Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Korán szövegkritikai kiada...

A Korán szövegkritikai kiada bűn lenne az iszlám vallás szerint?

Figyelt kérdés

A Bibliának van szövegkritikai kiadása, a Koránnak úgy tudom, hogy nincs. A történelmi kereszténység eredetileg nem "könyv vallás", az iszlám az. A történelmi kereszténység inkább a szent hagyományból merít (aminek része a Biblia), az iszlám elsődleges forrása a Korán.

A kereszténységet (legalábbis a normálisakat) nem rázza meg a Biblia szövegkritikai kiadása, sőt, érdeklődéssel fogadják azt. Úgy tudom, hogy iszlám viszont azt tanítja, hogy a Korán szövege a 7. század óta változatlan, ami - ahogyan elnézem a dolgokat - nem igazán tartható fent egzakt módon.

A kérdésem az lenne, hogyha a tudósok úgy döntenének, hogy készítenek a Koránnak egy szövegkritikai kiadást, azt hogyan fogadnák a muszlimok?

Bűn lenne?

2020. dec. 27. 10:59
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
A szövegkritikai kiadás egyébként azt jelenti, hogy az eltérő kéziratokat összehasonlítják, és abból állítanak össze egy szöveget. Vagyis rekonstruálják az eredetit.
2020. dec. 27. 11:03
 2/11 A kérdező kommentje:
*szövegkritikai kiadása - elnézést, elírtam a címben. :D
2020. dec. 27. 11:06
 3/11 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
23%

megadnal par Szovegkritikai biblia kiadast? Vagy mit ertesz ez alatt? Nem kiadasa van hanem van mellette szovegkiritika

Korannak ott vannak a magyarazatai, kiegeszitesei a hadiszok

2020. dec. 27. 11:15
 4/11 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
21%

meg szunna...

[link]

eppen ezeknek van kritikaja is

mivel sokan ezeket tarjtak elobbrevalonak a korannal is, marmint nem igy mondjak hanem hogy a koran igaz jelentese az amit a hadiszbol kiolvasnak, akkor is ha a hadisz sem mond olyant

szovsl erted...

korannak valoban nem nagyon lehet kritikaja, hogy lehetne

szovegkritikaja valoszinuleg azert van csak a fanatikusok tartjak ugy hogy nincsenek kulonbozok belole

mert Allah mindeg tokeletesre segitette a masolast es leirast

es termeszetesen eredeti korant is egyszuszra irattata le, teljesen folytonos a Koran, kicsit sem latszik darabosnak... :D

2020. dec. 27. 11:22
 5/11 A kérdező kommentje:

Az 1. kommentben leírtam, hogy mit jelent a szövegkritika.

Itt az Újszövetségé, ebből készitik a modern fordításokat:

[link]

2020. dec. 27. 12:03
 6/11 A kérdező kommentje:
Olvasni is lehet, fent van a fullszöveg.
2020. dec. 27. 12:08
 7/11 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
0%

igen de az na semmit nem mond ami eddig ne lett volna ugy

ilyen szovegkritika lenyegtelen tehat, lelabbis a keresztenysegen, biblian, hagyomanyon nem valtoztat arra gondolok

abbol a szempontbol hasznos hogy leheto legtokeletesebben maradjon fent mostantol az Iras

2020. dec. 27. 12:15
 8/11 A kérdező kommentje:

Ez a topik a Korán szövegkritikájáról szól, úgyhogy innentől:

OFF

A Biblia szövegkritikája NEM témátja ennek a topiknak. Nyiss neki egyet te magad, ha kíváncsi vagy rá!

2020. dec. 27. 12:56
 9/11 anonim ***** válasza:
Igazából nem, nem lenne bűn. Csak szerintem nem tenne jót az iszlámnak. Páran valószínűleg hőbörögnének is. Azután egy idő után elkezdenék kimagyarázni valahogy az esetleges különbségeket. Amúgy nem hiszem, hogy széleskörben ismerté válna. Egyébként nincs elzárkózás a kiadásával kapcsolatosan, csak ígérgetik már pár évtizede. A legutóbbi dátum a 2025 volt, amit olvastam, hogy állítólag most már tényleg megfog jelenni. Majd meglátjuk... egyszer biztos kiadják. Lehet semmin nem változtat, lehet sok mindenen.
2020. dec. 27. 22:24
 10/11 Lux morulus ***** válasza:
Levágnák a fejed. Ennyi. Halálos bűn. Ezt minden muszlim tudja, csak most kussolnak egy kicsit.👍
2021. jan. 9. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!