Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Normális dolog egy halott...

Normális dolog egy halott kezével rohangálni körbe-körbe minden évben?

Figyelt kérdés
2010. aug. 20. 10:43
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Vagy éppen elterelheti a figyelmet. Oké, megvolt a körmenet, megadtam a tiszteletet, letudtam a dolgot.

Félig-meddig jók ezek a dolgok, meg kell a hagyomány, de sokkal jobban/hasznosabban is lehetne csinálni szerintem.

2010. aug. 20. 12:00
 22/33 anonim ***** válasza:
8%

Olvassátok el: [link]

Sokan mondják, hogy "az ereklyetisztelet is babonaság." Igen? Akkor miért rendezünk be Petőfi-szobákat, Arany János-szobákat, Goethe-szobákat? S miért őrizzük kegyelettel pl. Lehel kürtjét vagy más történeti ereklyéket? Vagy talán imádjuk mi katolikusok a szentek ereklyéit? Ez olyan közönséges és gyermeki ráfogás, hogy szégyene arra hull vissza, aki ilyen zagyvaságokkal még ma is elő mer hozakodni. Mi az ereklyéket tiszteletben tartjuk, de csak amennyiben azok a szent személyekkel kapcsolatban álltak: tehát az ereklyében is az embereket tiszteljük, akikre vonatkoznak. Ha meghalt édesanyámnak egy hajfürtjét, édesapámnak egy kedvenc bútorát kegyelettel őrzöm: miért ne őrizhetném kegyelettel ennek vagy annak a vértanúnak vagy más szentnek egy ereklyéjét, vagy éppen a szent keresztfa egy töredékét, amelyen Krisztus a világot megváltotta s amelyet az ő szent vére öntözött?

2Kir 13,21 – Elizeus próféta csontjai életet adtak.

ApCsel 5,15 – „Még a betegeket is kivitték az utcára, hordágyra fektették őket, hogy ha Péter arra megy, legalább az árnyéka érje egyiket-másikat.”

Mt 9,21; Mk 5,28 – „Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok.” (vö. Mk 6,56)

ApCsel 19,11-12 – Pál apostol kendői és ruhái meggyógyították az embereket.

2010. aug. 20. 12:04
 23/33 Harrr ***** válasza:

OFF:

A direkt túlzást még a színpadon is utálom, csak egy hülye nem veszi észre a kontrasztot ha normálisan leírod. A szellemi fogyatékosoknak jó vitaindító, ennyit ér. A célzás meg nem igazán volt burkolt.

És igen, szellemi fogyatékos vagyok, mert vitázok, de magammal rántottalak, kapaszkodj.

ON:

A hagyományainkhoz tartozik ez is, én személy szerint nem vinném azt a kezet sehova,mert lusta vagyok :D

De megértem hogy mit akar jelképezni. Ha nem érteném meg, akkor se itt őrjöngenék, felfognám, hogy ez másoknak jelent valamit. De azért a kérdés jó, legalább kapunk egy képet arról, ki mit gondol erről. Egy mini kézvélemény kutatás :D

2010. aug. 20. 12:05
 24/33 A kérdező kommentje:
Miért is imbecilis valaki, mert érdekli egy szokás mentális háttere?
2010. aug. 20. 12:13
 25/33 anonim ***** válasza:
100%

@Harr:

Vitázni nem szellemi fogyatékos dolog. Vitatkozni viszont talán az ;)

Amúgy megnyugodhatsz, nem rántottál magaddal. Én döntöttem úgy, hogy reagálni fogok az itteni dolgokra, így kapaszkodnom sem kell; biztos talajon állok ;)

---

Én teljesen megértem, hogy miért csinálják ezt a Szent Jobbal, értem is, hogy egyeseknek szüksége van erre. Visszont szeretnék arra rávilágítani, hogy lehetne értelmesebb dolgokat is csinálni. Persze nem kéne túl sokat várni, de én azért hiszek benne, hogy egyszer sikerül :)

---

@ 12:04-es, relikviás linkes...

Nincs semmi baj azzal, ha valaki babonás, vagy bálványként tisztel dolgokat. Nem kell mentegetőznie, hiába van írva a bibliában, hogy tilos. Isten megértő és megbocsátó, úgyhogy felesleges ránkförmedni emiatt ;)

A Petőfi, Goethe, stb szobákról meg csak annyit, hogy azokat sem tiszteletből látogatom/látogatnám, pusztán azért, hogy tanuljak tőlük. Ha majd alkalmazni tudom valahol, amit ezekből tanultam, akkor pedig a tiszteletemet is kifejeztem.

