Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek tényleg be fogják...

Szerintetek tényleg be fogják egyszer bizonyítani egyszer, hogy Isten nem létezik?

Figyelt kérdés
A "Nézz körül!" című szocializmus idején kiadott gyerekeknek szóló könyvben olvastam.

2021. szept. 11. 20:07
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
20%
#10 ez nem cáfolat, hanem ellentmondás.
2021. szept. 11. 22:46
 12/26 anonim ***** válasza:
82%

"Hogyan cáfolsz egy konkrét istenképet?"

Egy konkrét istenképhez jellemzően tartoznak konkrét tulajdonságok, cselekedetek, stb. Ha rá lehet mutatni az ezen leíráson belüli, vagy a leírás és a valóság közti ellentmondásokra, akkor az adott istenkép cáfolva van.

Legtöbbször egyszerű logika az egész.

1. A világot XY isten teremtette.

2. XY isten csakis jót teremtett.

3. A világ teli van rossz dolgokkal.

A három állítás közül a harmadik elég axiomatikus, vagyis az első két állítás együtt nem lehet igaz. Tehát ha valaki olyan istenben hisz akire nézve igaz az első két állítás, akkor az egy nem létező isten, tekintve hogy a létét cáfolja a világunk milyensége.

2021. szept. 11. 22:47
 13/26 anonim ***** válasza:
67%

Mi lenne akkor a cáfolat?

Szerintem a JHVH-ról szóló leírások egyértelműen rámutatnak arra, hogy ő nem elég bölcs ahhoz, hogy megteremtse például a kvantummechanika vagy a gravitáció törvényeit.

Tehát ez az isten nem létezik. Semmi köze nincs az Univerzumunkhoz, amit a modern fizika vizsgál. Semmi.

2021. szept. 11. 22:49
 14/26 anonim ***** válasza:
30%

#13 a bölcsességnek semmi köze a tudáshoz, és a megítélése is szubjektív.

Ez nem cáfolat, a cáfolatnakmegyértelműnek és kikezdhetetlennek kell lennie.

2021. szept. 11. 23:23
 15/26 anonim ***** válasza:
78%

A bölcsességet a tudás szinonimájaként használtam. Szerintem önmagában már JHVH viselkedése és "bölcsessége" is mutatja, hogy nem lehet ő a világ teremtője.

De ha a keresztény istenkép (Újszövetség) felé hajózunk, akkor a rossz eredete is cáfolhatja. Most nem megyek beke abba, hogy vallástörténeti szemszögből, és az egyik zsidó magyarázat szerint a Sátánnal, a zsidó Biblia (Ószövetség) alapján mi a helyzet.

A keresztény értelmezésből/vallásból indulok ki. Nekem az alapján úgy tűnik, hogy JHVH lényegében teremt magának egy ellenfelet, akivel szemben aztán a mai napig tehetetlen, csak tolja az ítéletet: ez szintén komolytalan.

Ha Sátán tökéletesnek lett teremtve, akkor nem válhatott belőle gonosz angyal. Ez csak úgy lehet, ha JHVH belehelyezte a gonoszságnak, vagy a gonoszság lehetőségének csíráját.

Na, ezek után olvassuk kicsit a Bibliát:

"Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről van, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, még árnyéka sem a változásnak." (Jak 1,17)

Ezt én úgy értelmezem, hogy tőle csak jó jön. Akkor a Sátán kitől van? :)

Azt is mondja: "akiben nincs változás, még árnyéka sem a változásnak"

Lapozzunk vissza a Bibliában:

"megbánta az Úr, hogy embert teremtett a földön és bánkódott szívében" (Ter 1,6)

Most akkor változik, vagy sem?

Nekem ez alapján JHVH cáfolva van.

2021. szept. 11. 23:41
 16/26 anonim ***** válasza:
21%

Krisztus a bizonyíték.

