Lehetséges, hogy Júdást nem öngyilkos lett, hanem a tanítványok ölték meg?
Márk, Lukács és János nem szól Júdás haláláról, csak Máté és az Apostolok Cselekedetei. Máténál öngyilkos lesz, de az ApCsel teljesen mást mond: ott Péter azt meséli, hogy Júdás földet vett a pénzen, amit Jézus elárulásáért kapott, és ott "előrebukott, derékban széthasadt, és egész belső része kifordult." (ApCsel 1,16-19)
Hogy tud úgy elesni valaki, hogy széthasad és kifordul a belső része???
Ez olyan, mintha Júdást kibelezve találták volna meg a saját földjén, és Péter úgy meséli el a gyülekezetnek, hogy "elesett és széthasadt". Tisztára az jön le, mintha a tanítványok dühből gyilkolták volna meg és bosszúból kibelezték, aztán Máté az evangéliumában már úgy állítja be, hogy öngyilkos lett. Ez megmagyarázná, hogy a másik 3 evangélium miért hallgat erről.
Szerinted mi történt?
Szerintem öngyilkos lett. Ez elég egyértelmű. Valószínűleg fulladásos halált halt. Akasztésnak gondolják, de még ez sem biztos.
A két történet szerintem valahogy a következőképpen kapcsolódik össze: Megölte magát. Vagy felakasztotta magát valahova és ott lógott vagy valahogy megfolytotta magát. Bár ez az akarsztás a legvalószínűbb, mert egyébként, ha nem volt kötél rajta vagy a közelben, honnan tudták volna, mibe halt bele? Lukács arccal előre esésről beszél, szóval vagy elszakadt a kötél és leesett vagy a fulladás után esett arccal előre. A kettéhasadásos felfújódás stb., nem hiszem, hogy a nagy magasságnak a műve, sokkal inkább annak, hogy test már oszlásnak indult. Talán már a vasálatok is megtépték. Szóval nem egy friss hulláról van szó, nem megölte magát és pár órán belül megtalálták. Hanem lehet napok teltek el, a meleg judeai éghajlaton. Valamiből valószínűleg következtetni lehetett a fulladásos halálra pl. kötél volt a nyakában, ami el volt szakadva vagy valami ehhez hasonló, de már nem volt egy szép látvány. Valószínűleg teljesen elborzadtak, akik megtalálták.
De, még az is lehet, hogy tényleg valami magas helyre lógatta fel magát és onnan szakadt le vagy amikor szedték le leesett. pl. Úgy tudom a "vérmező" Jeruzsálem falának a közelében van. Lehet a város falra akasztotta fel magát és onnan valahogy lezuhant a sziklákra.
Szerintem valami ilyesmiről lehet szó.
@ "Lehetséges, hogy Júdást nem öngyilkos lett, hanem a tanítványok ölték meg?"
Minden lehetséges, de a Bibliai beszámolók alapján ez nem valószínű.
@ "de az ApCsel teljesen mást mond"
Ha mást is mondana, az is csak legfeljebb azt jelentené, hogy mások voltak az értesülései, de szerintem nincs összeegyeztethetetlen ellentmondás.
@ "Péter azt meséli, hogy Júdás földet vett a pénzen,"
Szó szerint fordítva: a gonoszság béréből földet birtokolt. Tehát van egy telek, ami tényleg az övé, és tényleg a vérdíjból van megvásárolva, de egyáltalán nincs ott, hogy ő azt személyesen vásárolta magának.
@ "ott "előrebukott, derékban széthasadt, és egész belső része kifordult."
A görög szöveg eléggé homályos, nem igazán tudni, hogy pontosan mit akar mondani: prénész genomenos = előre esetté vált, arcra esett lett.
@ "Hogy tud úgy elesni valaki, hogy széthasad és kifordul a belső része???"
Mondjuk úgy, ha egy kicsit magasabbról esik s egy éles kő felhasítja a hasát.
@ "Ez olyan, mintha Júdást kibelezve találták volna meg a saját földjén,"
Nincs szó arról, hogy a saját földjén találták meghalva, de valószínűleg oda lett eltemetve. A telket mindkét forrás szerint Hakeldámának, vagyis Vérmezőnek nevezték el, és amolyan állami temetkezési helyéül szolgált azok számára, akik Jeruzsálembe haltak meg, de nem jeruzsálemiek voltak, s nem akarta senki sem a holtestet elszállítani.
@ "és Péter úgy meséli el a gyülekezetnek, hogy "elesett és széthasadt". Tisztára az jön le, mintha a tanítványok dühből gyilkolták volna meg és bosszúból kibelezték,"
Már megbocsáss, de a szövegből ez egyáltalán nem következik, s ennek belátására nem kell sok ész. Amit mondasz pusztán fantázia, képzelgés és kitaláció. Mint mondottam minden lehetséges, a békából is lehet megcsókolva királyfi (csak a hatos lottó esélyesebb).
@ "Szerinted mi történt?"
Felakasztotta magát, majd valamiért arccal lefelé vagyis hasra esett, s egy kő felhasította, hogy kiömlöttek a belei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!