Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Római katolikus keresztények,...

Római katolikus keresztények, szerintetek Isten miért nem közölt egyértelmű kijelentéseket a 20-21. századra?

Figyelt kérdés

A mai időkre az apokaliptikus könyvekből olvasnak ki kijelentéseket a kisegyházak, ami nem számomra meggyőző, tekintve, hogy mindegyikük saját magyarázatot fűz hozzá. Mivel szimbolikusak a leírások, ezért mindenki azt magyaráz bele, amit akar. Egyébként is, bizonyos kommentátorok szerint ezek a szentírási szakaszok nem is távolra vonatkozó jövendölések. Ebből fakadóan pl. Dániel könyvében jelentős részben pl. a korabeli történelmet írhatta meg a szerző, amikor i.e. 167-164 körül a szeleukidák hellenizálni akarták Izraelt. Tehát a kisegyházak értelmezéseinek - Jehova tanúi, adventisták, stb. nem hiszek.

Titeket kérdezve azonban, szerintetek Isten miért nem adott kijelentést egyértelműen bizonyos helyzetekről? Miért nem beszélt Hitlerről, a 2008-as gazdasági válságról, a Kínából elinduló Covid-19 fertőzésről stb...?

Ha a keresztény Isten létezik, ráadásul ezeket egyértelműen leírathatta volna.

2021. aug. 20. 23:47
1 2 3
 1/23 Godaime ***** válasza:
11%
Várj amíg valaki beírja a tipikus "Isten útjai kifürkészhetetlenek" sablonszöveg valamely változatát.
2021. aug. 20. 23:50
 2/23 anonim ***** válasza:
73%

János ezeket látta, 2000 évvel ezelőtt. Hogy hogyan lesz vége ennek a világnak. Természetesen, a legtöbb dolog amit látott, abban az időben még nem létezett, így állatokhoz, régi tárgyakhoz hasonlította azokat. Isten egyik századról sem adott meghatározást, csupán arra, hogy a második eljövetel felé mik lesznek az égető jelek. Én mint keresztény, őszintén nem tudom hol járhatunk. Sokszor volt már ilyen hogy mondták, "na most már az utolsó időkben vagyunk" De még egyszer sem jött be. Nagyobb jelek lesznek, meglásd, minden ember látni fogja, az írásokat olvasva teljesen érteni fogjuk, ami ma még nem egészen világos.

Remélem tudtam segiteni:)

2021. aug. 21. 00:55
 3/23 A kérdező kommentje:

Hogy a Jelenések könyvét miként kell értelmezni, arról lehetne vitázni. De ettől most eltekintek, mert inkább véleményeket olvasnék.

Köszönöm, hogy leírtad, te miként látod ezt a témát.

2021. aug. 21. 01:02
 4/23 A kérdező kommentje:

Van azért itt valami. A Bibliában vannak egyértelmű jövendölések, amelyek nem képekben beszélnek, hanem anélkül mondanak el dolgokat, pl. a Babilonról vagy az Egyiptomról szóló próféciák az Ószövetségben (hogy ezek mennyire tekinthetők valódi jövendöléseknek, abba most nem kell belemenni).

Nem tűnt fel, hogy az összes ilyen típusú prófécia az ókorra vonatkozik? Pedig a zsidóság és a kereszténység ma is létezik. Szerintetek miért nincs a Bibliában egy darab jelkép nélküli jövendölés sem pl. a náci Németországról, aki a Babilonhoz hasonlóan megnehezítette a zsidók dolgát?

2021. aug. 21. 07:31
 5/23 A kérdező kommentje:
De nyugodtan javítsatok ki, ha tévedek valahol.
2021. aug. 21. 07:34
 6/23 anonim ***** válasza:
70%

Mert a Szentírás nem egy "jóskönyv", nem így kéne értelmezni.

Minden benne van az evangéliumokban, amit a 20-21. század emberének tudnia kell. Emellett az is benne van, hogy "Nem a ti dolgotok, hogy ismerjétek az időket és a korszakokat, amelyeket az Atya saját tetszése szerint határozott meg." (ApCsel 1,6)

Nekünk igazából nincs más dolgunk, mint az evangélium szerint élni. Célunk az üdvösség, a Szentírás erre vezet. Mikor Jézus a jövőre vonatkozóan figyelmezteti a tanítványait, azok is örök érvényű események, mindig megállták a helyüket, megállják ma is: "Sokan jönnek az én nevemben, s azt mondják, hogy én vagyok. És sokakat megtévesztenek. Ha majd háborúkról hallotok és háborús hírek terjednek, ne ijedjetek meg. Ezeknek be kell következniük, de még nem jelentik a véget. Nemzet nemzet ellen, ország ország ellen támad. Némely vidéken földrengés és éhínség támad. De ez még csak a kezdete lesz a gyötrelmeknek. Vigyázzatok majd magatokra! Bíróság elé állítanak, és a zsinagógákban megostoroznak benneteket. Aztán miattam helytartók és királyok elé hurcolnak, hogy tanúságot tegyetek előttük rólam. (...) Halálra adja majd testvér a testvért, apa a gyermekét, a gyerekek meg szüleikre támadnak, és a vesztüket okozzák. A nevemért mindenki gyűlölni fog benneteket. De aki végig kitart, az üdvözül." (Mk 13, 6-13)

Jézus arra hívja fel a figyelmét, hogy életünk végéig ki kell tartanunk az evangélium mellett, és akkor bármi is jön itt a Földön, üdvözülni fogunk.

