Mit gondoltok erről?
Szerintem a "jó" csakis a szeretet függvényében értelmezhető. Szeretet nélkül nem létezhet jó. Ezért értelmetlen a jóról beszélni tág értelmeben, mert ha nem szeretsz valakit, jót sem követhetsz el vele szemben.
16/f
"Szerintem a "jó" csakis a szeretet függvényében értelmezhető."
Miért?
Bizonyítás?
"Szeretet nélkül nem létezhet jó."
Miért?
Bizonyítás?
Mielőtt kijelentesz ilyen dolgokat, érdemes lenne levezetni, hogy milyen úton jutottál ezekre a következtetésekre!
A jónak csak annyi köze van a szeretethez, hogy aki szeretsz annak jót akarsz. Nekem akarsz neki rosszat.
Másokkal jót tenni úgy is lehet, hogy nem szereted őket, illetve hátsó szándékod is van mellette. pl. önfényezni magadat, vagy elterelni a figyelmet másról.
Mi számít jónak? Ha drogot adsz a függőnek, akkor az jó?
Ha nem engeded férjhez menni a lányodat, mert szerinted egyszer el fog válni a férjétől, akkor jót tettél vele?
Ha valakinek adtál 10 forint engedményt, akkor azért tetted, mert szereted?
"Szerintem a "jó" csakis a szeretet függvényében értelmezhető. Szeretet nélkül nem létezhet jó."
Egyetértek. Isten az abszolút jó és az abszolút szeretet is
"Mielőtt kijelentesz ilyen dolgokat, érdemes lenne levezetni, hogy milyen úton jutottál ezekre a következtetésekre!"
Bocs troll, ezt inkább magadnak kellene mondanod.
"Azért gondolom ezt, mert a jó önmagában nem létezik. Csak egy viszonylagos fogalom, amit bárhogy lehet értelmezni"
Van abszolút jó és relatív jó, ne zárd ki az abszolút jót. Abszolút jó az abszolút Isten, feltételes jó pedig a feltételes létezők jellemzője.
Minden, ami létezik Istenből fakad, kivéve a bűnt, mert az Isten hiánya
"Szeretet nélkül azért nem lehet jó, mert azt akkor magáért a jóért, szándékosan teszed. Szeretettel viszont önkéntelenül, ösztönösen csinálod. Szándékosan csinálva nem igazi jó"
Ebben már korábban is egyetértettünk
A "Jó" egy elég tág fogalom, hogyha megnyered a lottót az is jó pedig semmi szeretet nincs mögötte, inkább szerencse.
Ha kapsz egy fizetésemelést a főnöködtől az is "jó", de ettől még a főnököd nem szeretetből csinálta, hanem azért hogy itt maradj dolgozni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!