Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Melyik vallások nem vettek...

Uyscuti kérdése:

Melyik vallások nem vettek részt a II. világháború harcaiban ? Szeretném kérni , hogy a válaszok legyenek alátámasztva hiteles és saját egyháztól , vallástól független forrásokkal.

Figyelt kérdés

2020. aug. 7. 17:13
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

Tudom , hogy nem vallásháború volt , viszont a vallásoknak igenis volt szerepe abban , hogy ez a globális öldöklés megtörtént. A névlegesen vagy ténylegesen is vallásos híveik háborús részvételét nem tudták vagy egyes esetekben nem is akarták megakadályozni .

Mi alapján gondolod kedves 10-es , hogy mit fogadok el és mit nem?

Nem gondolom , hogy amit írtam , az ne volna teljesíthető.

Vallástól független forrást írtam , ami lehet pl. történész írása.

2020. aug. 8. 08:26
 12/15 anonim ***** válasza:
72%

" A névlegesen vagy ténylegesen is vallásos híveik háborús részvételét nem tudták vagy egyes esetekben nem is akarták megakadályozni"

Annak a valláshoz nem sok köze van.

Ennyi erővel elmegyek Jehova Tanújának, utána pedig elmegyek háborúzni. Onnantól pedig JT vallása is háborútámogató lesz a szemedben?

2020. aug. 8. 10:03
 13/15 anonim ***** válasza:
73%

Azoknak akik a katolikusokat lenácizták,kérlek válasszatok:

A) nyíltan ellenáltok,a nácik lerohanják Vatikánt,és deportálják a keresztényeket is,ezzel kb megduplázva a nácik által megölt emberek számát,továbbá a megmentett zsidók száma is kb feleződne.

B)Próbáltok úgy lavírozni hogy a saját "népeteket" védjétek,és közben ahogy csak tudtok segítetek,zsidókat bújtattok,embereket szöktettek.

Aki az A) tartja helyesnek az szerintem egyszerűen ostoba.

Az meg hogy a tábori lelkésznek mit kellett volna mondania? Azt hogy vesztettetek adjátok fel?(kivégzik árulásért) vagy próbálhat reményt adni a valahol hazájuktól több 100 meg ezer kilométerre haldoklóknak.

2020. aug. 8. 11:55
 14/15 anonim ***** válasza:
76%

"Tudom , hogy nem vallásháború volt , viszont a vallásoknak igenis volt szerepe abban , hogy ez a globális öldöklés megtörtént."

Az megvan, hogy hány hivatalos pápai felszólalás, enciklika, békeüzenet, illetve a pápa által indított béketárgyalás volt, hogy a háború ne törjön ki? Illetve, mikor már kitört, hogy minél előbb véget érjen?

XII. Piusz pápa végig az egyik legtisztábban gondolkodó európai vezető maradt. Golda Meir, Izrael későbbi miniszterelnöknője nevezte őt a béke nagy védelmezőjének. Úgy gondolom, hogy egy zsidó vezető elég független vélemény a Katolikus Egyházról. :)) A pápa megnyittatta a szerzetesek klauzúráit, hogy oda üldözöttek menekülhessenek. Magyarországon csak az Apostoli Nunciatúra több ezer budapesti zsidó életét mentette meg pápai menlevelek kiállításával.

De ugyanígy kiemelhetjük más keresztény felekezetek, a reformátusok és az evangélikusok embermentő tevékenységét is.

Persze ez a kérdés nyitott. Mit tekintünk a vallások résztvevőinek? Mert igaz, Hitler is papíron keresztény volt és Sztálin is. És szinte biztos vagyok, hogy az összes katonai vezető meg volt keresztelve valamelyik keresztény felekezetbe.

2020. aug. 8. 14:45
 15/15 anonim ***** válasza:
0%

A református egyház 1914-ben kiadott egy könyvet "Imádságok háborús időkre", amiben magukat kereszténynek valló papok /nem csak reformátusok/ mondanak harci beszédeket a frontra induló katonáknak és buzdítják ölésre őket!Isten és Krisztus nevében!

Az egész kereszténységen vérbűn van, amiben a mai hívők is osztoznak, mert közösséget ápolnak velük! A kereszténységet ugyanúgy útóléri a végzete, mint anno a zsidóságot!

Ézs 1:10 Halljátok az Úrnak beszédét, Szodoma fejedelmei, és vedd füleidbe Istenünk tanítását, Gomora népe!

Ézs 1:11 Mire való nekem véres áldozataitoknak sokasága? ezt mondja az Úr; megelégeltem a kosok egészen égőáldozatait és a hizlalt barmok kövérét; s a tulkok, bárányok és bakok vérében nem gyönyörködöm;

Ézs 1:12 Ha eljöttök, hogy színem előtt megjelenjetek, ki kívánja azt tőletek, hogy pitvaraimat tapossátok?

Ézs 1:13 Ne hozzatok többé hazug ételáldozatot, a jó illattétel utálat előttem; újhold, szombat s ünnepre-felhívás: bűnt és ünneplést el nem szenvedhetek.

Ézs 1:14 Újholdaitokat és ünnepeiteket gyűlöli lelkem; terhemre vannak, elfáradtam viselni.

Ézs 1:15 És ha kiterjesztitek kezeiteket, elrejtem szemeimet előletek; sőt ha megsokasítjátok is az imádságot, én meg nem hallgatom: vérrel rakvák kezeitek.

1Tim 5:22 A kézrátevést el ne hirtelenkedd, se ne légy részes a más bűneiben; tenmagadat tisztán tartsd.

2020. aug. 12. 12:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!