Egyes emberek miért élvezik annyira a szent könyvek olvasását?
Nem hívőként is szoktam néha beleolvasgatni a Bibliába. Az a véleményem róla, hogy az Ószövetség egy zsidó eredetmítosz, és aki nem szövegkutató, annak nagyrészt olvashatatlan. Tele van általunk sosem ismert földrajzi, történelmi utalásokkal, személyekkel, olyan sztorikkal, amik a korabeli zsidóság számára biztos érdekesek voltak, de a 21. századi átlagembernek az égvilágon semmit nem mondanak. Pl. ilyenek, hogy Jeremiás könyve. Értem, hogy a hagyomány része, de mitől érdekes? Valami magát prófétának mondó ember valamikor több ezer éve mondott mindenféléket arról, hogy az akkor egy bizonyos helyen élő zsidók hogyan meg hogyan ne viselkedjenek. Ezt ki szereti olvasni?
Az Újszövetség szerintem már érdekesebb, Jézus beszédei, történetei zen-koan szerűek, elgondolkodtatóak, de ennyi erővel van egy csomó későbbi filozófus, akit szintén érdekes lenne olvasni, de mégsem olvassák őket tömegek.
A Koránba is beleolvasgattam, az meg szerintem egy katasztrófa. Minőségileg, olvashatóság szempontjából nyomába se ér még a Bibliának se, még történetek se nagyon vannak benne, hanem figyelmeztetések meg kinyilatkoztatások végeláthatatlanul hosszú ismételgetése az egész. Meg mindenféle történelmi utalások, amiket szerintem az akkor már gazdag hagyománnyal rendelkező zsidóságtól lopott a prófétájuk. El nem tudom képzelni, hogy 80-as IQ felett ez hogyan élvezhető bárkinek. Lélekölően unalmas és monoton könyv, amellett szerintem össze van csapva. Én értem, hogy valakinek az a hite, hogy ezt isten sugallta, de ha megnéztek egy szövegmagyarázatot, telis-tele van leírásokkal, hogy ez melyik csatára utalt, erről honnan hallott Mohamed, ezt hogyan értette félre, stb. Ordít róla, hogy összehalandzsázta az egészet. Csak nyilván nagyon meggyőzően adta elő, meg volt karizmája hozzá, ami gondolom, nem volt annyira nagy szó a mindenféle berber nomádok között.
Szóval miért rajonganak annyira ezekért az emberek?
Azért mert nem érted a Kegyes Korànt, illetve nem tetszik neked, attól még szebben is kifejezhetnéd magad. Mert most akarva akaratlanul hazugsàggal vàdoltad meg a Prófétànkat (béke legyen vele) többek között.
Az àltalad leírtak alapján nem tudom érdemes-e magyaràznom neked bàrmit is.
Csak annyit mondanék, hogy én munka utàn mindig alig vàrom hogy hazaérjek és olvashassam a Teremtő Allah szavait. Mert olyankor béke önti el a lelkemet.
Abdullah
"Az àltalad leírtak alapján nem tudom érdemes-e magyaràznom neked bàrmit is."
Hát, ha a hitedről akarsz magyarázni, akkor nem. Ha képes vagy tárgyilagosan, a hitet nem belekeverve, mint történelmi dokumentumról beszélni a könyvről, akkor igen, de úgy látom, ez nem fog menni.
Miért fejezzem ki szebben magam? Ha én kitalálom, hogy holnaptól nekem a Harry Potter szent könyv, amit Rowling próféta küldött le, akkor onnantól kezdve jogosan kérem számon bárkin, ha kritizálja?
Tudom, hogy nehéz lehet elfogadni, vagy akár megérteni. És lehet, hogy nem mindenki fog velem egyet érteni, de a legtöbb ember legfőbb motivációja az őstudás keresése. Ez nem mindenkinél egy tudatos dolog.
Arról van szó, hogy az az elképzelés, hogy annak ellenére, hogy mi a 21. században mennyi mindent tudunk, amit régen nem tudtak az emberek, létezik az őstudás, amit régi korok emberei még tudtak, de mi már nem tudunk, ami mi számunkra elveszett.
Ehhez az őstudáshoz a vallásos emberek szerint a szentkönyveken át lehet csak hozzáférésünk. Mégpedig azért, mert a hagyomány szerint azokat a könyveket vagy olyan emberek írták akiknek, akik még ennek az őstudásnak a birtokában voltak, vagy olyan emberek akik közvetlenül azoktól hallották, akik a birtokában voltak ennek őstudásnak.
Például a keresztények szerint vagy a keresztény hagyomány szerint Jézus a birtokában volt ennek az őstudásnak, amit közvetlenül tőle hallottak az apostolok, akiktől közvetlenül hallották az apostoli atyák [a keresztény hagyomány szerint], vagyis nekik még hozzá férésük volt ehhez az őstudáshoz, amihez nekünk csak a nekik tulajdonított írásokon keresztül lehet hozzá férésünk.
A próféta és a szentkönyv vallásonként/kulturális hátterenként eltérő, de az elv ugyanaz.
Valakik pedig többhelyen is keresgélnek. Van aki a Biblia elolvasása után elolvassa az egyházatyák írásait, majd a qumráni szövegeket, majd a nag-hammadi gnosztikus köteteket, de az elv itt is ugyan az, csupán az illető kiterjeszti a keresést több prófétára vagy több vallási csoportra.
"Tele van általunk sosem ismert földrajzi, történelmi utalásokkal, személyekkel, olyan sztorikkal, amik a korabeli zsidóság számára biztos érdekesek voltak, de a 21. századi átlagembernek az égvilágon semmit nem mondanak."
Én történelemszakon végeztem, nekünk ókoros órára kötelező irodalom volt. Nagyon érdekes, ha érti az ember, pedig nem vagyok alapvetően ókoros irányultságú.
Ha nem ragadunk le a ponyvairodalomnál, akkor ez egy gyakori dolog, hogy az ember utánanéz a mű hátterének, illetve annak, ha valamit elsőre nem ért. Ezzel csak mi leszünk többek. Én nagyon szeretem az orosz irodalmat, de ha jól meg akarom érteni, utána fogok nézni, hogy ki az a "muzsik", ki az a "sztrelec", meg hogy kik azok a "raszkolnyikok".
"El nem tudom képzelni, hogy 80-as IQ felett ez hogyan élvezhető bárkinek."
Én is elkezdtem a Koránt, nem mondanám, hogy különösképpen megfogott (el sem olvastam végig), de azért szoruljon már beléd annyi minimális intelligencia, hogy ne taposs bele páros lábbal úgy cirka kétmilliárd embertársad hitébe.
"Ezt ki szereti olvasni?"
Az, akinek 80 felett van az IQ-ja és így meg is van a válasz arra, hogy te miért nem.
Egyébként mit vàrsz a kérdésedtől, de most őszintén ?
Azt, hogy majd itt megerősítenek téged gyermeteg véleményedben ?
Egyébként a Koràn olvasàsa nekem is úgy kezdődött, hogy nagyon keveset értettem belőle, de aztàn egyre többet és többet.
A mondanivalók ismétlődnek benne, ez európai embernek nagyon furcsa az elején, de teljesen meg lehet szokni idővel. Főként hogy nem regényről van szó ugyebàr, vagyis nem igazán "cselekmény" központú a mű.
Abdullah
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!