"Nem tűnt fel, hogy az összes ilyen típusú prófécia az ókorra vonatkozik?"

PL. az előbb idézett evangéliumi rész Jézustól nem feltétlen az ókorra vonatkozik...

Másfelől az Ószövetségben sok próféta beszélt a Messiásról, amit mi keresztények Jézusra vonatkoztatunk egyértelműen. A zsidóság számára ez azonban mégsem egyértelmű. Ha így lett volna, felismerték volna benne. A prófécia csak egy műfaj a Bibliáin belül, de nem csak ez a kinyilatkoztatás.

2021. aug. 21. 10:37
 7/23 anonim ***** válasza:
100%

#2 vagyok, találtam pár idézetet, amelyek vagy a mai világra, vagy esetleg a náci Németországra is vonatkoztathatók, és viszonylag tényszerűek

antikrisztusi vezetők fellépése (antikrisztus: krisztus helyett, és/vagy krisztus ellen tevékenykedő személy)

„sokan jönnek majd az én nevemben, akik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus"

világméretű háborúk, azaz világháborúk kitörése, valamint globális hatású gazdasági válságok, járványok és természeti katasztrófák

„nemzet támad nemzet ellen és ország ország ellen; és lesznek éhségek és döghalálok és földindulások mindenfelé"

antiszemitizmus és keresztényellenség

„nyomorúságra adnak benneteket és megölnek titeket; és gyűlöletesek lesztek minden nép előtt az én nevemért"

ideológiák, „izmusok" elterjedése

„sok hamis próféta támad, akik sokakat elhitetnek"

botrányok, árulás, gyűlölet és szeretetlenség

„akkor sokan megbotránkoznak és elárulják egymást és gyűlölik egymást (...) és mivel a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül"

az evangéliumot az egész világon hirdetik

„az Isten országának ez az evangéliuma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek

2021. aug. 21. 10:37
 8/23 A kérdező kommentje:
Igen, ez is egy olvasata a próféciáknak, bár azért számomra kétséges, hogy a szentíró Jézus eszkatologikus beszédénél pontosan mire gondolt. Abban a katolikus teológia is egyetért a kisegyházakkal, hogy az eszkatologikus beszéd több olvasatú, vonatozik a Jeruzsálem pusztulása, de egyben a világ végére is. A preterista magyarázat szerint azonban az a beszéd már beteljesedett i.sz. 70-ig. Na persze, nem akarom megmondani, hogy a katolikusok miként értelmezzék azt a bibliai szakaszt. Végső soron az is egy értelmezés, hogy az ószövetségi messiási jövendöléseket Jézusra vonatkoztatják. Köszönöm a választ.
2021. aug. 21. 10:55
 9/23 A kérdező kommentje:

"világméretű háborúk, azaz világháborúk kitörése, valamint globális hatású gazdasági válságok, járványok és természeti katasztrófák"

Ezek azért nem egyértelmű kijelentések. Természetesen bele lehet látni pl. a két világháborút, de nem biztos, hogy a szentíró pontosan azokra gondolt. Vajon a szentíró hitte volna, hogy a világ még 1914-1918 és 1939-1945 között még létezni fog? (persze, akkor nyilván nem létezett a mai időszámítás...) Háborúk, éhségek stb. egyébként is mindig voltak a világtörtenelem során. Sokkal jobb lett volna, tényszerűsíti Jézus, mire gondolt.

"Nem a ti dolgotok, hogy ismerjétek az időket és a korszakokat, amelyeket az Atya saját tetszése szerint határozott meg." (ApCsel 1,6)

Ezek alapján a keresztény Isten (ha létezik) szándékosan nem adott egyértelmű kijelentéseket a jövőről.

"Jézus arra hívja fel a figyelmét, hogy életünk végéig ki kell tartanunk az evangélium mellett, és akkor bármi is jön itt a Földön, üdvözülni fogunk."

Ez végül is, a hívők szemszögéből érthető.

2021. aug. 21. 11:04
 10/23 anonim ***** válasza:
44%
Igaz hogy református vagyok de szerintem a Jelenések könyve pontosan leírja a dolgokat csak jelképekben. Az egész Bibliában szinte jelképek vannak még előrevetítések valamire. Dánielnek is voltak látomásai meg Ezékielnek. Lehetpint azért írja jelképekben hogy ne mindenki értse mert nem jó célra használnák fel. Isten nem írhatja le előre mikor mi lesz mert az embernek szabad akaratot adott mindenkinek a saját döntésétől függ minden
2021. aug. 21. 13:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!