1. Tegyük fel minden igaz amit az evangéliumok leírtak róla.

2. Tegyük fel olvastad és fejből fel tudod idézni a vele kapcsolatos tetteit és Istennel kapcsolatos történéseit.

Vagy fordítsd meg

1 Tegyed fel hogy nem igaznak tartod a négy evangéliumot

2. És nem tudsz idézni sem onnan, mert nem olvastad.

2021. szept. 12. 09:24
 17/26 anonim ***** válasza:
77%
Amúgy az összes válaszadási lehetőség végén az jön ki hogy létezik
2021. szept. 12. 10:40
 18/26 anonim ***** válasza:
58%

#15 nem Isten van cáfolva, hanem az értelmezésed Istenről. Te elénktártál egy értelmezést, és bebizonyítottad, hogy hamis.

De az egyáltalán nem szükségszerű, hogy ez az egyetlen értelmezés. Hisz te magad is rengeteg információt nem vettél figyelembe. Minden értelmezés alapja az, hogy valamiképp bizonyos dolgokat relevánsnak tartunk, másokat meg nem. Csakhogy a dolgok relevanciája nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem az értelmező és a valóság viszonyából fakadnak.

A te értelmezésed elsősorban neked a valósággal való viszonyodról árul el valamit, nem magáról a valóságról.

A Biblia nem olyan, mint egy matekkönyv, ami tényállítások és azok közötti logikai kapcsolatok mentén értelmezi a dolgokat. Az emberek sosem így viszonyultak hozzá (egészen a modern kori vallási elfajzásokig), ez olyan, mintha azt mondanád, hogy a költő hazudott, amikor azt írta, "a semmi ágán ül a szívem", mert a semmi ága kifejezés ellentmondás.

A Biblia exegézise külön tudomány, de ha szeretnéd megérteni, nem úszhatod meg azt a kérdést, hogy mi volt a szerző közlési szándéka. A vallásos hagyományok narratívákba vannak ágyazva, semelyik sem a világot semlegesen felülről szemlélő, a szemlélőtől elvonatkoztatott valami. Az pedig evidens, hogy nem kell valaminek logikusnak lennie, hogy igaz legyen. A logika egy nagyon behatárolt eszköz, lineárisan skáláz, miközben az emberi tudatnak exponenciálisan megszaladó problématerekkel kell minden másodpercben megküzdenie. Ezért van intuíciónk, mert ha mindent logikusan kéne megértenünk, képtelenek volnánk cselekedni.

Mondom, nem azt mondom, hogy a cáfolatod hamis. Teljes mértékben egyetértek vele, mert abban én sem hiszek, amit te megcáfoltál. Ugyanakkor azt sem gondolom, hogy a zsidó-keresztény hagyomány ilyesmiket állítana így kontextus nélkül, amiket leírtál.

2021. szept. 12. 12:32
 19/26 anonim ***** válasza:
88%
Hiten alapuló dolgot nem lehet bizonyítással igazolni vagy cáfolni, mert akkor az nem hit lenne. A hit lényege az akarás. Van, mert akarod, hogy legyen. Isten az akarom, vagy nem akarom kérdés. Szó sincs semmilyen evilági realitásról benne.
2021. szept. 12. 22:44
 20/26 Darkmoon80 ***** válasza:
88%

Akkor ezek szerint Isten egyszerre létezik is meg nem is.

Te akarod, így neked létezik, én nem akarom, így nekem nem létezik.

A gond ezzel az, hogy a Biblia egységes emberiségben gondolkodik, ahol MINDEN ember teremtője Isten, MINDEN ember egyaránt vétkes az ősbűnben, MINDEN ember az Isten által kiszabott büntetés miatt hal meg, MINDEN ember fájdalommal születik.

Kérem vissza jogaimat!

Nem vagyok alapból bűnös, az ateista asszonyok fájdalom nélkül szüljenek, ne haljak meg azért, mert egy számomra nem létező isten büntetni akarta az alattvalóit.

2021. szept. 13. 09:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!