Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Pünkösd az zsidó, vagy...

A Pünkösd az zsidó, vagy keresztény ünnep?

Figyelt kérdés

Zavaros előttem, azt olvasom róla, hogy kétszáz évig nem ünnepelték a keresztények és hogy valójában a zsidók egyik ősi ünnepe, a Tórával kapcsolatos, de nem értem, akkor miért ünneplik a keresztények?

Vagy ez is olyan, mint az Ószövetség, amelyik ugyan benne van a Bibliában, de csak jelképesen értendő, mert valójában a Tóra koppintása és a keresztényekre nem vonatkozik?

2021. máj. 4. 13:35
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

"Nem tanultad még meg az évek során, hogy a Bibliába nem lehet belekötni?"

Hemzsegnek benne a tartalmi és logikai hibák.

Ha Isten mindenttudó, akkor már akkor tudta, mielőtt megteremtette a világot, hogy ha beteszi a fát az Édenbe, hiába tiltja meg majd az arról evést, mert enni fognak róla és akkor majd kiűzi az embereket, ám ennek ellenére betette a fát és megtiltotta az arról evést.

Semmi értelme nincs.

Vagy ott van Dávid története, egy csomó hibával.

A történet szerint Dávid a Góliát fejét Jeruzsálembe viszi. A város valóban létezett ekkor (a történet szerint), csakhogy Jabúznak hívják és a jebezeusok városa. Maga Dávid fogja majd elfoglalni két évtized múlva és nevezi majd át Jeruzsálemnek, amit azóta hívnak így, ez van a sztoriban.

Aztán maga a Biblia cáfolja, hogy Dávid ölte volna meg a Góliátot, mert egy Elkhanán nevű fiút ír később aki megölte (Samuel II 21:19)

Dávid története amúgy is teli van képtelenségekkel, meg érthetetlen az egész, hiszen mikor Dávid a táborba érkezik, Saul nem ismeri meg, a nevét kérdezi, holott előtte a kedvence volt, Dávid zenélt neki.

Lehetne százával sorolni a különféle bibliai hibákat, de feleslegesnek tartom, mert az egész kereszténységnek semmi értelme nincs, ez magából a hitvallásból következik.

Ilyen Isten nem létezhet, mert semmi értelme nincs a tevékenységének.

Nem akarom most ezt bővebben részletezni, csak ha nagyon kívánod, de magától is rájöhet erre bárki.

Mellesleg elég tájékozatlan vagyok a zsidó és a keresztény ünnepekkel kapcsolatban, mert meg sem vagyok keresztelve, a családunk már egy csomó nemzedék óta nem vallásos, így nincs kit kérdeznem. Amit meg olvastam róla, az nem egyértelmű, mert nekem az jött át, hogy zsidó ünnep a Pünkösd, hiszen Jézus zsidó volt, a tanítványai is, a Bibliát is zsidók írták zsidóknak, zsidókról, mind az Ó és az Újszövetséget.

2021. máj. 4. 19:17
 12/16 anonim ***** válasza:
52%

Kedves Kérdező,

Amiket itt felsorolsz azok mind látszólagos ellentmondások, amiket egy kis utánajárással elég könnyen meg lehet oldani!

1. Pünkösd - görög eredetű szó azt jelenti: ötvenes - ez az 50. nap húsvét után. A zsidóknál a húsvét az Egyiptomból való szabadulás ünnepe, a páűskaünnep. 50. napon a kivonulás után katák meg a Tízparancsolatot a Sínai hegynél. A keresztény kultúrkörben a húsvét Krisztus feltámadásának ünnepe, a pünksöd pedig a Szentlélek kiáradásának ünnepe.

2. Isten nyilván tudta, hogy az ember enni fog a fáról. Ezért elkészített egy tervet, hogyan fogja a bűn útjára lépett embert megmenteni. Ezt nevezi a Szentírás megváltási tervnek. Csak el kell olvasni ebben sincs semmi tartalmi és logikai hiba...

