Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » HA Bábelnél váltak szét a...

HA Bábelnél váltak szét a nyelvek,akkor hogyan lehet ma több mint 6800 nyelv, miközben a bábeli zavart ~4200 évvel ezelőttre tartják egyesek?

Figyelt kérdés
Alapvetően nem vagyok nyelvész, se nem történész,a Biblia fantasztikus történeteiben sem hiszek, de érdekelne, hogy akik ezeket elhiszik(mert nincsenek kevesen), azok mit gondolnak arról, hogy ilyen rövid időn belül legyen az 4000,4200 vagy 5000 év milyen módon alakult ki ennyi ma is használt nyelv.

2020. jún. 8. 10:07
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Mi van ha 10000 féle nyelv volt, amik egyesültek, kikoptak?
2020. jún. 8. 10:16
 2/11 anonim ***** válasza:
86%

Aki ezt ma elhiszi, az nem gondolkodik.

Akik régen kitalálták, azok meg 5-8 nyelvről hallottak összesen.

2020. jún. 8. 10:24
 3/11 anonim ***** válasza:
23%

Szia,

Én sem vagyok nyelvész, de gondolkozzunk logikusan együtt. Charles Darwin azt állította, hogy a nyelv egyedül az embereknél alakult ki. Ha így van, akkor a legkorábbi nyelvek kell legyenek a legegyszerűbbek. De éppen ellenkező a helyzet. Nyelvi tanulmányok azt mutatják, hogy minél ősibb egy nyelv (például a latin i.e. 200, a görög i.e. 800, a Védák szanszkritja i.e. 1500) annál összetettebb, bonyolultabb. Különösképpen igaz ez a mondattanra, az esetre, a nemre, a módra, hangra, igeidőre és igealakra. A apasztalatok azt mutatják, hogy a nyelvek korcsosulnak - azaz egyre egyszerűbbek lesznek ahelyett, hogy egyre bonyolultabbakká válnának. A legtöbb nyelvtudós elutasítja azt az elgondolást, hogy az egyszerű nyelvek alakultak át összetettekké, bonyolultakká. Ahogyan írod a Földön a beszélt nyelvek száma körülbelül 6 ezer, de ezek felét kevesebb mint 3 ezer ember beszéli. A beszélt nyelvek száma pedig rohamosan csökken, a szakértők szerint a ma beszélt nyelvek fele eltűnik 50-150 éven belül. A nyelvek 60-80%-a veszélyeztetett - ez azt jelenti, hogy 100 év múlva nem lesznek azon a nyelven beszélő gyerekek.

Üdv. Péter

2020. jún. 8. 10:36
 4/11 anonim ***** válasza:
72%

Hát, Péter, ezt nem kellett volna.

Először is: egyértelműen az állatoknak is van nyelvük. Minél egyszerűbb egy állat, annál egyszerűbb a nyelve.

Az is egyértelmű, hogy a majmok az emberi hangok felét tudják csak kimondani, és az előembereknél ez fokozatosan fejlődött a mai emberig - a beszédközponttal együtt.

Azon kívül ma is ismerünk pár ősi nyelvet: egyszerűbbek, mint a maiak.

Ezt a nyelvtudósok is tudják.

Te meg nem tudod, de akkor ne is hangoztasd!

2020. jún. 8. 10:45
 5/11 anonim ***** válasza:
33%

Szia,

Egyébként szívesen hozok a nyelvek kialkulására egy nagyon jó példát. Az első számítógépet Neumann János alkotta meg kevesebb mint 70 éve. Azóta szerinted hány programozási nyelv alakult ki? :-)

Kis segítség: [link]

Üdv. Péter

2020. jún. 8. 10:46
 6/11 anonim ***** válasza:
15%

Hát 4-es kommentelő, szívesen veszem a kritikát, ha megfelelően alátámasztod. Én alá tudom támasztani az állításaimat:

"Számos más kísérletet is végeztek, hogy meghatározzák a nyelvek evolúciós eredetét, ami mind kudarcot vallott… Még a legkisebb komplex kultúrával rendelkező népeknek is igen bonyolult, összetett nyelvtannal, nagy szókinccsel rendelkező nyelve van, amelyik képes megnevezni és megbeszélni bármit, ami a beszélők által elfoglalt szférában történik… A legrégebbi nyelv, amelyet valamennyire rekonstruálni lehet, már modern, bonyolult, finomságokra érzékeny és evolúciós nézőpontból teljes.” (George Gaylord Simpson – A Harvard Egyetem gerincesek tanszékének korábbi paleontológia-professzora: „The Biological Nature of Man” Az ember biológiai természete, Science, 152. kötet)

George Gaylord Simpson elismeri, hogy óriási az a szakadék, amely az állati kommunikációt és az emberi nyelveket elválasztja egymástól. Noha elismeri a nyelvfejlődés nyilvánvaló sablonját az összetettből az egyszerű felé, nem képes azt megemészteni. Egyszerűen azt mondja: „Mégis hihetetlen, hogy az első nyelv lett volna a legösszetettebb.” (George Gaylord Simpson: Biology and Man (Biológia és ember)).

