Hány érv van Isten létezése ellen, annak kivételével, hogy az élet nem egy habostorta?
Néhány gondolat:
1. Azt lehet bizonyítani, hony valami létezik, azt viszont nem, hogy nem létezik. Tehát Istenre (és semmilyen kitalált valamire) sem mondhatjuk, hogy bizonyítottan nem létezik, mivel lehet, hogy nem tudjuk érzékelni azt a jellemzőt, ami bizonyítja létét.
2. Az atom a legkisebb, oszthatatlan részt jelenti. A tudósok a múlt századig nem tudták bizonyítani, hogy léteznek atomi részecskék, mert nem volt hozzá megfelelő eszköz, és megfelelő alapismeret. Ma már bizonyított a létük, bár legtöbbjüknek csak a hatásai alapján.
3. És egyre kisebb, már felfoghatatlan részecskék felfedezéséről hallunk, amik nem is anyagként, hanem energiaként viselkednek. És ehhez jön Einstein agyag-energia átalakulása.
4. Mondhatjuk esetleg, hogy anyag nincs is csak energia, aminek egy speciális alakja az anyag?
5. Mondhatjuk, hogy az energia azonosítható a szellemmel, ami azonosítható az Istennel?
6. A Biblia szerint Isten a maga képére teremtette az Embert. A "képére" szón biztos a külsődleges hasonlatosságot kell érteni? Vagy a szellemiséget, az abban rejlő képességeket? Ez magyarázatot adhat a "csodálatos" gyógyulásokra. A keleti orvoslás már rágóta, a nyugati pedig egyre inkább (placebó kísérletek) elfogadja a tudat (lélek?, szellemiség?...) fontos szerepét a gyógyulásban.
7. Tehát lehet, hogy Isten tényleg létezik, s benne van minden élő és életteletben? Csak éppen nem egy gyarló emberi figurának kell képzelnünk, ahogy a vallások nagy része bemutatja?
8. Vallás és Isten. Két totál más téma. Más az, hogy valaki hisz Istenben, vagy vallásos, azaz elfogadja valamely szervezet teóriáit és kötelezéseit melyeket az Istenre hivatkozással épített fel.
9. Biblia: Azon régi írások gyűjteménye, melyek kapcsolatba voltak hozhatók a zsidó vallás egyistenhite és a keresztény vallás téziseivel. Hasznos írások, mert az Emberséges életvitelre nevelnek. De nem bizonyítékok semminek a létére, vagy nem létére, nem is ez a céljuk.
10. Korán és a többi: Ugyanaz, csak más népcsoport ihletése szerint.
Isten létezése ellen rengeteg érv van. Akik nem akarnak hinni, azok fognak is ilyeneket találni, akik pedig hinni akarnak, azok arra fognak érveket találni. Mi tehát a valóság? Miért van annyi vallás? Én sokáig ateista voltam, hittem a tudományban, úgy gondoltam, mindent tökéletesen meg tudnak magyarázni. Éltem az életemet, mint bárki más, próbáltam szabad lenni, de egyre jobban éreztem valami belső szorongást, félelmet, amit próbáltam ezzel-azzal elnyomni. Egy ponton túl viszont elviselhetetlenné lett a nyomás, és rájöttem, tarthatatlan tovább az, ahogy élem az életem, nem jó az, ahogy én gondolkodom. Hatalmas pánikban voltam, és utolsó szalmaszálként Istenhez imádkoztam, úgy, hogy eleinte nem is hittem Benne. Mire harmadszor mondtam el imámat, addigra gondoltam komolyan, amit kértem, többek között azt, hogy legyen meg az Ő akarata. És megtörtént a csoda, megváltozott az életem, nem magamnak élek már, nem a saját gondolataimban hiszek elsősorban, hanem az Övében. Mi ez, ha nem bizonyíték Isten létezése mellett?
Mi a magyarázat arra, hogy emberek tömegeinek az élete változik meg, ha nem a saját vagy mások kigondolásait követik, hanem az Alkotóét?
Isten erkölcsi törvényeinél tökéletesebbet még senki sem alkotott mióta világ a világ. Az amerikai törvényhozás is ezt a mintát követi megalakulása óta, ezért volt olyan fejlődőképes és kívánatos minden nép számára ez az ország.
Meg lehet nézni mit hoztak magukkal az ateista "forradalmak"! Saját bőrünkön tapasztaltuk!
Ezek az erkölcsi-lelki törvények annyira tökéletesek, hogy a mai (ateista) pszichológia teljesen lefedi, megerősíti ezek helyes voltát.
Úgy látom kedves kérdező, hogy egy picit saját lelkiismeretedet szeretnéd megnyugtatni azzal, hogy sok ellenérvet akarnál látni az ellen, ami pedig meggyőzni szeretne. Szeretnél valami végső érvet hallani/olvasni azzal kapcsolatban, aminek szeretnél végérvényesen hátat fordítani. De ilyet nem fogsz találni, hacsak nem a szíved mélyén... Talán nem véletlen, hogy valami nem hagyja a lelkiismeretedet nyugodni ebben a kérdésben...
