Lehetséges, hogy Júdást nem öngyilkos lett, hanem a tanítványok ölték meg?
Márk, Lukács és János nem szól Júdás haláláról, csak Máté és az Apostolok Cselekedetei. Máténál öngyilkos lesz, de az ApCsel teljesen mást mond: ott Péter azt meséli, hogy Júdás földet vett a pénzen, amit Jézus elárulásáért kapott, és ott "előrebukott, derékban széthasadt, és egész belső része kifordult." (ApCsel 1,16-19)
Hogy tud úgy elesni valaki, hogy széthasad és kifordul a belső része???
Ez olyan, mintha Júdást kibelezve találták volna meg a saját földjén, és Péter úgy meséli el a gyülekezetnek, hogy "elesett és széthasadt". Tisztára az jön le, mintha a tanítványok dühből gyilkolták volna meg és bosszúból kibelezték, aztán Máté az evangéliumában már úgy állítja be, hogy öngyilkos lett. Ez megmagyarázná, hogy a másik 3 evangélium miért hallgat erről.
Szerinted mi történt?
Kérdező értelmezése:
"Júdást kibelezve találták meg"
Ebből az igéből hozta össze:
1,18 (Ez hát mezőt szerze hamisságának béréből; [Mát. 26,15. Luk. 22,5.] és alá zuhanván, elhasadt középen, és minden belső része kiomlott.
Tehát a kérdezőnél az "alázuhanva elhasadt középen" = a földön kibelezték
Gratulálunk:)
Ha a hírekben azt hallod, hogy valaki lezuhant a magasból és szörnyethalt az nálad úgy értelmeződik, hogy gyaloglás közben elesett egy fűszálban és ettől halt meg
"Mássz fel tűzoltólétrán egy kb. 30 méter magas helyre, kösd fel magad, majd vágasd le magad. És nézd meg, hogy leesve mi történik veled"
Az emberek, akik felkötik magukat 30 méter magasra szoktak felmenni? Térj már észhez.
"Tehát a kérdezőnél az "alázuhanva elhasadt középen" = a földön kibelezték"
Te alávaló, sunyi, hazug szemétláda! EZ A TE IDÉZETED, NEM AZ ENYÉM!!! Olvasd már el mi van a kérdésben: "előrebukott, derékban széthasadt, és egész belső része kifordult."
Nem "alázuhant", hanem "előrebukott"!
13
Eddig csak ennek a két pipás hülyének a válaszát pontoztam le.
Egy ellentmondásos bibliai beszámolóval kapcsolatban kérdeztem. Erre te hivatkozol valamilyen fordításra, ahol állítólag más van, mint az összes többiben. Erre normálisan visszakérdezek, hogy hol olvastad ezt, mire te ócska provokátornak nevezel.
Na ezt a válaszodat viszont lepontozom, mert amellett, hogy nem hasznos, még sértegetsz is.
13. Én is lepontoztalak.
Meg az álkeresztény, szektás sértegetőt is. :)
Mert te a 14-es hozzászólásban olyan szépen beszélsz, igaz?
Most magadról írsz? Gyanítom, hogy igen, kíváncsi lennék, hogy melyik szektából szabadultál ide.
Sok kommentárt olvastam erről a két eltérő beszámolóról, egyik sem ad választ a különbözőség kérdésére.
Az Apcsel-ben az "alázuhant/előrebukott" szó a görögben fejjel előre való esést takar. Ez sehogy sem egyezik egy felakasztott ember pozíciójával.
Máténál a "felakasztotta magát" helyén egy olyan görög kifejezés van, ami egyszerűen fulladást jelent. Ugyanez a szó az LXX-ben a 2Sám.17:23-ban szerepel, ahol Akhitófel így öli meg magát, de mivel arról az eseményről sem tudjuk, hogy pontosan hogyan történt, ezért ez nem nagyon segít.
Sőt, egy harmadik verziót is említenek az ókeresztény iratok: Papias feljegyzéseinek fennmaradt töredéke azt állítja, Júdát egy elhaladó szekér kerekei zúzták halálra.
Annyi bizonyos, hogy minden korai feljegyzés erőszakos halálról szól.
"Mert te a 14-es hozzászólásban olyan szépen beszélsz, igaz?"
Ha visszaolvasod, láthatod, hogy nem én kezdtem a másikkal úgy beszélni, mint egy kutyával. De a közted és köztem folyó párbeszédben is te kezdtél először sértegetni.
Ha nem tudsz válaszolni egy kérdésre, nem kell megsértődni és odavágni, hogy biztos csak provokáció. Lépj tovább, biztos van olyan kérdés is a gyk-n amire tudod a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!