Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A zsidóság deportálását (II....

A zsidóság deportálását (II. világháború) körülbelül tíz mondatban el tudnátok mondani?

Figyelt kérdés
Úgy is tökéletes,ha linket küldtök.NEM a magyar zsidókról,hanem úgy általánosságban az összesről kell írnom,de ilyet nem találtam az interneten.Előre is nagyon szépen köszönöm :)
2013. febr. 1. 16:30
 1/3 anonim ***** válasza:

Ezekből válogathatsz.

Sajnos mást Én sem találtam.

Ha egy előítélet egyszer lángra lobban, évszázadokon át ott lappanghat az emberek szívében. A XX. század közepén Adolf Hitler azzal fokozta másokban az antiszemita érzéseket, hogy a zsidókat hibáztatta Németország I. világháborúban elszenvedett vereségéért. A II. világháború végén Rudolf Hess, az auschwitzi koncentrációs tábor náci parancsnoka bevallotta: „Katonai és ideológiai képzésünkben alapigazságként szerepelt az, hogy Németországot meg kell védeni a zsidóktól.” Hess irányítása alatt mintegy 2 000 000 — többnyire zsidó — embert végeztek ki, hogy „megvédjék Németországot”.

Hitler 1933-ban ezt közölte Osnabrück püspökével: „ Ami a zsidókat illeti, én csupán ugyanazt a politikát folytatom velük szemben, mint amit a katolikus egyház már 1500 éve alkalmaz ellenük''

A Mondragone-i Egyetem hallgatóihoz intézett beszédében XI. Pius pápa 1929. május 14-én azt mondta, hogy magával az Ördöggel is hajlandó tárgyalásba bocsátkozni, ha a lelkek érdeke úgy kívánja.

Miután Hitler hatalomra jutott, két hónapon belül feloszlatta a parlamentet, és az ellenzéki vezetők ezreit koncentrációs táborokba küldte, majd nyílt elnyomó hadjáratba kezdett a zsidóság ellen.

a zsidók a koncentrációs táborokban Dávid-csillagot viseltek. A ravensbrücki koncentrációs táborban szerzett tapasztalatom szerint a zsidók jele nem Dávid-csillag volt, hanem egy sárga háromszög.

A magyarországi egyházak osztoznak a felelősségben

Állítólag mintegy félmillió zsidót öltek meg Magyarországon a II. világháború alatt. Hogyan reagáltak erre a kereszténység egyházai ezen borzalmas időszak alatt? Egy evangélikus, baptista és római katolikus teológusokkal készült riport feltárja, hogy ezek az egyházak „sajnálják, hogy nem cselekedtek erőteljesebben zsidó polgártársaik megvédése érdekében az országban”. Miért vonakodtak annyira az egyházak attól, hogy szembehelyezkedjenek az üldözéssel? A húzódozó hozzáállásról azt mondták, hogy ez „az egyházak zsidóellenes hagyományának, valamint a hatóságokkal való hagyományosan szoros kapcsolatnak az eredménye” — mondja a Süddeutsche Zeitung.

A náci rezsim hatmillió zsidó és több millió más származású ember életét oltotta ki. Az átlagpolgárok magatartásáról Zygmunt Bauman író megjegyzi: „A tömegpusztítást nem kísérte hangos felháborodás, inkább közönyös hallgatás.”

2013. febr. 1. 22:28
 2/3 anonim ***** válasza:

Tömören és röviden:

A keresztény vallás, amely az egyistenhitre épül, nem tűr meg más vallásokat. A zsidó hit némileg kivétel, de az antiszemitizmus egyértelműen az egyháznak köszönhető.

Hitler meglovagolta ezt és ideológiája alapjaiban szerepelt.

Sajnos Horthy, a trianoni elvesztett területekért fokozatosan alkalmazkodott ehhez, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki egyetértett vele.

Anyám kislány volt, amikor az utcán masírozó leventék énekét hallotta, hogy: " éljen a Szálasi, meg a Hitler, üssük a zsidót a bikacsökkel..." Otthon kérdezte nagyapát, aki szűkszavú ember volt és azt felelte: " azok is csak emberek!"

Másrészről viszont Zygmunt Bauman megjegyzésére meg kell mondani, hogy Sem Horthy, sem Szállasi idejében nem emelhette fel a szavát senki, aztán meg a tömeggyilkosságok sem voltak közismertek, ráadásul rengetegen haltak meg a frontokon, másra figyelt a világ.

Igazából nem csoda, hogy nem volt nagy felháborodás.

Mindazonáltal rendkívül sajnálatos és figyelemre méltó, hogy ilyesmi a 20. században megtörténhetett és tanulságos, mert ha az emberek józanok és értelmesen gondolkodnak, akkor Hitlerhez hasonló politikus nem kerül hatalomra és a világ sorsa másképpen alakul...

2013. febr. 2. 10:13
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm nektek,igazán sokat segített. :)
2013. febr. 2. 11:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!