Hogy Isten miért hagyja, hogy bajba jussunk, szenvedjünk, ha egyszer szerető Isten?
Erre több indítéka lehet (pl. a mi megjobbulásunk), de egyet ne felejtsünk el: ISTEN NEM ILYEN VILÁGOT TERETMTETT! A bűn, az engedetlenség tette azzá ami, és mindezt mi választottuk, és választjuk naponként. Ha kivonjuk magunkat Isten védelmi köréből, akkor kitesszük magunkat és másokat is Sátán pusztító kénye kedvének! És hogy Isten nem tesz semmit értünk? Isten Fia a saját életét nem kímélte, hogy elhiggyük végre, mennyire szeret minket, és nem hagyott magunkra, és hogy ezáltal kérleljen bennünket: fogadjuk el az Ő szeretet-törvényét, mert az lesz nekünk a lehető legjobb! Isten minden teremtményének (beleértve Sátánt is) szabad választási lehetőséget adott, amit Ő maximálisan tiszteletben tart. Mi pedig Sátánt választottuk, így engedve be őt, és eszméit a világba.
A korábbi hozzászólásban említett, szerencsétlenül járt kisgyermek annak a levét issza, amit elődei és a környezete elkövetett. Nagy tehát a felelősségünk, és –utalva egy másik hozzászólásra- nagy a felelőssége a fejlett világnak abban, hogy milyen helyzet alakult ki ma Afrikában…
Elnézést a hosszú hozzászólásért, de még így is sok minden kimaradt… :-)
"Mire harmadszor mondtam el imámat, addigra gondoltam komolyan, amit kértem, többek között azt, hogy legyen meg az Ő akarata. És megtörtént a csoda, megváltozott az életem, nem magamnak élek már, nem a saját gondolataimban hiszek elsősorban, hanem az Övében. Mi ez, ha nem bizonyíték Isten létezése mellett?"
Na itt látszik szépen és világosan hogy hol a hiba. Az agyadban. Ugyanis összekevered a személyes élményt a Bizonyítékkal.
Én hiszek Istenben, de már elfogadtam a tényt: ebben a 3 dimenziós világban nem lehet bizonyítani Isten létét. Ennyi! Fogd már fel! Ne keverd a saját élményed és a saját kis agyadban lezajló biokémiai folyamatokat a számodra olya valós spirituális "bizonyságokkal".
"Mi a magyarázat arra, hogy emberek tömegeinek az élete változik meg, ha nem a saját vagy mások kigondolásait követik, hanem az Alkotóét? "
Vagy csak úgy hiszik hogy az Alkotóét követik. Az öngyilkos terroristák is ezt hiszik. Mindenki hisz valamit - még az ateisták is (abban hisznek hogy nincs Isten, bizonyítani nem tudják).
Ne legyél már annyira biztos abban hogy az "Alkotó" akaratát követed - csak azért mert csatlakoztál egy emberek által létrehozott valláshoz! Inkább tanulj meg gondolkodni!
És igenis: az Alkotó olyan világot teremtett, amiben szabad választás van, és rengeteg tudatlanság. Szabadságot adott, de ezzel egyben garanciát a tudatlanságból fakadó szenvedésre. Én ezért haragszom rá, vagy legalábbis nem értem. Remélem csak én értem félre a világot, de most azt mondom: ezt elkú*ta.
Én nem ilyen világot teremtettem volna.
akik nem hisznek az evolúció elméletében! ti mivel bizonyítjátok akkor azt hogy Isten teremtette e világot? mert a biblia amit az emberek!! írtak szerintem nem bizonyíték! tény hogy vannak emberfeletti dolgok, esetek...
De hogy minden ami élő EGY lény kezében van....kissé túlzás nem? nem sokkal valószínűbb hogy kialakította magát a világ természet föld az emberi élet számára? és egyébként is...senki sem tudhatja hogy hányszor alakult ki élet a földön vagy épp egy más bolygón és hányszor pusztult az el...és ezt valószínűleg nem is fogja tudni bizonyítani senki...
A Biblia több okból is hiteles könyvnek számit.
Egyrészt azért, mert olyan kijelentéseket tartalmaz, amit bár emberek irtak le, de nem ember által kitalált dolgok. Tehát nem valakiknek az elmélkedése, filozófiája, ideológiája, hanem Isten által kinyilatkoztatott beszéd. Ebből következik, hogy az irói csak fel lettek használva a bibliai szövegek megirására.
"Tudván először azt, hogy az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból. Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Lélektől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei."
