A judaizmus, a kereszténység és az iszlám egyöntetűen nőgyűlölő/a nőket lenéző-mellőzendő szerepkörbe kényszerítő világvallások?
Mondjuk a kereszténységről sokat elmond, hogy Mária személyében is egy olyan nőt tisztelnek, aki csupán passzív eszköz volt Isten számára, és nem az események aktív alakítója.
Tulajdonképpen Mária a jelképe annak, hogy a nők dolga a gyerekszülés, és semmi több. Mária szerepe sajnos tökéletesen tükrözi a hagyományos kereszténység nőkről alkotott képét.
"hogy Mária személyében is egy olyan nőt tisztelnek, aki csupán passzív eszköz volt Isten számára"
Hogy lett volna passzív személy? Passzív akkor lett volna, ha nincs beleszólása a dolgok alakulásába, viszont ő szabad akaratából választotta, hogy a Megváltó édesanyja lesz. Mondhatta volna azt is, hogy nem. Ráadásul a bibliai történetek arra világítanak rá, hogy Jézus mellett volt, sőt Jézus hallgatott is rá, lásd a menyegzőt, ahol Mária közbenjárására tette Jézus egyik első csodáját. Ahogy Máriával kezdődött, vele is zárul le Jézus földi szolgálata, mert János apostol mellett őt látjuk a kereszt tövében.
Tehát egyáltalán nem igaz, amit írsz.
„Tulajdonképpen Mária a jelképe annak, hogy a nők dolga a gyerekszülés, és semmi több.”
Nem, egyáltalán nem annak a jelképe, meg egyébként sincs szó a kereszténységben arról, hogy kinek mi a "dolga". Mária a Mennyek Királynője, a Napbaöltözött Asszony, aki eltiporja a Kígyót, akinek tisztaságához ember nem érhet fel. A keresztény hagyomány olyan szuperlatívuszokban beszél róla, mint semelyik másik szentről sem. Persze a szimbolikájának szerves eleme, hogy ő egy nő, szűz, és anya. De ezzel éppen azt testesíti meg, hogy a szűziesség és az anyaság is a legszentebb dolgok közé tartoznak a világon.
Mária pedig nem volt passzív eszköze Istennek, hanem igenis aktív, kezdve onnan, hogy ő maga tudatosan vállalta a feladatot. Gyermeket kihordani és világra hozni (és gondozni, és felnevelni) nem egy passzív feladat, hanem a teremtés legnagyszerűbb művelete, amihez embernek hozzáférése van.
Nem látom, miért lenne nőgyűlölő, de az kétségtelen, hogy a vallásoknak más elgondolásaik vannak a nemi szerepekről.
Általában azokról a nőgyűlölőnek tartott szövegrészletekről, amelyekre előszeretettel szoktak hivatkozni, mindig kiderül, hogy valójában nem egészen úgy, akkor és ott van.
"A nőket én meg minden valminden vallás lenézi.én meg minden valláskárosultat."
Ok, csak ne izgulj, mert nem lehet érteni, h mit akarsz. Néha nézz fel is :)
Én rendesen küldtem el, nem tudom mit kavart a gyk...
Magyarul a nőket minden vallás lenézi,én meg minden valláskárosultat lenézek...
Az Iszlám a Nők tiszteletére tanít.
Abdullah
12
"Passzív akkor lett volna, ha nincs beleszólása a dolgok alakulásába, viszont ő szabad akaratából választotta, hogy a Megváltó édesanyja lesz."
Az angyal közölte vele, hogy "gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni". Nem kérdezte Mária véleményét, nem volt választása, semmiféle befolyása nem volt az események alakulására. Az egyetlen szerepe a Bibliában annyi, hogy szül egy gyereket.
Ha ez nem passzív szerep, akkor nem mi számít nálad passzívnak.
"lásd a menyegzőt, ahol Mária közbenjárására tette Jézus egyik első csodáját."
Aha. Annyi volt Mária szerepe, hogy közölte Jézussal, hogy elfogyott a bor. Ennyi.
