Mit tegyek, ha úgy érzem, hogy a vallás korlátozza a szabadságomat ?
Olyan sok felesleges szabály van. Jó, alap dolgokban és parancsokban egyetértek, de minek avatkozik be a vallás az ember magánszférájába ?
De konkrétan minden területre az életben. Nem tudom, hogy képzelte ezt Jézus.
Kedves Kérdező!
Melyik vallásra gondoltál, mert nekem nem tiszta?
Amit leírsz, a keresztények gondolkodásának egy igen szűk rétegére jellemző. Az ateista-keresztényekre. Akik igazából nem hisznek Istenben, de szabályokat akarnak betartatni másokkal és Istent teszik tekintélyként a mondandójük mögé. Ez nem Jézus elképzelése. És nem fer szerintem se. Én is kerülöm őket, ha lehet. Ha neked nincs lehetőséged őket kerülni (ez jön le abból, amit írtál), azt sajnálom.
Aztán nem értem, miért érzed úgy, hogy korlátoz téged a "vallás". Azt a korlátot fogadod el, amelyiket akarod. Válassz másikat, ahogy azt már más is javasolta. Vagy írd meg a sajátodat... Annyi lehetőség van ezeknek a korlátoknak a "ledobására". Vagy még fiatalkorú vagy és nem választhatsz?
A keresztény vallás és Jézus követése között azért különbséget kell tenni, ahogy Jézus is tett (tanítványok és sokaság stb).
Nekem sem tetszik az a vallás, amit leírsz. Jézusnak ehhez semmi köze.
A Bibliában (mivel ahogy elnéztem, inkább csak a keresztény vallásról van szó) rengeteg olyan jog le van írva, amit ezek szerint nem ismersz. Pl. ne menjünk messzire, a Tízparancsolat a tiltáson túl megfogalmazza a szülők tisztelethez való jogát... Ja, nem vagy szülő? Nem tudom. De gyerekek jogairól is szó van benne, pl az Újszövetségben, "ne ingereljétek haragra gyermekeiteket, hanem az Úr útmutatása szerint neveljétek". Tehát a két álláspont között különbség van, védi a gyerekek jogait a szülők korlátozásával.
A Biblián alapuló vallás (mint kereszténység) lényege egyébként nem az, hogy jó ember legyél. Az a lényege, hogy Istent megismerd és ez által kialakuljon egy jó kapcsolatod vele és mindenki mással is. A "jóemberség" csak "melléktermék", bár a nagy indulási hátrány miatt szinte sosem jön létre.
Ne élj vélt, elképzelt és bibliainak tartott szabályok alapján, minek korlátoznád magad ilyenekkel? Az nem jó neked és nem jó nekünk se. Jó ember akarsz lenni, ez tök jó. Légy az. Fogalmazd meg, mit jelent ez, és tartsd hozzá magad. Dobd le az általad említett korlátozó tényezőket!
Még hozzátenném, hogy a bibliai üdvözülés/elkárhozás nem a tetteid miatt lesz vagy nem. Egyetlen döntésed határozza meg: elfogadod-e azt, hogy Jézus meghalt helyetted - ezzel elfogadva néhány alapvetést is persze.De most ne menjünk bele. Egyszerű jó tettekkel nem üdvözülsz. Amelyik vallás mégis ezt tanítja, annak akkor sem a Biblia az alapja, ha kereszténynek hívja magát.
Egy nagyon szűk réteget láttál a kereszténységből ezek szerint. Ezt nem bántásként írom, csak szólok, nagy részét nem látod. Ennek lehet a következménye, hogy az általad kicsinek titulált önbizalmadat nem emeli, hanem ha betartanád, amit róla tudsz, lehúzná azt a kicsit is. De ez nem a "teljes vallás" hibája, csak nem ismersz mást. Van más tendencia is. :) A keserű vagy cinikus megjegyzéseid ezzel kapcsolatban azonban teljes mértékben érthetők, és jogosak is.
Egyébként csak szólok, Isten sem várja el, hogy jó ember legyél. Tudja, hogy az ő mércéje szerint erre úgysem vagyunk képesek. Azért mutatta meg a mércét, hogy észrevegyük, nem elég a jó és rossz tudása ahhoz, hogy "jó életünk" legyen. Isten egyetért veled - még akkor is, ha úgy gondolod, nem létezik.
Egy utolsó megjegyzés. A kritika nem csak a rossz vélemény megfogalmazása. Mivel névtelenül írtál, így nincs lehetőségem megnézni, hogy más alkalommal esetleg mit írtál, szóval nekem sincs túl sok infóm arról, hogy mi a valóság veled kapcsolatban. Szűkösek az információim rólad, így csak remélhetem, hogy van azért pozitív véleményed is a témában - ha az egészet nézzük ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!