Egy abortusz után a magzat lelke automatikusan a mennyországba kerül?
Ha igen, akkor tulajdonképpen ez a legjobb, ami történhet valakivel, mert ha nem fog megszületni, akkor nem tud bűnt sem elkövetni, ami miatt esetleg pokolra kerülhetne. Mennybe jutás, a pokolra kerülés kockázata nélkül! Ha valaki hisz ebben, akkor tulajdonképpen támogatnia kellene az abortuszt, nem?
Vagy rossz a logikám?
Ennek kb. annyi értelme van mintha azt mondanád, hogy azonnal meg kell ölni minden újszülött csecsemőt, és akkor nem tudnak bűnt sem elkövetni, ami miatt esetleg pokolra kerülhetnének. Mennybe jutás, a pokolra kerülés kockázata nélkül! Ha valaki hisz ebben, akkor tulajdonképpen támogatnia kellene az újszülött csecsemő gyilkosságot, nem?
Komolyra fordítva a szót, értem én, hogy valaki abortusz párti, de ennél sokkal jobb érvekkel kell elő állnod, mert amit leírtál az ostobaság. Feltételezve, hogy komolyan gondolod, és nem csak trollkodni akartál...
3
Szerintem is ostobaság, de a keresztény világnézetből ez következik logikusan.
"A keresztények szerint a lélek a fogantatáskor kerül a magzatba."
És ez azt jelenti, hogy a lélek fejlettebb, mint a magzat? A lélek tud gondolkodni, felfogja a dolgok értelmét, míg a magzat erre nem képes? Esetleg a lélek és a magzat együtt fejlődik?
De ha a keresztény értékrendekből indulunk ki, akkor kvázi egy csecsemő se juthatna menybe, hisz mindenki bűnösnek születik - én mondjuk mikor vallásos voltam se értettem ezzel egyet.
De anyukám például nagyon vallásos (minimum 3 nap egy héten jár templomba, meg mindenféle gyülekezet stb.) és mesélte, hogy volt olyan ahol a lelkigyakorlatot egy héten keresztül minden jelenlévő a meg nem született gyermekekért ajánlotta fel, hogy a tisztítótűzben utat leljenek.
Tehát a katolikus nézet szerint (legalábbis a szülöföldemen és környékén) a magzat bármely okokból is került túlvilágra (abortusz vagy vetélés) úgy is át kell menjen a purgatóriumon és bár kétlem, hogy pokolba jutna, elvileg meg van rá az esélye.
Nem tudjuk, személyes bűne nyilván még nincs. De úgy gondolom, hogy ugyanaz vonatkozik a magzatra is mint a csecsemőkre. Biztosan nem tudjuk, hogy hova kerül, de mivel Isten minden embert üdvözíteni akar, így joggal feltételezhetjük, hogy miért ne üdvözítene egy csecsemőt vagy egy magzatot?
"És ez azt jelenti, hogy a lélek fejlettebb, mint a magzat?"
Miért lenne fejlettebb? Az emberi lélek nem egy statikus valami, hanem változik: korral is. A lélek szellemi princípium az emberben, viszont egységben van a testtel. Tehát nincs egy "testi" Kovács Pisti, meg egy "lelki" Kovács Pisti. Egy Kovács Pisti van, akinek van teste és lelke.
"Szerintem is ostobaság, de a keresztény világnézetből ez következik logikusan."
A keresztény világnézetből nem ez következik. Neked van egy elképzelésed a keresztény világnézetről, amiből ez következik, ezzel csak az a baj, hogy a te elképzelésed a keresztény világnézetről nem egyenlő a keresztény világnézettel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!