3. A Bibliában található neveket - legyen az város vagy ember utólag aktualizálták - tekinettel arra, hogy a Szentírás szövege áthagyományozással, állandó másolással maradt fent. Jabúzból Jeruzsálem lett, Elkhanánból Dávid, amit onnan tudunk, hogy párhuzamos forrássok is fennmaradtak (Lásd Armanai levelek). Innen tudjuk, hogy Saul király neve Labaju volt, a Saul név ("akit kértek") elsősorban arra szolgált, hogy jellemezze az egyesült királyság korának uralkodóit. Így lett Dávid (Dúd/Dwd) az Isten által "kedvelt" vagy Salmaon a héber "Sölomo", a "béke" királya, aki egyébként a Daduja névre halgatott eredetileg...

Szóval én azt tanácsolom neked, hogy ha komolyabban érdekel ez a téma, akkor ne intézd el annyival, hogy a Bibliában hemzsegnek a hibák, hanem vedd a fáradságot és olvass alaposabban utána...

Üdv. Péter

2021. máj. 5. 10:49
 13/16 anonim ***** válasza:
47%

"Ha Isten mindenttudó, akkor már akkor tudta, mielőtt megteremtette a világot, hogy ha beteszi a fát az Édenbe, hiába tiltja meg majd az arról evést, mert enni fognak róla és akkor majd kiűzi az embereket, ám ennek ellenére betette a fát és megtiltotta az arról evést.

Semmi értelme nincs."

Persze, h nem érted, mivel fogalmad sincs a szabad akaratról, sem arról, hogy valójában a mindenttudás mit jelent és mit nem :) de már unom leírni százezredszer. Olvass vissza, napi szinten meg van vitatva a szabad akarat.

"Aztán maga a Biblia cáfolja, hogy Dávid ölte volna meg a Góliátot, mert egy Elkhanán nevű fiút ír később aki megölte"

És csak egy Góliát nevű létezett ugye? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy nekem nem lehet István nevű ismerősöm, mert neked van István nevű ismerősdöd és ő nem ismer engem:)

Stb...

"Mellesleg elég tájékozatlan vagyok a zsidó és a keresztény ünnepekkel kapcsolatban"

A Pünkösd megértéséhez csak olvasni kell tudni és picit gondolkodni. Te eleve elhatároztad, hogy belekötsz a Bibliába és nem riaszt vissza semmiféle logikátlanság a részedről.

További sok sikert az utadhoz. Látszik, hogy tudod, hogy igaz a Biblia és hogy Jézusban van csak üdvösség, különben nem foglalkoznál ezzel a kérdéssel, ahogy én sem foglalkozom a 77 magyar népmesével és nem vitatkozom azokkal, akik azt állítják, hogy azok a mesék megtörténtek.

Adok egy jó tanácsot búcsúzóul: ez kevés lesz ítéletkor.

Minden jót! Sikeres keresztényüldözést!

2021. máj. 5. 10:50
 14/16 anonim ***** válasza:
40%

"Lehetne százával sorolni a különféle bibliai hibákat"

Tudom és százával szoktam cáfolni ezeket:)

2021. máj. 5. 10:50
 15/16 KZitus ***** válasza:
15%

Szia

a 11 kommentedre. megdöbbentő amit elárul rólad az írásod. Ne légy büszke arra, hogy ennyire nem ismered Isten Szavát. Fogadd meg a tanácsát, és akkor a Biblia minden tanítását megérted:"Ha tehát valamelyikőtöknek bölcsességre van szüksége, kitartóan kérje azt Istentől – mert ő nagylelkűen és szemrehányás nélkül ad* mindenkinek –, és megadatik neki." Jakab 1:5

A legnagyobb bűnünk Isten előtt az, amikor "okoskodunk", mintha mi bölcsebbek lennénk a Teremtőnktől. aki létrehozott. Ha nem tudunk valamit, akkor vagyunk okosak, ha alaposan utána járunk - vádaskodás helyett. Tudod ki vádolja Isten a Biblia szerint? A Példabeszédek 27:11 elmondja neked is.

2021. máj. 5. 19:59
 16/16 anonim ***** válasza:
Az ószövetségi "papája" nyilván zsidó volt. Az újszövetségi egyértelműen keresztény.
2022. aug. 21. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!