Miért kell tisztelni a szuleinket?
Nem kell. Ez egy érzés.
Ami a bibliában van, az egy másfajta tisztelet, nem az amiről te beszélsz, csak ezt a sok hamis keresztény, amik nem értelmezik, csak olvassák a bibliát, nem tudják. Az a tisztelet egy magasztos érzés azért, mert a másik létezik. Azért 'kell' a szüleinket tisztelni, mert ők vannak hozzánk legközelebb. Ha az egyik szülőnk ver minket is és a másik szülőnketbis, meg megerőszakol, akkor azt tiszteled benne, hogy ilyen játék terepet adott melléd, ami a legoptimálisabb a spirituélis fejlődésednek. Nem az embert tiszteled itt, vagy a tulajdonságait, mint annál a tiszteletnél, amiről te beszélsz, hanem a puszta tényt, hogy az emberi léten túl ő is egy tökéletes szikrája istennek, a te lelki testvéred, akikkel csak eljátszátok, hogy ő az apád aki megerőszakol és ver.
Nem értem #2 miért van ennyire lepontozva, bibliai választ adott egy vallási kategóriában feltett kérdésre. Bár #8as válaszolónknak is igaza van még akkor is ha felhasználóneve alapján ("Jézus 666") nem gondolom hogy hithű keresztény.
A biblia elég egyértelműen leírja mit kell tenni a pimasz kölkökkel:
"5 Mózes 21:18-21
Hungarian New Translation
Az engedetlen fiú büntetése
18 Ha valakinek engedetlen és konok fia van, nem hallgat sem apjának, sem anyjának a szavára, és még ha megfenyítik, akkor sem hallgat rájuk,
19 ragadja meg őt apja és anyja, vigyék ki a város véneihez a helység kapujába,
20 és így szóljanak a város véneihez: Ez a fiú engedetlen és konok, nem hallgat a szavunkra, dorbézoló és részeges.
21 Akkor kövezzék azt halálra a város férfiai mind. Így takarítsd ki a gonoszt a magad köréből! Az egész Izráel hallja meg ezt, és féljen!"
[Forrás: [link] ]
Szóval azért fogadj szót mert ha "igaz keresztények" a szüleid elvisznek a csoffadt öregemberekhez hogy azok kijelentsék hogy agyon kell téged b*szni kövekkel mindenkinek egyszerre hogy terrorban tartsák a többi kölköt "Egész Izráel hallja meg ezt, és féljen!".
A kismillió ok egyike amiért elítélem a keresztényeket és a szent könyvüket.
Azért van egy ilyen elvárás is a Bibliában, mert annak idején nem olyan volt a szülő-gyerek kapcsolat, mint amilyen manapság. Elég elolvasnod egy témábavágó Mikszáth vagy Móricz könyvet, hogy lásd, annak idején hogyan bántak egy gyerekkel. Az elsők között írhatták be emiatt a Bibliába ezt a parancsot.
Ha nem a vallás dogmatikus szemüvegén keresztül nézed a kérdést, akkor egyértelmű a dolog: van olyan szülő, aki a gyermeknemzést követően semmiben nem segíti a gyerekeit. Ezek az emberek semmilyen tiszteletet nem érdemelnek meg. A tiszteletet nem lehet kikövetelni. Megadhatod a tiszteletet félelemből, de az csak látszat lesz, mert belül érzed, a másik semmit nem tett érte.
#13-as: szerintem azért, mert a valláskritikán belül található ez a kérdés, így nem csak a vallásos emberek olvasták a kérdésre adott választ.
Persze hogy nem a vallásos emberek olvassák, viszont a kérdést egy vallásos fiatal tette fel és ez esetben két lehetőség van.
Vagy a "szent" könyvből idézel és belemagyarázod hogy miért igaz, ahogy ezt a #2 tette:
"Ha megnehezítik, vagy nem igazán érdemlik meg, akkor Istenért tesszük, mert Ő ezt várja el. Azért a szerepkörért, amit betöltöttek jól-rosszl az életünkben, másrészt azért, mert az ő közvetítésükkel kaptál életet Istentől."...
...és meg is lincselnek a nevében ha nem sz*pod le apádat ha azt mondja;
vagy ugyancsak a "szent" könyvből idézve rámutatsz annak az abszurditására ahogy ezt én tettem.
Az érvelésnek fontos része hogy olyan alapból induljunk ki amit, az akit meg akarunk győzni, elfogad.
Hiába idéznék egy kereszténynek a norvég mitológiából mert, habár ugyanannyi valóságalapja van mindkettőnek, a kérdezőt nem fogom azzal meggyőzni hogy Björg nagypapa azt mesélte...
Ha a 2est magukat ateistának mondó emberek szavazták le, azt kérném keressenek maguknak valami más elfoglaltságot. Hasznosabb válasz mint bármelyik ateistának a "Nem kell..." vàlasza, ez az egyetlen amire a kérdező reagált, nem véletlenül.
Vannak akik azért kritizálják a kereszténységet mert szeretnek kötekedni. Megpróbálni meggyőzni egy hívőt azzal hogy: "A tudomány azt mondja isten nem létezhet." ugyan olyan baromság mint az "A biblia azt írja hogy isten létezik..." kezdetű szöveg.
Én azért kritizálom mert emberek milliói alapozzák a moralitásukat annak az "istennek a szavára" aki nők és gyermekek tömeges kiirtására adott parancsot.
Nem akarom kijátszani a "náci kàrtyát" de "isten parancsára" nagyobb népirtásokat vittek véghez mint a holokauszt. (Most nincs kedvem előkeresni az idevágó bibliai idézeteket, de ha valaki nagyon szeretné akkor előkereshetem őket.)
Ha csak egy embert meggyőzök arról hogy a biblia és a benne leírt isten nem méltó arra hogy egy jó ember a tanításait kövesse, már megérte.
(Hozzátenném: ha nem a könyvről beszélnénk hanem a ráépített egyházakról akkor valószínűleg bannolva lennék 2 hétre excesszív vulgaritás miatt)
#13 voltam
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!