Milyen lenne mostanra a világ, ha Jézus nem váltja meg akkoriban az emberiséget?
10
Ezek a vallások azért nincsenek ma, mert a kereszténység kiszorította őket. A kérdés arra vonatkozott, mi lett volna ha nincs kereszténység.
Az iszlám hadjáratok sem alakultak volna másképp, nem a kereszténység miatt fogtak össze, hanem a közös ellenség és a hatalmi érdekek miatt. Nem véletlen, hogy amint volt egy nagyobb győzelem az iszlám felett, utána a keresztények rögtön egymásnak estek, úgy látszik a pápaságnak olyan nagy egyesítő ereje mégsem volt.
12
Nem egyesével álltak volna ellen, hanem ugyanúgy összefognak egymással.
Én értem, hogy számodra, keresztény szemmel felfoghatatlan, hogy egy vallásos nép összefogjon egy más vallású néppel, de a kereszténység előtt ebben semmi szokatlan nem volt. A római birodalomban is békében megfértek egymás mellett a különféle vallások, amíg hatalomra nem jutott a kereszténység.
Nem vagyok keresztény, csak mondom. :)
A vallások lehet megfértek egymás mellett, de a népek annál kevésbé. A katolikus egyháznál megvolt a politikai befolyás, viszont kérdés, hogy a sokféle vallások vezetőinek lett volna e akkora belefolyása, hogy kérvényezze seregek toborzását ilyen jellegű célokra. Illetve, ha már a kérdésnél járunk. Lehetne e ma ugyanolyan szabad elvűen élni európában, ha az általad említett vallások maradnak fent vagy az iszlám?
Hadsereget az állam vezetői toboroznak, ha az érdek úgy kívánja. Ha van egy közös ellenség, akkor összefognak, továbbra sem értem, hogy ennek mi köze a valláshoz vagy az egyházhoz? A római állam még a végéhez közel járva is sokkal hatékonyabban szervezett hadsereget a különböző népekből, mint a katolikus egyház valaha is.
"A vallások lehet megfértek egymás mellett, de a népek annál kevésbé."
A birodalomban a népek is megfértek egymással. Csak a birodalmon kívülről jött népek nem fértek meg, mivel az integráció egy többgenerációs folyamat, olyan népvándorláskor, mint amilyen akkor volt pedig nem volt idő integrálni.
"Lehetne e ma ugyanolyan szabad elvűen élni európában, ha az általad említett vallások maradnak fent vagy az iszlám?"
Mivel minden jelenlegi szabadságjogunkat nem a Bibliával, hanem a Biblia ellenében értük el, ezért valószínűleg kereszténység nélkül sokkal régebb óta élhetnénk ilyen szabadelvűen.
A Biblia =\= vallás.
Amit te írtál ahhoz pont az kellet, hogy a keresztény vallás, majd vallások erejüket és befolyásukat elveszítsék. Az is igaz, hogy jobban tudtak sereget szervezni, de az elv akkor is ott volt mögötte, hogy nem keresztény birodalom akar területeket szerezni. Például a magyaroknak is fel kellett venni a kereszténységet, hogy elfogadják őket európában és csatlakozhasson annak politikai és kereskedelmi hálózatába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!