Isten ugye csak egy kitaláció?
Sokan mondták nekem, hogy van isten. De nincsen, soha nem is volt, ezt az emberek csak kitalálták maguknak.
Vagy inkább arra, hogy másokat manipuláljanak az eszméikkel.
30as mondjuk erre nem sikerült válaszolni:
"Mi a búbánatnak megy vissza valaki izélgetni az egyiptomiakat, hogy engedjék el a zsidókat?"
Visszament???
Tényleg ott voltak?
Itt van egy meglehetősen hosszú írás Mózesről és az egyiptomi zsidókról. Érdekes dolgokat fejteget. A leírtak alapján valóban voltak ott zsidók, de egy csomó rész minden bizonnyal mese. Pl. magának Mózesnek a személye egészen másként fest.
Lehet, hogy igaza van a cikk írójának, lehet hogy téved egyes részekben. Minden esetre érdemes lenne alaposan körbejárni a témát. (Itt ez most OFF lenne, tehát nem mélyednék bele.)
Bár nem nekem szólt a #28 válasz, de érdekelne pár dolog.
"1, "A valami nem állhat elő a semmiből."
- Ezt ugyan a kvantumfizika megkérdőjelezi, de nem itt van az alapvető hiba."
És a kvantumfizika hogyan, miből állt elő?
""Senki sem hiszi, hogy a valami előállhat a semmiből (vagyis hogy a „semmi” hozta létre a világmindenséget), "
A 2. pontban éppen ezt állítod az "örök Létező"-ről, azaz a saját állításodat cáfolod itt meg."
Istenről feltételezzük, hogy létrehozta a világmindenséget. Ahhoz, hogy létrehozzak valami teljesen újat, szükségszerű, hogy én a létrehozni kívánt akármin kívül létezzek (hiszen amiben élek, azt már nyilván nem tudom létrehozni, mert már létezik). Tehát Isten a világmindenségen kívül létezik, ezért #27 nem cáfolta az állítását, amikor azt mondta, hogy a világmindenség nem a semmiből jött létre, hiszen az általa felvetett "Létezőt" a világmindenségen kívüli létezőnek feltételezi.
"Amennyiben elutasítod az anyagi világ önmagától való létezésének lehetőségét , akkor szükségképpen el kell utasítani bármilyen más "létező" önmagától való létezését is, hiszen akkor annak a semmiből kellett valamivé válnia."
Nincs igazad. Kulcsszó a válaszodban az "anyagi világ". Az anyagi világban valóban annak vagyunk szemtanúi, hogy egyetlen, létezőként felfogható dolog sem keletkezett a semmiből. Ha viszont feltételezek egy olyan létezőt, amely nem ebben az anyagi világban él, akkor onnantól kezdve egyetlen egy, ebben a világben létező törvénynek sem szükségszerű megfeleltetnem, tehát annak sem, hogy keletkezett valamiből.
De miért feltételezem ezt a létezőt? Azért, mert az anyagi világban azt tapasztaljuk, hogy mindennek van előzménye. Ha ebben az anyagi világban mindennek van előzménye, ez azt jelenti, hogy ez egy ok-okozati láncolat. Lehet ez a láncolat a végtelen? Nem, mert ha a végtelen, akkor az azt jelentené, hogy nem kezdődött el sehol. Ha nem kezdődött el sehol, akkor hogyan létezik?
Vagyis elkezdődött valahol, azaz a mi anyagi világunkban valaha volt egy 1. létező. De ha tudom, hogy az anyagi világban nem keletkezhet önmagától semmi, hanem minden valaminek az előzménye, akkor mi hozta létre ezt az első létezőt?
Erre csak az a magyarázat, hogy létezik egy másik, a mi anyagi világunktól független valami, ami létrehozta a mi anyagi világunk első létezőjét.
"És a kvantumfizika hogyan, miből állt elő?"
Ez egy tudományág, ami a világ egyes jelenségeire próbál magyarázatot találni.
Tehát a világ létezése a kulcs, nem a kvantumfizika (az csak leírja amit tapasztal illetve amire a tapasztalatokból következtet).
"Ha viszont feltételezek egy olyan létezőt, amely nem ebben az anyagi világban él,..."
Feltételezed?
Miért?
Mire alapozod a feltételezésed?
Miből gondolod, hogy a feltételezésed helytálló?
"Istenről feltételezzük, hogy létrehozta a világmindenséget."
Feltételezed?
Miért?
Mire alapozod a feltételezésed?
Miből gondolod, hogy a feltételezésed helytálló?
---
"Ha ebben az anyagi világban mindennek van előzménye, ez azt jelenti, hogy ez egy ok-okozati láncolat. Lehet ez a láncolat a végtelen? "
Lehet.. mindaddig amíg nem bizonyítod az ellenkezőjét, nem zárhatod ki a lehetőséget.
(Éppúgy mint én sem zárhatom ki Isten létezésének lehetőségét... ezért vagyok agnosztikus.)
"Lehet ez a láncolat a végtelen? Nem, mert ha a végtelen, akkor az azt jelentené, hogy nem kezdődött el sehol. Nem, mert ha a végtelen, akkor az azt jelentené, hogy nem kezdődött el sehol. Ha nem kezdődött el sehol, akkor hogyan létezik? "
Valójában az, hogy nem tudod a keletkezését magyarázni, nem jelenti azt, hogy nincs magyarázat rá. Éppen erre utaltam azzal, hogy a kvantumfizikai kutatások ebben az irányban haladnak, de MÉG nincs biztos magyarázat.
Nem tudom mi létezik vagy mi nem. Nem olvastam el a kommenteket, nem is érdekel.
Az érdekel amit én gondolok, ami én vagyok. Lehet ez nagyképűen hangzik, de azt gondolom egy és ugyanazok vagyunk. Mi vagyunk a létezés a minden, én vagyok Isten ha úgy tetszik. Egy vagyok a mindenséggel, befogadom és hagyom hogy körül vegyen. Boldog vagyok. Nem tudom ez minek köszönhető, magamnak vagy egy tőlem kívül álló dolognak, nem is érdekel, az a fő amit érzek.
"Ez egy tudományág, ami a világ egyes jelenségeire próbál magyarázatot találni."
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Kvantummechanikára értettem.
"Feltételezed?"
Azt írtam, hogy HA feltételezem.
"Valójában az, hogy nem tudod a keletkezését magyarázni, nem jelenti azt, hogy nincs magyarázat rá."
Nem erről van szó. Én nem mondtam azt, hogy nincs magyarázat a keletkezésére. Én csak annyit mondtam, hogy egy ok-okozati láncnak az első szeme szükségszerűen nem okozata semminek, hanem létrejött. És mivel ebben a világban semmi sem jött létre a semmiből (ezt tapasztaljuk), ezért ez az első láncszem sem jöhet létre a semmiből.
"És mivel ebben a világban semmi sem jött létre a semmiből " írod te.
vs.
ezzel szemben, idézem:
"A kvantummechanika azért nyújt valószínűségi jóslatokat, mert a világegyetem természete maga valószínűségi és nem determinisztikus. " [link]
azaz nem feltétlenül követi az általad bizonyosságnak vett alapfeltevést, így az abból kiinduló levezetés is megkérdőjelezhető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!