Másrészt, ami szorosan köthető az előzőekhez: olyan próféciákat, kijelentéseket tartalmaz a Biblia, amik ma is, és az utóbbi kétezer év során folyamatosan beteljesedtek, megvalósultak. Ez mindenképpen a Biblia hitelességét támasztja alá. Hogyan valósulhatnának meg a benne leirt dolgok, ha csupán emberi elmélkedés lenne, vagy csak filozófiai, erkölcsi tanitást tartalmazna, ahogyan azt nagyon sokan állitják?!
Harmadrészt pedig Isten tegnap, ma és mindörökké ugyanaz. Ő nem ember, hogy hazudjon, és nem embernek fia, hogy megváltoztassa amit kimondott. Ő ugyanolyan volt 5000 éve, amikor az embereknek kijelentette magát, 2000 éve, és bármikor, ahogyan most is. Ezért az Ő szava hiteles, és elfogadható.
Jézus beszél arról, hogy az Ő beszédei olyanok mint a kőszikla. Aki arra épiti az életét, annak olyan szilárd élete, sorsa lesz, ami minden nehézséget kibir. Ezért a Szentirás megiratásával Isten egyik legfőbb célja az volt, hogy aki elhiszi a könyv szavait, megtartja és megcselekszi azokat, annak az élete stabil legyen, kősziklára épitett lehessen. Másrészt az emberi lét, az élet értelme és egy nagy kérdésekre ad választ a Biblia. A lényege útmutatás: hogyan juthatunk el Istenhez, miután mindnyájan eltévedtünk Tőle, az ember üdvösségével foglalkozik.
Amikor Jézus megkérdezte a tanitványokat, hogy el akarják-e hagyni Őt, akkor Péter ezt felelte: "Uram, kihez mehetnénk? Örök életnek beszéde van te nálad. És mi elhittük és megismertük, hogy te vagy a Krisztus, az élő Istennek Fia."
God bless!
by SeiSMyC
" A Biblia több okból is hiteles könyvnek számít"
Hát lehet, hogy azok akik írták Isten által,tudták ezt.Mi viszont csak hisszük, esetleg.Attól, hogy egy könyvet hitelesnek mondanak,vagy ezt állítják a megírói, még nem feltétlenül az.Természetesen hiteles is lehet, de nem kezelhetjük tény ként, azt amit nem tudunk, csak hiszünk.A próféciák is a távoli múltban történtek, vagy elhisszük, vagy nem.A jelenlegi helyzet, bármelyik korra érvényes lehetett és azonosságot is lehetett volna találni,a jövendölésekre, mint ahogy ezt meg is tették minden korban a hívő emberek és ezután is fognak történni olyan dolgok amire ráfogható, hogy előre megjósolták.Ha nem ma, akkor holnap, ha nem itt, akkor ott.Ezek a történések, csak a hívő emberek számára bizonyságok.Nincs is ezzel semmi baj.Ki ki járjon a maga útján.
Többen írták, hogy azt, ami nem létezik nem is lehet bizonyítani. Ez nem igaz abban az esetben, ha van ennek a tárgynak tőle elválaszthatatlan tulajdonságai (attribútumai) és neki tulajdonított okozatai. Ebből elvileg már tudni kellene bizonyítani, hogy ez a dolog nem létezhet. Istenre vonatkozóan a rossz problémája ilyennek tűnik, ez ugyanis bizonyítékként fogható fel Isten létezése ellen (aki Mindenható és végtelenül jó, jóakaró és szerető). Vagyis a bizonyítás ilyenféleképpen lehetséges:
1. ha a világot teremtő Isten végtelenül jó, akkor nem akarhat rosszat.
2. A világban van rossz.
3. Tehát Isten nem létezik. (vagy pedig nem mindenható, vagy nem végtelenül jó: de ez már nem a keresztény értelemben vett Isten, tehát a keresztény értelemben vett Isten nem létezik).
Ilyen logikai bizonyítás tudtommal nincs több Isten ellen, csak ez az egy van. Mellette viszont több mint 20 is megfogalmazható, melyeknek kritikája nem meggyőző (illetve van rá válasz) (lásd az itt már többször beidézett oldalt (Húsz érv Isten létezése mellett: www.depositum.hu/istenbizonyitas.html)
Az evolúcióval kapcsolatban... Nem maga az evolúció a kérdés. Hanem pl. hogy ki vagy mi hozta létre az evolúció törvényét, azt pl. hogy egy faj fenn akar maradni akár az egyed élete árán is. Ezt az ösztönt (vagy nevezzük bárminek) ki táplálja az élőlényekbe?
A másik kérdés, hogy a véletlen hogyan képes egy ilyen, minden porcikájában komplex, rendezett világot létrehozni?
Ha trillió majom gépel trillió éven keresztül, akkor létrejöhet-e véletlenül a Hamlet? És ha felrobbantunk egy nyomdagyárat, akkor mi az esélye annak, hogy ez a mű fog a földre pottyanni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!