Mi alapján dönti el a kereszténység hogy az Ószövetségben lévő parancsok közül mit tart meg és mit nem?
"Mégis mióta? Több millió ember haláláért felelős a Biblia szerint."
Csak kíváncsiságból kérdezem Godaime. Jól sejtem, hogy nem nézted meg a videókat?
"Belenéztem de nem igazán adott választ a kérdésemre."
Ha csak belenézték, akkor úgy tényleg nem ad választ, mivel nem látod a teljes képet.
"Nincs rá logikus magyarázat, hogy miért vonatkoznának egyes törvények csak a zsidókra és az összes többi mindenki másra."
"az összes többi mindenki másra." Ez alatt mit értesz? A 15. választ végig olvastad? Az is az enyém. Abban megpróbáltam összefoglalni, az ószövetségi törvények és az új törvény viszonyát egymáshoz.
#44 Godaime
A zsidó törvények a zsidó nemzet törvényei voltak. A született zsidókra és a más nemzetekből való zsidó hitre tért ún. prozelitákra vonatkoztak. A legfőbb magyarázat , hogy Isten velük és rájuk vonatkozólag kötötte a Mózesi törvényszövetséget. Vagyis ezek nem egyetemes törvények voltak , hanem egy konkrét népcsoport, meghatározott ideig érvényben lévő törvényei. Jézus a követőinek (akik között sokan egykor maguk is zsidók voltak) új törvényt adott , eltörölve a korábbi törvénygyüjtemény érvényességét.
"Abszolút nincs benne egyértelműen... még senki egyértelműen nem tudta ezt nekem megmutatni."
Dehogynem. Római levélben több fejezet is beszél erről, + a Galata levél első 3 fejezete is erről szól és a 2 Korintusban is említi Pál, indoklással
CSak el kellene olvasni ezeket.
Kedves kérdező, a tanulatlanabb keresztények csak a 10 parancsolatot ismerik, az Ószövetséget egy az egyben elutasítják, az Újszövetségből meg ismerik a legjobb sztorikat. Az olvasottabbak szofisztikált módon védik miért nem tartanak be ószövetségi törvényeket, felekezettől függően. Nincs köztük konszenzus.
38
"Valahogy utálja itt a nagy többség ezt az egész hit dolgot Istennel együtt ahogy van. Semmi szeretet nincs bennük és csakazértis beteszek a keresztényeknek undorral, méreggel és gonoszsággal lepontoznak."
Önsajnálat? Szerintem nem az ateisták pontoztak le, hanem a keresztény társaid. Akikre itt rájár a rúd, azok az ateisták, jehovák és iszlamisták elsősorban. De a különböző felekezetek is gyepálják egymást.
NE keverd az egyházat a vallással. Az egyház sátánt, a vallás istent szolgálja.
A vallás egy szabályt tart be, isten törvényét, ami univerzális. Minden kultúrába, minden bolygón, minden létsíkon, minden időben állandó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!