Jehova tanúi és más keresztények akik így nevezik Istent nem tudják, hogy félre értették Isten nevét?
A héber Bibliában nem szerepel a Jehova név, csak a négy betű: JHVH (יהוה).
Mivel a zsidók tiszteletből nem ejtik ki Isten nevét soha, mindig azt mondják helyette, hogy Adonai, Elohim, vagy Hashem.
A héber Bibliában mindig pontokat és magánhangzókat adtak hozzá a négy betűhöz, attól függően, hogy épp hogyan kellene kiejteni: [link]
A Jehova név onnan ered, hogy amikor a héber kéziratokat olvasták a a fordítók, nem voltak ezzel tisztában, ezért egybe olvasták a négy betűt a hozzá adott írásjelekkel, és mondjuk Adonai helyett azt olvasták, hogy Yəhōwā (יְהֹוָה), ebből lett a Jehovah, magyarosan Jehova. Vagyis a Jehova név egy kis félre értés eredménye.
"Ha valaki hülyeséget csinál, akkor nem kell szólni neki?"
Nem ezt írtam.
Őszintén szólva szerintem téged elvakít a gyűlölet, ezért tulajdonítasz ennek a kérdésnek a kelleténél nagyobb jelentőséget. Alapvetően divat, mindenbe belekötni, amit a Jehova tanúi vallanak vagy mondanak. De véleményem szerint ott nem kell felesleges feszültséget kelteni ahol nem szükséges. Ha annyi lenne a különbség náluk a többi keresztény egyház tanításához képest, hogy Istent előszeretettel nevezik Jehovának, akkor senkit nem érdekelnének. Ha viszont így van, akkor ez a kérdés nem annyira jelentős.
Ha már a Jehova névnél tartunk. Én sokkal problémásabbnak tartom azt, hogy több magát kereszténynek valló ember, úgy dobálózik a "Jehova" megnevezéssel, mintha valami szitokszó lenne, csak azért mert szerepel egy olyan szervezet nevében akikkel nem értenek egyet és olyan tájékozatlanok, hogy fogalmuk sincs, hogy ezt honnan vették a tanúk. A mormon egyház nevében pl. benne van, hogy "Jézus Krisztus". Ennyi erővel, akkor nevezzük őket krisztusosoknak, jézusoknak meg ilyenek? Az én szememet ez speciel jobban szúrja. De hát kinek mi...
A "Sehova" nagyon szellemes, ha nem vesszük figyelembe, hogy tulajdonképpen így vagy úgy, de a Tetragrammatonról van szó. De valahogy ez az információ nem akar átjutni itt a gyakorin. Tulajdonképpen ki csúfolja meg Izrael Istenének az egyik megnevezését?
“A kérdésfeltevés hibás ui. azt sugallja, hogy JT keresztények lennének.”
Ők eretnek keresztények, mint pl. régen az ariánusok.
5,12#
Szerintem jól közelíted meg.
Ám itt a keresztény"szeretet" csak annyit jelent hogy közösen utalunk valakit.
Most Jt,holnap higy, utánna valaki más és aztán újra kezdjük és büszkék vagyunk arra hogy mindezt Isten nevében.
Hivo vagyok,ám ezeknél a kérdéseknél megértem az ateistákat
Jhve nem isten, csak egy lélek csoport. Istennek nincs/minden a neve, ő az abszolút létezés.
Üdv egy jehiva tanúja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!