Néhány másik:

"...az emberi nyelv egyedülálló jelenségnek tűnik, az állatvilággal való jelentős analógia nélkül.” (Noam Chomsky: Language and Mind (Nyelv és értelem)).

"A nyelv evolúciója, legalábbis a történelmi időszakon belül, a progresszív egyszerűsödés története.” (Albert C. Baugh: A History of the English Language (Az angol nyelv története)).

„Az ún. primitív nyelvek nem képesek rávilágítani a nyelvek eredetére, mivel többségük nyelvtan tekintetében jóval komplikáltabb, mint a civilizált népek beszélt nyelvei.” (Ralph Linton: The Tree of Culture (A kultúra fája))

„Charles Darwin volt az első, aki a nyelvek evolúcióját összekapcsolta a biológiával. Az 1871-ben megjelent The Descent of Man (Az ember származása) c. művében azt írta: ’A különböző nyelvek és az eltérő fajok kiformálódása, és a bizonyítékok, hogy mindkettő fokozatos fejlődés útján fejlődött ki, különös módon párhuzamos.’ De a nyelvészek meglapulnak az elgondolás előtt, miszerint az evolúció az egyszerű nyelveket összetettekké alakította. Ma azt hiszik, hogy egyetlen ilyen nyelv sincs, amely alapvető módon fontosabb bármelyik másiknál: legyen akár élő vagy halott. A nyelv akkor is alakul, amikor beszéljük, de nem javul és nem romlik.” (Philip E.cRoss: „Hard Words” (Nehéz szavak), Scientific American, 264. kötet, 1991. április, 144. oldal.)

Üdv. Péter

2020. jún. 8. 11:00
 7/11 anonim ***** válasza:
21%

"A legrégebbi nyelv, amelyet valamennyire rekonstruálni lehet"

Ez így igaz.

Még szerencse, hogy nem csak a mostani emberi nyelvek alapján kutathatunk, hanem megnézhetjük az állatvilágot is, valamint az előemberek fejlődési sorát.

...talán olvasd el azt is, amit ezekről írtam.

2020. jún. 8. 11:29
 8/11 anonim ***** válasza:
38%

Szia,

Az emberek nem automatikusan beszélnek. Noha már a hét hónapos gyermek is megérti a nyelvtani szabályokat, azonban az emberi kapcsolat nélkül - vadon élő -felnőtt gyermekek nem tanultak meg beszélni! Számos dokumentált esettanulmány bizonyítja, hogy nyelv csak más emberi lénytől tanulható.

Kiváncsi vagyok az állatvilágból hozott példáidra, és az előemberek bizonyított fejlődési sorára.

Üdv. Péter

2020. jún. 8. 11:58
 9/11 anonim ***** válasza:
30%

"nyelv csak más emberi lénytől tanulható"

De, alap készségek megvannak.

Nyelv pedig bárkitől tanulható, állattól is. A fejlettebb állatok tanítják is a kicsinyeket a nyelvükre. De akár te is taníthatsz egy kutyát ugatni, és akkor úgy is fog ugatni, amilyenre te tanítottad (persze a saját korlátai között).

A többit meg keresd meg magad. Nem fogok azért órákat keresgélni, hogy aztán te majd jól ne hidd el a bizonyítékokat, amit hoztam.

2020. jún. 8. 12:21
 10/11 anonim ***** válasza:
73%

"azok mit gondolnak arról, hogy ilyen rövid időn belül legyen az 4000,4200 vagy 5000 év milyen módon alakult ki ennyi ma is használt nyelv."

Semmit nem gondolnak, csak hisznek. Ezt onnan tudok, hogy én magam is fundamentalista voltam. A kritikusokkal való vitára - ha apologétaként is műkodik a hívő - akkor van egy pár sablonválaszuk, ami a tudományosság látszatát kelti, ezekre szoktak hivatkozni. De azt ne gondold, hogy ők majd aktívan kutatni fogják pl. a nyelvek kialakulásának a történetét. Számukra a Biblia Isten szava, szent, és igaz történeti leírás, amit nem kérdőjeleznek meg akkor sem, ha a tudománnyal nem igazolható, amit hisznek.

Szóval ne dőlj be nekik. Én ismerem az ő "gondolkodásukat", mert valamikor közéjük jártam.

2020. jún. 8. 12:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!