Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Honnan lehet tudni hogy az...

Honnan lehet tudni hogy az evangélikumok hitelesek?

Figyelt kérdés

Az összes evangélium visszavezethető egyetlen forrásra, ez pedig Márk evangéliuma. Az összes többi evangélium Márktól veszi át minden információját Jézusról. Viszont fogalmunk sincs, hogy Márk honnan vette az információit, ő Kr.u. 70-75 között írta az evangeliumát, de egyáltalán nem biztos hogy ő írta, erről sem lehet sokat tudni, vagyis 35-40 évvel Jézus halála után, ami azért elég sok.

Tehát emberek írták az evangélikumokat méghozzá szájhagyományok útján, és mivel tudjuk, hogy csak Isten tévedhetetlen, így az ember hibázik és sok mindent kihagyhatott vagy hozzátehetett ...

2021. máj. 26. 20:07
1 2
 11/14 Demion ***** válasza:
100%

10

"Érdekes, én csak olyan Bibliakutatókat ismerek, akik kiállnak emellett."

Igen, a kreós teológusok, akik amellett is kiállnak, hogy egy Noé nevű 600 éves(!!!) ember felzsúfolt egy bárkára a bolygó összes állatából kettőt, meg kiállnak a többi ószövetségi képtelenség mellett is, mert az mind történelmi esemény őszerintük és ebben azért ennyire biztosak, mert csak. Mert ebben akarnak hinni, és kész.

Na, én Biblia-kutató alatt nem őket értem, hanem az összes többi történészt, akiknek a Biblia kutatása a szakterületük. De még a korrektebb teológusok sem vitatják ezt.

2021. máj. 27. 12:29
 12/14 anonim ***** válasza:
13%

"Igen, a kreós teológusok, akik amellett is kiállnak, hogy egy Noé nevű 600 éves(!!!) ember felzsúfolt egy bárkára a bolygó összes állatából kettőt, "

Nem, mi ezt sose mondtuk, hogy az összes állatból kettőt:)

Kisfiam, tegnap égettelek be négyezredszer, erre ma megint nekigyürkőzöl. Először nézd meg, hogy a Biblia mit ír ezekről (nem a kreacionisták) és azt próbáld a te gyenge szinteden cáfolni. Senki nem mondja rajtad kívül, hogy bolygó összes állatából(!) kettőt felvitt Noé a bárkára:)

(Pedig már ezt is megtanítottam neked)

"Mert ebben akarnak hinni, és kész."

Megtanítottam neked, hogy sose magadból indulj ki! Akkor mindig csak összetörsz, mert még könnyebben cáfollak.

"Na, én Biblia-kutató alatt nem őket értem, hanem az összes többi történészt, akiknek"...

... szeretnél hinni:) De felém meg ezt reklamálod.

Még egyszer köszönöm a tevékenységed, nagyban megkönnyíted a munkámat. És köszönöm a kedves testvéreknek és érdeklődőknek is a visszajelzést privátban, kitartok!

"De még a korrektebb teológusok sem vitatják ezt."

Igen, az evós teológusok. Jó, te így tartod. És most mit vársz, hogy elsírom magam? A bibi az, h te tényleg csak nekik hiszel, én meg nem is ismerek kreós teológusokat. A kreós alatt szerintem te normális, őszinte, igazságkutató embereket értesz

"mert az mind történelmi esemény őszerintük és ebben azért ennyire biztosak"

Megint kevered az evolúció "bizonyításával":)

Sosem válaszolsz arra, hogy milyen érzés Isten ellen küzdeni!(?) Milyen érzés tudni, hogy pár évtized múlva örökre megszűnsz? Milyen érzés a saját ellenségednek lenni? Sosem válaszolsz ezekre sem! Komolyan kérdezem, érdekel a sátánista psziché!

"egy Noé nevű 600 éves(!!!) ember"

Ehhez gratulálnom kell, az első dolog 10 év alatt, amiben nem tévedtél:) Látom kezd a hatásom manifesztálódni rajtad, ha lassan is, de tanulsz. Nem olyan gyorsan, mint pl. egy gyűrűsféreg inger-adaptációja, de nem baj, én ráérek

"Na, én Biblia-kutató alatt nem őket értem, hanem az összes többi történészt"... ... akik azt hazudják, amit hallani akarsz. Marha eredeti:)

2021. máj. 27. 12:43
 13/14 anonim ***** válasza:
42%

Ha megnézed az evangéliumokat, nem úgy címzik, hogy ez vagy az írta. Tehát Máté evangéliuma nem azért Máté evangéliuma, mert Máté írta, hanem az evangélium Máté szerint, vagy Máté alapján (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, Evangelium secundum Matthaeum). Tehát már eleve hagyományokat jelentenek, nem azt, hogy ki vetette papiruszra, vagy ki lektorálta.

Hogy mi hiteles, az eleve egy bonyolult probléma. Abszolút hitelesség nem létezik. Benne van a nevében, hogy hitel, tehát a hitelesség elsősorban hit kérdése. Persze állíthatunk kritériumokat amellé, hogy mit fogadunk el hitelesnek, de ez nem változtat azon, hogy az elfogadás mozzanata hitbéli. Még a legtudományosabb cikkek hitele is konstruált kritériumok mentén történik. Lehet a hitelesség kritériuma mondjuk a reprodukálhatóság, de az mondjuk nem applikálható egy híradásra például, hiszen azt nem tudod kísérletileg repordukálni, hogy a Közel-Keleten háború van. Lehet a hitelesség kritériuma mondjuk az, hogy több különböző történelmi vagy hírforrás állítja ugyanazt. Ez alapján viszont a történelmi tudásanyagod jelentős részét kidobhatod, hiszen mondjuk Julius Caesar életéről sem számol be több forrás, mint Jézus Krisztuséról.

Az evangélium nem felel meg természettudományos hitelességnek, sem történelemtudományos hitelességnek sem (teljesen), de ebből nem az következik, hogy nem hiteles, hanem hogy a hitelességét másból meríti. Az evangéliumok végső hitelessége a Szentlelken alapszik – vagy, ha úgy tetszik, a keresztény szellemiségen –, amit a keresztények az apostolokon keresztül Jézus Krisztustól, azaz magától az Istentől eredeztetnek (illetve Istennel azonosítják). Tehát a kereszténység nem a leírt evangéliumon alapszik, hanem az elmondott evangéliumon, a szóbeli hagyományon, és ezen mérték meg az iratok ihletettségét a kanonizálás során, hogy harmonizált-e a keresztények élő szellemiségével.

2021. máj. 27. 14:13
 14/14 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező jól látod a dolgot. Ha valóban Márk írta, akkor is jó pár évtized memóriavesztés és szájhagyomány miatti bővítés után lettek lejegyezve Jézus tanításai, amik megértése talán Márknak sem sikerült, így azokat rosszul is adhatta akár tovább. De az is lehet, hogy pontosan idézte Jézust, aki akár isten, akár sátán küldötte, a vallásosok isszák szavait.
2021. máj. 30. 18:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!