2010. aug. 20. 12:27
 26/33 Harrr ***** válasza:

Először hülyeségnek tartottam ezt a kérdést, de egész érdekes egyveleg lett belőle.

Még a végén tanulok valamit. (Remélem azért nem ilyen "súlyos" a helyzet ..... :D)

2010. aug. 20. 18:04
 27/33 anonim ***** válasza:

Én azt sem tartom normális dolognak, hogy szerencsétlen Jézust nézzük úton-útfélen a kereszten. Dehát, ez van!

(most biztos kivertem a biztosítékot a hívőknél, elnézést előre is, nem akartam megbántani senkit, csak a véleményem írtam le)A kereszt mégiscsak egy kivégzési forma volt, és nem túl lélekemelő egy halott látványa bárhol is.

2010. aug. 20. 20:56
 28/33 anonim ***** válasza:

"Sokan mondják, hogy "az ereklyetisztelet is babonaság." Igen? Akkor miért rendezünk be Petőfi-szobákat, Arany János-szobákat, Goethe-szobákat? S miért őrizzük kegyelettel pl. Lehel kürtjét vagy más történeti ereklyéket? Vagy talán imádjuk mi katolikusok a szentek ereklyéit?"

Elmondanám, hogy végeztek kísérleteket azzal, hogy egy bizonyos kegyhelyen lévő festmény, vagy szobor, esetleg valamely emberi testrész, mint "szent ereklye" milyen népszerűségnek örvend a hívők között. Melyik előtt fejezik ki "hódolatukat" szívesebben "rajtuk keresztül" állítólag Istennek? (Csak Jézus a közvetítő) Számtalan ilyen kegyhelye van a katolikus egyháznak szerte a világon.

Ha az azonos témájú ábrázolásokat, vagy ereklyéket nézzük, kiderült, hogy bizonyos festmények, vagy erre a célra szolgáló tárgyak helyenként sokkal népszerűbbek a hívők előtt, mint más ugyanolyan típusú és témájú tárgyak.

Ez a jelenség valamilyen szinten mindenhol megfigyelhető.

Felmerül a kérdés, hogy ha nem a tárgyra koncentrálnának a hívők elsősorban, hanem amint az egyház mondja, az ezek mögött lévő "szellemi tartalomra", akkor nem volna nekik mindegy, hogy melyik művész által készített tárgy előtt róják le a "kegyeletüket", "hódolatukat", vagy melyik által közeledhetnek Istenhez (ha persze egyáltalán ezt megtehetnék)?!

Ha nem a külsőt néznék, hanem azt, ami mögötte van, akkor miért vannak egyes tárgyi ábrázolások sokkal nagyobb népszerűségben, mint az ugyanolyan tartalmú mások?

No de a Biblia többek között pontosan ezekért a dolgokért tiltja a bálványok használatát. De nem csak azt, hanem a készítését is! És pontosan ezért nevezi "bálványimádatnak" is!

Mellesleg egy költő történelmi munkásságának a tiszteletteljes bemutatása is lényegesen különbözik az itt, a kérdésben kifogásolt egyházi, vallásos eljárástól.

Persze amiről itt konkrétan szó van, az az egyház erős politikai szerepvállalásának az egyik "szentségesített" megnyilvánulása. Bármennyire is nehéz egyeseknek bevallani, I. István királyunk pont annyira volt "szent" bibliai értelemben(!), mint bármely más uralkodó a földön! Így a "szent jobb"-ja is csak egy bálvány, amit bizonyos vallásos és társadalmi célok érdekében spekuláltak ki, melyek mindig is erős kapcsolatban voltak a biznisz világával és a hatalom megőrzésével!!!

2010. aug. 21. 02:54
 29/33 anonim ***** válasza:
Igen, mert ki kell szellőztetni, különben megdohosodna :)
2010. aug. 25. 21:23
 30/33 A kérdező kommentje:
Sok szertartásban azt nem szeretem, amit itt az egyik válaszoló is leírt, hogy csak a látszat és a formalitás a része, hogy na oké ez is megvolt.
2010. aug. 26. 17:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!