Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A judaizmus, a kereszténység...

A judaizmus, a kereszténység és az iszlám egyöntetűen nőgyűlölő/a nőket lenéző-mellőzendő szerepkörbe kényszerítő világvallások?

Figyelt kérdés
Vagy vannak kivételek (irányzatok,alternatív egyházak)?

2021. jún. 30. 14:46
1 2 3
 21/26 Demion ***** válasza:
81%

19

"szóval van egy téveszméd arról, hogy a keresztények mit gondolnak, majd mikor elmondják, hogy nem azt gondolják, akkor egyenesen hazudnak! Tehát mindenki csak úgy gondolkodhat, ahogy te már eldöntötted számukra. A keresztények nőgyűlölők, és hogyha ennek cáfolatát hozzák, akkor nyilván hazudnak."

Titus, ne forgasd ki a szavaimat, mert ez is egyfajta hazugság. Értelmezd amit írtam.

1. Nem mondtam, hogy a keresztények nőgyűlölők.

2. Arra mondtam, hogy hazudsz, amikor be akartad magyarázni, hogy Mária aktív szereplője, aktív alakítója az eseményeknek.

Isten megüzente neki, hogy ő fogja kihordani a gyerekét. Mária pedig tudomásul vette ezt. Szerinted ez beleegyezés? Szerinted itt Máriának volt választása?

Ha egy muzulmán férj közli a feleségével, hogy most teherbe fogja ejteni, a nő meg tudomásul veszi ezt, akkor azt te egyenlő felek beleegyezéseként értelmezed? És a nő szerinted aktív résztvevője a diskurzusnak?

"Úgy mondod, mintha gyermeket világra hozni annyi volna, mint lemenni a sarki fűszereshez."

És megint direkt kiforgatod a szavaimat...

Még egyszer: azt mondtam, Mária egy passzív szereplő, egy eszköz Isten számára. Csak addig van szerepe, amíg megszüli Jézust. A nő utána teljesen parkolópályára kerül, a jelenléte egyáltalán nem befolyásolja az eseményeket, azok nélküle is ugyanúgy történnének.

Ez szimbóluma a hagyományos keresztény gondolkodásnak, miszerint a nő feladata a szülés és a gyereknevelés, és nem az, hogy beleszóljon a világ dolgainak alakulásába. Az a a férfiak dolga.

Na, most kezdj el tótágast állni, ahogy szoktál, és magyarázd meg, hogy Máriának vagy bármely más nőnek milyen fontos szerepe van az evangéliumokban, és nélküle nem változott volna borrá a víz, és nélkülük nem derült volna ki, hogy Jézus feltámadt.

2021. júl. 1. 12:49
 22/26 anonim ***** válasza:
38%

„Titus, ne forgasd ki a szavaimat, mert ez is egyfajta hazugság. Értelmezd amit írtam.

1. Nem mondtam, hogy a keresztények nőgyűlölők.

2. Arra mondtam, hogy hazudsz, amikor be akartad magyarázni, hogy Mária aktív szereplője, aktív alakítója az eseményeknek.”

1. Nem mondtad ki, csak éppen vele ekvivalens dolgokat állítottál. Idézlek: "Tulajdonképpen Mária a jelképe annak, hogy a nők dolga a gyerekszülés, és semmi több. Mária szerepe sajnos tökéletesen tükrözi a hagyományos kereszténység nőkről alkotott képét." Szóval de, pontosan ezt fogalmaztad meg, hogy szerinted a kereszténységben a nő másodrendű ember. Ez a nőgyűlölet definíciója.

2. Kérlek akkor ne vádolj hazugsággal. Nem azért írtam azt, amit, mert ki akarom magyarázni, és valójában nem is ezt gondolom, hanem mert ez a meggyőződésem. Tényleg ezt gondolom, és nem belemagyarázok valamit, ami nincs ott. Mondom, az ortodox és katolikus hagyomány ezt tanítja évezredek óta, és én is így tanultam. Jézus akkor fogan meg, amikor Mária kimondja azt, hogy legyen úgy, ahogy az angyal mondja.

„Isten megüzente neki, hogy ő fogja kihordani a gyerekét. Mária pedig tudomásul vette ezt. Szerinted ez beleegyezés? Szerinted itt Máriának volt választása?”

Az aktív és passzív szerep kérdése nem azonos a választás kérdésével. Ha egy adott helyzet elé kerülsz, akkor dönthetsz úgy, hogy elszenveded, és hagyod, hogy megtörténjen, de dönthetsz úgy is, hogy vállalod, és kihozod belőle a legtöbbet, amit lehet. Ez utóbbi nem passzív, emögött tudatos döntés van.

„Ha egy muzulmán férj közli a feleségével, hogy most teherbe fogja ejteni, a nő meg tudomásul veszi ezt, akkor azt te egyenlő felek beleegyezéseként értelmezed? És a nő szerinted aktív résztvevője a diskurzusnak?”

Hát ha tudomásul veszi, akkor az hogy nem beleegyezés? Az a helyzet elfogadását jelenti. Ha azt mondja, hogy ne tedd, vagy nem meri mondani, de nem akarja, akkor nem egyezett bele.

„Még egyszer: azt mondtam, Mária egy passzív szereplő, egy eszköz Isten számára. Csak addig van szerepe, amíg megszüli Jézust. A nő utána teljesen parkolópályára kerül, a jelenléte egyáltalán nem befolyásolja az eseményeket, azok nélküle is ugyanúgy történnének.”

