Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért az ijesztegetésre épít...

Miért az ijesztegetésre épít a legtöbb vallás?

Figyelt kérdés

Valami vallás mindig volt, nyilván valami végre alakultak ezek ki, valami céllal, valami hasznot hajtottak mindig. Pl. megregulázták a népet, hogy hasznos dolgokkal töltség az idejüket, meg ne szurkálják le egymást mindenféle elkerülhető hülyeség miatt, na meg jó tudni azt is, hogy ki kinek a gyereke, mert hát máshogy nem lehet bizonyítani, mint úgy, hogy nem kefélnek félre, na meg ugye a sok betegség, amit a féktelen szexelés terjeszt, mert még a szifilisz is még a xx. század elején se volt máshogy elkerülhető, mint úgy, hogy nem szexel az ember, csak a párjával.

A legtöbb vallásnak az a lényege, hogy halálod után csak akkor nem lesz nagyon szar neked, ha azt csinálod, amit mi mondunk. Na most, ez még annyiból logikus, mert ugye olyannal nem lehet az embereket befolyásolni, aminek utána lehet nézni, hogy nem is úgy van, meg ki nem szarja le stb. szóval legjobb azt bevetni, amit senki se tud megcáfolni. Aztán van a következő lépés, amikor a jelen életedben is azt mondják, hogy ha bármi baj van, az azért van, mert nem vagy elég buzgó. Oké...

Na de vannak olyan vallások, pl. a japánoké, ahol a túlvilággal nem is foglalkoznak, nem ijesztegetnek baromásgokkal, gonoszokkal kb. annyi, hogy életed során keresd az igazságot, legyél becsületes meg jóember, mindenkinek a saját belátására bízzák ez milyen, a lényeg, hogy másnak ne ártson. De nem szólnak ilyen szinten bele az egyénbe, nincs bűntudat keltés, nincs rémisztgetés és mégis működött/működik náluk. Nem tűntek el, nem züllöttek le, nem álltak le a fejlődésben stb. stb.

Ez vajon mitől függöt anno, hogy mi vált be?

Ha a kérdésből nem lenne egyértelmű, a vallást kultúrtörténeti érdekességként kezelném most, fel sem tételezve, hogy bármelyik is igazat mond arról, hogy most akkor teremtő van, vagy természeti szellemek vagy megvilágosodás vagy reinkarnáció stb. szóval nem olyan típusú válaszokra vagyok kíváncsi, hogy mi XY vallásúk tudjuk az igazságot és szegény japánok ott messze még nem hallották meg isten szavát és majd milyen rossz lesz nekik ezért a túlvilágon.

2021. jan. 21. 14:12
 1/10 anonim ***** válasza:
78%

Üzlet.

Megteremtik a keresletet:félelem,aztán jöhet a termék:a vallás.

Másrészt a nép irányításának mindig is szerves része volt a vallás és a félelemben és hamis reményben tartott emberek írányíthatóbbak.

2021. jan. 21. 15:18
 2/10 anonim ***** válasza:
76%
Jókat kérdezel, a legtöbb vallás csak felszínes képmutatás, az eredetéhez mára talán nem sok köze van. Egy példaként említve, a számtalan helyett: a júdeo-kereszténység és elágazásai miért nem ragaszkodnak az óhéber nyelven keresztül a Talmudhoz, Zohárhoz, Kabbalához, vagy más nagy népek tradícióihoz? Ott megakad az egész, hogy mit nevezünk jónak és rossznak, a duálumot sem értelmezi, viselkedést, magatartást erőltetnek, afféle pavlovi dolgokat, ahol az igazán megváltó a váltó (pénz). A keleties 'karma' törvénye is félreértelmezés és logikátlan, mert ha valamilyen nagy bűnt elkövetek most, akkor következő életemben jön egy másik pancser, aki szintén elköveti ellenem ugyanazt, és vele mi lesz a következő életében? Neki is jön egy másik, aki szintén elköveti...(?)
2021. jan. 21. 15:27
 3/10 anonim ***** válasza:
0%

Mindegyik előttem olvasható észrevétel nagyon jó, az eredetileg kiírt kérdés is - épp ezért nem a vallások fognak elvezetni Istenhez és az "üdvösséghez" amit pedig annyira hirdetnek.

Isten nem vallást adott az embernek, hanem iránymutatásokat - már az Édenben is, aztán a Törvényszövetségben is. Ez aztán a júdeizmussá fejlődött ( a többi nép meg kialakította a saját bálványimádó vallásait, amik egy kicsit sem voltak jobbak) - majd mire Jézus megszületik, a júdaizmus is képmutatóvá, Istentől távolivá vált. Olyannyira, hogy Jézus a korabeli vallásvezetőket, a zsidó rabbikat és írástudókat felelősségre is vonta, rájukolvasta a bűneiket, vádolta őket a nép félrevezetésével.

