér semmit az életünk. Ha Ő és az Ő szeretete nincs bennünk semmik vagyunk.
De miért nem lehet tény? Hinni lehet bármiben, ufókban, tündérekben, krampuszban stb, de ettől még nem fog létezni. Miért jó csak hinni valamiben, és nem megtapasztalni?
Ha létezne Isten és felfedné magát, akkor az emberiség döntő része hívő lenne, és döntő mennyiségben csökkenének az erőszakos cselekedetek, gyilkosságok, rablások stb. Persze így is maradna egy-két hitetlen, aki még a szemének se hinne, de a világ fő problémáját megoldaná egy csapásra...
a 12-es kommentet a 10-esnek írtam
11-es: általános vagy nagyon. Azért szeretem a házastársam, mert tudom hogy ő is szeret engem, és látom őt fizikailag, meg tudom érinteni, hallom a hangját, érzem az ízét, illatát, tetszik a stílusa, a zenei ízlése, közös a hobbink, együtt edzünk stb... Ezt a nyomkövetős, féltékeny példát meg nem értem - vannak féltékeny emberek, akik félnek hogy elhagyják őket egy jobb pasi/csaj miatt, viszont itt az önbizalom hiánya ad okot erre, tehát nem bízik saját magában eléggé, nem tartja jó partinak magát
Nem fogja felfedni magát mert nem engedi manipulálni magát.
A bűnbeesés bizalmatlansággal kezdődött. Az ember kétségbe vonta azt amit Isten mondott és le akarta ellenőrizni. Istennek erre a fajta ellenőrködésre nulltoleranciája van mert egyrészt semmi okot nem adott bármiféle kétségre, másrészt a kétség elfogadásával a bizalom ment tönkre nem a tudás. A bizalmat kell helyreállitani ahhoz, hogy az ember megigazuljon, nem a biztos tudást.
A hit lényege épp az, hogy nem kell hozzá semmiféle bizonyíték.
A josagossag és gondoskodás pedig nem azt jelenti, hogy minden tökéletes kell hogy legyen.
Gondolj bele, anyad imád téged, mégsem csokitortan meg sultkrumplin nevelt fel, hiába az e kedvenced és iskolába is járnom kellett, hiába játszottál volna inkább otthon.
De az ilyen kérdések értelmetlennek, mert egy ateista a budos életben nem érti meg a hívőt
"anyad imád téged, mégsem csokitortan meg sultkrumplin nevelt fel, hiába az e kedvenced és iskolába is járnom kellett, hiába játszottál volna inkább otthon."
Mivel anyád nem végtelen, ez teljesen érthető.
Egy végtelen istennél az ilyen nem elfogadható.
"De az ilyen kérdések értelmetlennek, mert egy ateista a budos életben nem érti meg a hívőt"
De, kiválóan lehet érteni a hívőket.
Ez nem jelent egyetértést!
16!
Koze nincs a vegtelenseghez. A kérdés a josagossag meg a gondoskodás volt.
Nem, nem érted a hívőket, ha te nem vagy az. Épp ahogy a hívők sem értik az ateistákat. Nem értik egymást, csak -jó esetben- elfogadjak a masikat
De, értem.
Tudom, hogy ez nem esik jól neked, mert szeretnél titokzatos maradni.
A végtelen isten pedig végtelenül jól meg tudná oldani a világot - igen, a szabad akarattal együtt IS végtelenül jó lenne, és MOST lenne az - tehát tőle nem elfogadható, ha a világ nem ilyen.
Egy édesanya meg nem végtelen.
Kicsit Titus Pullo-hoz is kapcsolódva, én is azt mondanám, hogy egy másfajta tapasztalás az istenhit, de mindenképp tapasztalás.
Ha beteszed a Nessun dorma-t, akkor persze, a füleddel hallod és leírhatjuk pusztán a fizikai törvények szerint, hogy a hang milyen frekvenciákon terjed a légben és a dobhártyát megrezegtetve, hogyan alakul át információvá az agyban. Erre bármilyen állat képes, amelyiknek van füle és agya.
De van egy másféle tapasztalás is. Amikor a megérinti a szívet és igazán csak annyit tudsz megfogalmazni, hogy: milyen szép! Aki sírt már zenén, az tudja. Nem attól sír, mert a frekvencia átalakult felismerhető hanggá az idegrendszere segítségével - persze ez is kellett hozzá.
Amitől sírt, az igazából nem mérhető a fizika eszközeivel. De mégis valóság. Egy másféle megtapasztalás, nem fizikai.
Az istenhit is valami ilyesmi. Emellett ott van a másik ember tapasztalata is, amit azért hiszünk el, mert hitelesnek tartjuk azt, aki mondta. Ha belegondolsz, számos dolgot "csak" hiszel: mert más mondta el. És neked elég az ő szava (persze sokszor ezek nem ilyen súlyos kérdések, mint Isten létezése).
Mindannyian a Matrix foglyai vagyunk!
Pupákok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!