Hát ez kurvára nincs így. Ott van a kánai menyegzőn, Jézus mellett marad, ott van a keresztnél, eltemeti Jézust, és ott van a tanítványokkal, amikor pünkösdkor kiárad rájuk a Szentlélek. Szerves résztvevője az eseményeknek, és semmivel sem kevésbé jelentős, mint bármelyik tanítvány. Vagy talán a tanítványoknak milyen aktív cselekvéséről tudsz az evangéliumban? Elvétve van, de ott is általában elrontanak dolgokat.

„Ez szimbóluma a hagyományos keresztény gondolkodásnak, miszerint a nő feladata a szülés és a gyereknevelés, és nem az, hogy beleszóljon a világ dolgainak alakulásába. Az a a férfiak dolga.”

De ha ez így van, akkor azt mond meg nekem, hogyan illik a képbe a Mennyek Királynéja és a Napbaöltözött asszony szimbolikája, ami csaknem egyidős az egész kereszténységgel?

Másrészt te degradálod a szülés és a gyermeknevelés feladatát. Mindkettő FONTOSABB és MAGASZTOSABB, mint a világ dolgainak alakítása. Te vagy az, aki nem is veszel tudomást a nők értékéről, és abban a paradigmában vizsgálod, miszerint csak a hatalom és a befolyás az, ami jelentőséggel bír az életben. Egyedül maszkulin értékeket ismersz el, és a nőknek csak akkor van számodra jelentőségük, ha részesülnek a maszkulin értékekből, és ha abból nem tudnak, akkor el vannak nyomva, nincsenek emberszámba véve.

A keresztény szimbolika nem erről szól, mert a kereszténység semmi olyat nem tanít, hogy kinek mi a dolga. A női szentek jelentős része egyáltalán nem volt anya és nem szült gyermeket. Pont ez a női szent lényege, hogy egy nő is felérhet olyan nagyságig, hol semelyik férfi nem méltó párja neki, egyedül Isten. A kereszténység női hőseinek (azaz szentjeinek) jelentős része ez, és ők vannak például állítva az emberek elé, és ennek a legtisztább képe Mária.

„Na, most kezdj el tótágast állni, ahogy szoktál, és magyarázd meg, hogy Máriának vagy bármely más nőnek milyen fontos szerepe van az evangéliumokban, és nélküle nem változott volna borrá a víz, és nélkülük nem derült volna ki, hogy Jézus feltámadt.”

Te teljesen rosszul értelmezed az evangéliumot. Nincs benne olyan, hogy "mi lett volna, ha". Az evangéliumban minden részletnek jelentősége van, nincsen bennük semmi esetleges. Az, hogy Mária Magdolna találja meg az üres sírt, az nem egy esetleges dolog, hogy pont ő járt arra, és ha más jár arra, más találja meg. A Bibliában semmi nem történik véletlenül. Az, hogy Mária Magdolna találja meg a sírt, annak jelentősége van, ahogy jelentősége van annak, hogy Mária unszolja Jézust, hogy kezdjen el tevékenykedni, és annak is, hogy Veronika az, aki megtörli Jézus arcát a keresztúton.

2021. júl. 1. 13:45
 23/26 anonim ***** válasza:
0%

#21:

"Ha egy muzulmán férj közli a feleségével, hogy most teherbe fogja ejteni, a nő meg tudomásul veszi ezt, akkor azt te egyenlő felek beleegyezéseként értelmezed? És a nő szerinted aktív résztvevője a diskurzusnak?"

1. Muszlim és nem muzulmàn.

2. A gyerekvàllalàs kölcsönös beleegyezésen kell, hogy alapuljon. Màskülönben mi értelme lenne a gyerekvàllalàsnak ha az egyik fél nem is örül neki ??

Nem tudom honnan szeded ezeket a rosszindulatú sztereotípiàkat.

Abdullah

2021. júl. 2. 09:50
 24/26 anonim ***** válasza:
30%

"Tulajdonképpen Mária a jelképe annak, hogy a nők dolga a gyerekszülés"

És vajon az istentelenek miért tartják úgy, hogy a gyerekszülés az a nőknek megalázó dolog? Pár leszbikus feministán kívül a többi nő büszke arra, amire teremtette Isten

2021. júl. 2. 10:03
 25/26 anonim ***** válasza:

Vidiripi

Isten egy darabot kivett a férfiból és abból alkotta meg a nőt!

Ezt a darabot a férfi oldalából vette ki.

Azért mert a nőt a férfi társának teremtette!

Egyébként a Bibliában az áll hogy a férjek szeressék feleségeiket!

- Ha elkezded kérdezgetni a férjeket hogy mennyire tudják szeretni a feleségeiket ,akkor vajon milyen válaszok születnek?

Vajon a szeretet megnyilvánulása lehet az ha a férj elmosogat kérés nélkül?

Vagy bármilyen más házimunkát megcsinál akár rendszeresen is. Vagy megszervezi hogy a felesége elmehessen néhány napra pihenni és addig mindent a férj intéz. A gyerek/gyerekek a háztartás!

- Hogy lehet valakit egyszerre szeretni és lenézni is?

2021. júl. 3. 12:06
 26/26 anonim ***** válasza:
71%

"Isten ez irányú kedvessége persze nem azt jelenti, hogy a Nő egyenjogú fél a férjével, vagy egy keresztény életet élő férfival. "

Hogy ez mekkora hazugság... 😐

Ismét láthattunk egy jehovista hazugságot.

2021. júl. 3. 21:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!