Jézus "kilépett" a zsidó vallásból, amibe született,amikor elment és megkeresztelkedett Jániosnál a Jordánban. Ezzel a "Krisztusi utat" lefektette. Az évszázadok során aztán ez is felhígult, szerteágazott és ma ugyanott tartunk - ahogy az előző hozzászólásokban is olvashatjuk.

De az igazság ma is ugyanaz és Isten is ugyanaz, Ő nem változik, az elvei, erkölcsi normái is ugyanazok. És ezek ma is elérhetőek a Szentírásban.

Tehát nem vallásosaknak kell lenni - ez sok rossznak a gyökere. Megtalálni az igazságot és követni Krisztust.

János 14:6 " Én vagyok az Út, az Igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis általam"

Szóval nem azt olvassuk, hogy csakis valameéyik vallás által....

2021. jan. 21. 19:32
 4/10 KZitus ***** válasza:
34%

Mert a félelemmel tömegeket lehet "terelni", a félelem bénítóan hat. A megfélemlítés Sátán eszköze az emberek ellen.

A Biblia azt írja, a szeretetben nincsen félelem.

2021. jan. 21. 22:16
 5/10 anonim ***** válasza:

A vallásoknak az a célja, hogy híveket nyerjenek a félelem pedig erre az egyik megfelelő eszköz. De hozzátenném, hogy nem ismerem az összes vallást, tehát nem tudom, hogy melyik épít felelemre, és melyik nem. Az mindenesetre biztos, hogy a félelemkeltés jelen van legalább bizonyos vallásokban pl. iszlám, kereszténység.

Ma már azonban ez sem igazán működik, hiszen a tudomány nagyon erősen fejlődik, és az emberek nem igazán hisznek annak, amit a vallások mondanak. Már csak azért sem, mert a vallások hiteltelenek lettek. Valójában azt gondolom, hogy műveletlennek kell lenni ahhoz, hogy valaki pl. a büntetéstől való félelem miatt betérjen egy vallásba ahol ott a vezetők, akik Isten embereinek szerepében teszelegnek, majd parancsolnak neki.

2021. jan. 21. 22:46
 6/10 A kérdező kommentje:
Azért némelyik válasznak csak az lett a vége virágnyelven, hogy márpedig a Biblia és a mi gyülekezetünk az igazi. :)
2021. jan. 21. 22:55
 7/10 A kérdező kommentje:
5# vagy valami miatt labilis idegállapot is elegendő, egy-egy nehéz időszak ha pont akkor keresztezik az útját, hiába művelt. Tudom, hogy itt is vannak, akik erre egyből rávágják hogy na bizony Jézus, a szent szellem az anyám segge stb segít, de sokszor az ilyennél tök random hogy épp egy szcientológusba botlik bele vagy mit tudom én Jehova tanúi csengetnek be hozzá aztán akkor az lesz a kapaszkodó.
2021. jan. 21. 23:01
 8/10 anonim ***** válasza:
2-es vagyok megint, érdekes, hogy mindenki keresztény vonalon van a válaszokban. Azt kevesen tudják. hogy a júdeo-kereszténység a júdeizmus mellékterméke, semmi köze az eredetihez. A mithrász-kultuszból loptak át elemeket és ferdítették skolasztikus módszerekkel. Rómában is nagy hagyománya volt a mithraizmusnak, századokon keresztül próbálta a kereszténység elnyomni, ami végül sikerült. Az eredeti misztériumvallás eltűnt, mint sok másik. A görög katolicizmus, vagy a római katolicizmus mára már sem nem görög, sem nem római. Mára már nem fontosak a mítoszok, nagy népek óvilági nyelvei, nyelvjárásai. Az archaikus korban a misztériumokat nem volt szabad leírni, kiadni a köznépnek, féltették a ferdítésektől, félreértelmezésektől.
2021. jan. 22. 09:03
 9/10 anonim ***** válasza:
0%

Te valami másik bolgyón élhetsz. A negyedét nem bírtam.elolvasni, akkor marhaság.

Egy vallást nem.ismerek, ami nem a spirituális fejlődés és a jóság éltetéséről szólna.

2021. jan. 22. 11:01
 10/10 anonim ***** válasza:
32%
Nem értem, hogy ha mesekönyvnek tartjátok a Bibliát, akkor mi a tökömtől féltek???
2021. jan. 24. 14:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!