Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért kérik rajtam számon a...

Miért kérik rajtam számon a keresztények hogy az istent én köznévként használom és kisbetűvel írom?

Figyelt kérdés
Istenből számomra ateistaként sok létezik és nem teszek különbséget közöttük, így köznév.
2020. aug. 21. 14:54
 1/9 anonim ***** válasza:
97%
A szövegkörnyezettől függ. Ha a keresztény istenről van szó, azt nagybetűvel kell írnod, mert ez az ő tulajdonneve. A keresztény közmegállapodás szerint.
2020. aug. 21. 15:07
 2/9 anonim ***** válasza:
20%
Azt csinálsz amit akarsz. A te életed, ahogy te is felelsz érte, amikor az elszámoltatásod elérkezik.
2020. aug. 21. 15:08
 3/9 Mansour ***** válasza:
45%

Sőt, nem csak ha keresztény, de bármilyen egyistenhívő értelemben használod, akkor nagy betűvel kellene írni. Amúgy határeset szerintem, mert átmenet a köznév és a tulajdonnév között, még akkor is, ha egy van. De a helyesírás ilyenkor tulajdonnévként kezeli.

Az pedig hiányosság, hogy egy szavunk van csak az ábrahámi vallások Istenére és a többistenhívő vallások isteneire. Más fogalom, másként kellene megnevezni.

2020. aug. 21. 15:24
 4/9 anonim ***** válasza:
18%
Senkit se érdekel, bocs.
2020. aug. 21. 15:36
 5/9 A kérdező kommentje:

3 Miért más fogalom? Ugyanaz a funkciója minden istennek.

Pl a sintó istenek szellemszerű lények a japán hitvilágban és közel sem annyira tejhatalmúak mégis tökéletesen illik rájuk az istenség fogalma.

2020. aug. 21. 17:16
 6/9 A kérdező kommentje:
2 Ez azt jelenti, hogy nem leszek hivatalos a buliba? 😞
2020. aug. 21. 17:37
 7/9 Mansour ***** válasza:
54%
Igazából, ahány vallás, annyi istenfogalom, a funkciójuk sem azonos. A sintó kamik is más fogalmat takarnak, mint mondjuk a hindu istenségek, de hindu istenségek sem azonosak a szintén sokistenhívő görög-római istenekkel. A köznévként használt "isten" fogalom csak ennek a sokféle istenfogalomnak a gyűjtőfogalma. Használhatnánk akár mindre külön fogalmat, vagy feloszthatnánk néhány jellemző csoportra. Szerintem az abszolútumot jelentő egy Istent mindenképpen el kellene különíteni a nem abszolútum jellegű istenektől. A hinduizmusban például külön fogalmak vannak az "isten"-re, más fogalmat használnak, ha az egy és oszthatatlan abszolútumról, mást, ha az isteni lényegről, valamilyen isteni aspektusról, és mást ha egy konkrét, személyes isteni megnyilvánulásról beszélnek.
2020. aug. 21. 17:40
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha tulajdonnévként szerepel, akkor nagybetű. Ahogy a Zeusz is. Ez nem szubjektív, hogy hiszel-e benne vagy sem. Én sem hiszek Zeuszban, mégis nagybetűvel írom.

Ha gyűjtőnév vagy titulus, akkor kisbetű. Mint pl. Az istenek lakhelye az Olympos. Vagy "Az egyiptomiak több ezer istent imádtak."

2020. aug. 21. 23:18
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Így alakult ki, ha úgy tetszik írásos tiszteletadás, mint a hivatalos levél Tisztelt Uram, Hölgyem!".

A neveket se írod hiába van 1001 Kovács ismerősöd, egy kalap alá vehetnéd azt is.

Nekem pl nincs azzal bajom ha ateista az illető, de ha már ilyen kategóriákba ír, a Sift nem egy nehéz dolog szerintem...minimálisan alkalmazkodni kell a szokáshoz.

Egy mohamedánt meghívhatsz ebédelni, de ha körömpörkölttel kínálod bármennyit dolgoztál vele, hiába adtál bele apait-anyait, egy jó magyaros ízért, nem fog enni.

Jó nem ilyen drasztikus I vagy i de ezen azért nem kell meglepődni ha szólnak.

Amúgy miért írsz ilyen kategóriákba? csak mert az érdeklődésre utal...

2020. aug. 22. 10:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!