Mi a véleményetek Nagy Gergely Kálvinista Apologetikusról, aki református lelkész és tételesen vitázik Katolikusokkal és próbálja megdönteni a nagy dogmákat?
Őszinte leszek, egyet se. Csak próbáltam pozitív lenni, hogy biztos van olyan is, akinek tényleg komoly tudása van és elismerésre méltó vitastílusa.
Itt található az egyik Nagy Gergely vitára való reakció.
Mindemellett - ha nem is tökéletes -, de nagyszerű vitázó a keresztény testvérem, aki nagyon jól átlátja a római katolikus hitrendszer eretnekségeit, a Szentírás és a római egyház által "Szent Hagyomány"-nak nevezett vallásos örökség feloldhatatlan ellentmondásait.
A protestáns keresztény oldalon vannak viták, de ezek kisebbek, mint amennyire a római katolikus oldal elszakadt - teológiájában és gyakorlatában is - a Szentírástól.
Más szavakkal a római katolikusok lényegesebb kérdésekben tagadták meg a Szentírást, mint amilyen kérdésekben a protestáns keresztények olykor vitatkoznak.
Még egyszerűbb szavakkal: a legrosszabb protestáns keresztény irányzat is jobb spirituális szempontból, mint a római katolikus.
Megjegyzés: a jehovázók és a mormonok nem számítanak kereszténynek.
Protestáns oldalon a keresztények tudják egymást testvérként tisztelni. Én magam is keresztény testvéremnek tartom pl. Nagy Gergelyt. Ugyanúgy, ahogy Batiz Andrást is, vagy Chuck Norris baptista keresztényeket is a testvéreimnek tartom.
A római katolikus irányzat az 500 éve világméreteket elért keresztény reformáció óta rákapcsolt a dogmagyártásra, ma emiatt a teológiai különbség a protestánsok és katolikusok között (és a Szentírás és a római katolikus teológia között is) csak nagyobb lett. Az ortodox keresztények 1054 után szakítottak a római ággal, ők az első hét zsinat utáni zsinatokat és dogmákat már nem fogadják el.
A feszültség és a probléma okát én ebben látom (Szentírás ellenes római katolikus "Szent Hagyomány" burjánzása), nem Nagy Gergely keresztény testvérem tevékenységében, aki erre esetleg rámutat.
Ez kb. olyan, mint hogy a jehovázók is egyre több hamis világ vége dátummal jelennek meg, lepik meg az emberiséget, és a Tévedhetetlen Tanító Hivataluk ontja a b-Őrtorony számokat a sok hazugsággal.
Hát, vitatkozzon. 500 éve vitatkozunk dolgokon, szóval nem ő fogja ezt rövidre zárni. Pázmány Péter és Alvinczi Péter is vitatkozott. Úgy gondolom, hogy a mi teológiai tudásunk még nem nőtt fel hozzájuk.
Én ott hallottam Gergelyről, mikor ateistákkal vitázik, ahol már a vita elején leszögezi, hogy nem a meggyőzés a cél, hanem hogy egymást gazdagítsuk a különféle nézetek ütköztetésével. Ha egy katolikussal szemben is így áll a kérdéshez, akkor ez szimpatikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!