Hát, ez tényleg hatalmas dolog! (irónia)
13
"Mária pedig nem volt passzív eszköze Istennek, hanem igenis aktív, kezdve onnan, hogy ő maga tudatosan vállalta a feladatot."
Miért kell hazudni?
Egyáltalán nem tudatosan vállalta. Közölték vele, hogy mi fog történni. Ennyi. Csak megtörténtek vele a dolgok. Sodródott az eseményekkel, amikre semmilyen hatással sem volt.
Ti keresztények miért erőlködtök, hogy belemagyarázzatok a Bibliába olyan dolgokat is, amik nincsenek benne???
"Tulajdonképpen Mária a jelképe annak, hogy a nők dolga a gyerekszülés, és semmi több. Mária szerepe sajnos tökéletesen tükrözi a hagyományos kereszténység nőkről alkotott képét."
Nem, ez nem a kereszténység agymenése, hanem a tiéd és a hozzád hasonlóké, akik valójában a nőket lenézik. Tudtad pl., hogy a gyermek felnevelése az nem abból áll a nő részéről, hogy "megelli" a gyermeket és annyi?
Ráadásul Jézus feltámadásakor két nőt küldött az angyal, hogy adja hírül a tanítványoknak, hogy feltámadt Jézus.
„Nem kérdezte Mária véleményét, nem volt választása, semmiféle befolyása nem volt az események alakulására. Az egyetlen szerepe a Bibliában annyi, hogy szül egy gyereket.”
Úgy mondod, mintha gyermeket világra hozni annyi volna, mint lemenni a sarki fűszereshez. Biztos, hogy a keresztények azok, akik lenézik a nőket, és nem az, aki szerint a magzat kihordása, szülés, és az anyaság mindössze kényelmetlen melózás, ami helyett lehetne valami mást is csinálni? A keresztények számára Mária a legmagasztosabb feladatot kapta, amit ember kaphat.
Mária így válaszolt: „Íme, az Úr szolgálója vagyok, legyen nekem a te igéd szerint.” Erre az angyal eltávozott. (Lk 1:38)
Nekem úgy tűnik, hogy tudatos vállalás történt, és ezt nem csak én gondolom így, hanem két évezred keresztény hagyománya.
„Aha. Annyi volt Mária szerepe, hogy közölte Jézussal, hogy elfogyott a bor. Ennyi.
Hát, ez tényleg hatalmas dolog! (irónia)”
Nem pusztán erről van szó. Jézus kiléte a kánai menyegzőn még rejtve van. Mária az, aki arra motiválja, hogy színre lépjen a valós szerepében.
„Miért kell hazudni?
Egyáltalán nem tudatosan vállalta. Közölték vele, hogy mi fog történni. Ennyi. Csak megtörténtek vele a dolgok. Sodródott az eseményekkel, amikre semmilyen hatással sem volt.
Ti keresztények miért erőlködtök, hogy belemagyarázzatok a Bibliába olyan dolgokat is, amik nincsenek benne???”
Értem, szóval van egy téveszméd arról, hogy a keresztények mit gondolnak, majd mikor elmondják, hogy nem azt gondolják, akkor egyenesen hazudnak! Tehát mindenki csak úgy gondolkodhat, ahogy te már eldöntötted számukra. A keresztények nőgyűlölők, és hogyha ennek cáfolatát hozzák, akkor nyilván hazudnak. A laposföldesek meg az összeesküvés-elméletesek gondolkoznak így, hogy teret sem hagynak arra, hogy a fejükben létező világot megkérdőjelezzék. Ha valaki szembemegy veled, akkor bizonyára azért van, hogy megtévesszen, mert az lehetetlen, hogy te valamit rosszul tudsz.
"Ti keresztények miért erőlködtök, hogy belemagyarázzatok a Bibliába olyan dolgokat is, amik nincsenek benne???"
A GYAK-on is jól látszik, h nem a keresztények erőlködnek, hanem az istentelenek bizonytalankádnak. Mit izgultok? Térjetek meg és ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!