Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A bibliában ugyanúgy az...

A bibliában ugyanúgy az egyszemélyes gyülekezetvezetőt értették "pásztoron", mint napjainkban a karizmatikus gyülekezetekben?

Figyelt kérdés

#pásztor #gyülekezet #helyes gyülekezet #gyülekezeti modell #egypásztori rendszer
2020. jún. 16. 22:10
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
45%
Ez a Derék Prince mit mond, hány püspököt neveztek ki az apostolok pl Antiochiába? Csak hogy valami konkrét is legyen a sok hablaty között.
2020. jún. 17. 11:37
 12/15 anonim ***** válasza:

Luciusszimusz:

Dugulj már el! Szerinted kíváncsi valaki erre a sok halandzsára, amit összehordasz?

2020. jún. 17. 11:54
 13/15 Luciusszimusz ***** válasza:
11. hozzászólásnak utána nézek, aztán majd írok, köszönöm a hozzászólást. 12. hozzászólását nem minősítem, talán majd a moderátorok megteszik.
2020. jún. 17. 12:30
 14/15 A kérdező kommentje:
Luciusszimusz, a hozzászólásaid engem érdekelnek, nagyon ráléphettél velük 12. hozzászóló tyúkszemére, csak azt nem tudom, miért..., ne hagyd abba, ha van még mit mondanod!
2020. jún. 18. 13:42
 15/15 Luciusszimusz ***** válasza:

11. hozzászóló írta: "Ez a Derék Prince mit mond, hány püspököt neveztek ki az apostolok pl Antiochiába?..."

Derek Prince úgy véli a bibliában látottak alapján, hogy amikor egy gyülekezet elért egy bizonyos érettségre, akkor „véneket” választottak maguk közül, valamint apostolokat (más néven „kiküldött, misszionárius”). Az apostolok feladata volt, hogy az evangéliumot más vidékre elvigyék. Lásd.:Apcsel 13. 1-3 igeverseit. Az apostolokat a gyülekezet választotta, és a véneket is. A megválasztott apostol a az őt kiküldő gyülekezet „tekintélye” alá tartozott, semmi joga nem volt ott mondjuk „véneket” kiválasztani. Az apostol nem állt az őt kiküldő vének felett, hanem velük egyenrangú volt, valójában egy volt közülük. Egy olyan „vén”, aki azt kapta feladatul, hogy misszionárius legyen idegen helyeken.

Olvastam Derek Prince könyvét. Ő arra a következtetésre jutott a hosszú évek alatt, hogy az egyszemélyes gyülekezetvezetői struktúra nem Istentől van. Megpróbálta egybegyűjteni Isten népét, de az egyszemélyben gyülekezetvezető pásztorok, akik bizonyos értelemben kiskirályként uralkodtak a gyülekezet felett nem engedték hogy ez megtörténjen. Ő úgy véli, hogy a bibliai minta, amit Pálék kezdtek el alkalmazni az újszövetségi alakuló gyülekezeteknél, az az, hogy vének vezetik a gyülekezetet, akik mindig többen vannak.

Mellesleg Jézus sem egy apostolt választott, aki majd „uralkodik”, hanem tizenkettőt, akik fölött Ő uralkodott láthatatlanul a Szentszellem által. (Ez már az én véleményem, nem Derek írta): Így megoszlik a teher, és a felelősség, és az egyszemélyes kiskirályok nem uralkodhatnak kontroll nélkül a gyülekezetük fölött.

Visszatérve a kérdésre: Antiochiában nem írja a biblia, hogy bárki is véneket nevezett volna ki. Erre több magyarázat is lehet: 1. Kineveztek, csak nincs a bibliában megörökítve. 2. Ide nem neveztek ki véneket. Ha az 1. igaz, akkor ez alátámasztja, amiket írtam. Ha a 2. az igaz, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem? Azért nem, mert nem volt ez Isten akarata ott Antiókhiában? Vagy azért nem, mert Isten akarata lett volna, csak nem hajtották ezt ott valamiért végre?

Meghagyom ezt költői kérdésnek.

Néhány érdekes TÉNY a bibliából. Pontokba szedtem, hogy bárki megcáfolhassa, ha szeretné:

A) A Jeruzsálemi Gyülekezetben is voltak „presbiterek” azaz „vének”. Ők együtt, közösen az apostolokkal hozták a döntéseket. Lásd. Apcsel 11.30 és Apcsel 15.2 Nincs megörökítve a bibliában, hogy mikor, hogyan, választották őket, viszont egyszerre csak írnak róluk, hogy vannak. A kérdésem az, miért nem egy egyszemélyes gyülekezetvezetőt választottak, hogy mint „felkent” vezető, más néven „kiskirály” döntsön a SOK vén helyett, mint napjainkban a gyülekezetek nagy részénél ?

B) Pál apostolék szolgálatában a minta, amit a bibliából láthatunk az az, hogy amikor az általuk plántált gyülekezet elég nagy lett, kézfelemeléssel „véneket” más néven „püspököket”, „presbitereket” választattak nekik a gyülekezeti tagokkal. A kérdésem az, miért nem egy egyszemélyes gyülekezetvezetőt választottak, vagy választattak a többiekkel a gyülekezet élére, a sok vén helyett, mint napjainkban a gyülekezetek nagy részénél?

C) Jézus 12 apostolt választott ki a tanítványának. A kérdésem az, miért nem egy egyszemélyes gyülekezetvezetőt választott a SOK apostol helyett, mint napjainkban a gyülekezetek nagy részénél?

Az egypásztori modell, amikor a gyülekezet élén egyetlen ember áll, aki mint egy sztár megold mindent, és mindenben helyesen dönt, aki mindig helyesen prédikál, akinek mindenki engedelmességgel tartozik, akinek (talán) a tizedet fizetni kell, az a véleményem szerint emberi kreálmány. Egy ilyen felépítés kiskorúságban, döntésképtelenségben tartja a gyülekezetet.

2020. jún. 19. 14:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!