Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztények, mint minden...

A keresztények, mint minden vallás kreacionista?

Figyelt kérdés
Én mint keresztény, nem tanú, létemre elfogadom a tudományt is. De nem szó szerint értem az egész Bibliát! De azt tudom, hogy a világot és a Földet is Jézus Atyja hozta létre. Amikor lejöttünk a fáról, akkor kaptuk meg Isten beavatkozással a szabad akaratot, öntudatot, és az érzelmeket. De a Föld nem lapos, nem 6000 éves. Szóval, én hiszem, hogy teremtmények vagyunk, de az evolúcióban és isteni beavatkozással.

2020. aug. 31. 16:56
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

A keresztényég most már eléggé sok felé szakadt vallás. Legalább 4000 irányzata van - de ezeken belül az egyes emberek is különbözőképpen értelmezik a dolgokat, mióta nem égetik meg őket érte.

Szóval: nem - csak a durvább szektákban divat a kreacionizmus.

2020. aug. 31. 17:27
 2/3 Mansour ***** válasza:
72%
A teremtésben való hit még nem azonos a kreacionizmussal. A kreacionizmus lényege a "készre" teremtés, és hogy minden a maga faja szerint lett megteremtve. Ez a világról rendelkezésre álló ismereteink fényében már tarthatatlan álláspont. Úgy gondolom, hogy ha valaki legalább minimális ismeretekkel rendelkezik a tudomány eredményeit illetően, akkor az ősrobbanást, evolúciót, stb. ép ésszel nem kérdőjelezheti meg. De mondjuk az isteni beavatkozással társított evolúció is vet fel problémás kérdéseket. És én nem tartom jónak azt a hozzáállást, hogy ha valamit még nem értünk (pl. az élet létrejötte, az emberi tudat megjelenése), akkor azt isteni beavatkozással próbáljuk magyarázni. Szerintem csak úgy egyeztethető össze a tudomány és a hit, ha elfogadjuk, hogy a tudomány a fizikai jelenségekkel foglalkozik, és ezen a területen kizárólagosan illetékes, míg a hit, a vallás a szellemi-lelki dolgokkal foglalkozik, és ebből következően nem illetékes a fizikai jelenségek magyarázata tekintetében. Tehát a vallás nem mond semmit arról, hogy mikor és hogyan jött létre a fizikai világ, milyen alakú a Föld, mikor és hogyan jelent meg az ember, mint élőlény, stb. Elmondja viszont, hogy miért lett a világ és az embernek hol a helye benne, amiről viszont a tudomány nem illetékes semmit sem mondani. A kreacionizmus nagy tévedése abban áll, hogy nem teszi meg ezt az elválasztást, és a Bibliát tévesen szó szerint értelmezve, a fizikai világ jelenségeire is vonatkoztatni akarja a hitigazságokat. Csak egy példa: Igaz, hogy Ádám és Éva az első emberpár? Persze, hiszen mint archetipikus alakok tökéletesen megszemélyesítik együttesen az embert, külön-külön a férfit és a nőt, és a kapcsolatuk pedig a férfi-nő kapcsolat, a házasság archetipikus mintáját adja. Elsőségük igazából nem időbelileg, hanem archetipikus funkciójukból adódóan értendő. És igaz, hogy Ádám és Éva mint két valóságos személy az emberi történelem kezdetén a fizikai világban éltek, és tőlük származik az emberiség. Szinte biztosan állíthatjuk, hogy ez nem igaz, az emberiség nem egy pártól származik és az evolúciós átmenet fokozatos volt, nem volt a történelemben egy olyan egyed, aki már ember volt, míg a közvetlen elődje még nem. Tehát Ádám és Éva létezése nem fizikai valóság, hanem olyan igazság, ami az emberi léthelyzetet, az embernek Istenhez és a világhoz való viszonyát jeleníti meg.
2020. aug. 31. 18:50
 3/3 anonim ***** válasza:

Origenész, a 3. századi kersztény író sem értette szó szerint a teremtést, amit a mai modern bibliakutatás meg is erősített.

Te gondolkodsz tehát jól. A 6000 éves maszlagot a szekták nyomják. A Biblia nem is álltja, hogy annyi idős a Föld. Az ősatyák életkora a szöveg műfajából fakadóan nem történelmi leírás, hanem irodalmi eszköz.

2020. aug. 31. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!