A vallás hogyan húzza vissza az embereket?
Én református gimibe, gyülekezetekbe, később egyetemi gyülekezetbe jártam. Nagyjából semmi jót nem tudok írni és tényleg felszabadultam, amióta "hitetlen" vagyok!
Nem is tudom, telefonról pötyögve, időszűkében, helyszűkében mit írhatnék, mit lenne érdemes kiemelnem.
A házasság előtti szex tilalmát (amit sokan tartanak is), ami így, ebben a formában nettó baromság? 27 vagyok és eddig egyetlen férfivel feküdtem le, tehát nem egy utolsó ribizliként írom ezt.
A felesleges korlátok miatt való görcsös megfelelési kényszert? (Felesleges korlát pl az előbbi, vagy a zenék, filmek egy részének okkulttá nyilvánítása, vagy a vasárnapi templomba járás).
Az önző istenképet, amit festenek? (Ha Isten létezik is, olyan önző fráter nem lehet, mint ahogyan azt a protestáns egyházak lefestik.)
Azt, hogy állandóan görcsölhetsz azon, hogy Isten elé helyeztél-e valamit a fontossági sorrendben?
Hogy szellemileg hulla fáradtan, amikor 2 korsó jó sör mellett punnyadnál barátokkal, vagy jobb lenne végre sportolni menni, ehelyett ülj egy dögunalmas előadáson, bibliatanulmányozáson, egyében, ahol egyrészt a semmiről filozofáltok másrészt évek óta ugyanaz és ugyanaz hangzik el?
Azt, hogy az egész tanítás lényegében arra épül, hogy majd a túlvilág, majd a túvilág, majd a túlvilág?
Azt, hogy egy református gimiben feleslegesen visszafogják a tiniket ott, ahol nem kellene, közben a lényeggel viszont nem törődenek? (Pár tanár kivételével, de őket meg egy jó igazgató zömében elküldi vagy elüldözi.)
Azt, hogy áhítatokkal, csendesnapokkal, egyebekkel untatnak halálra, ahol a semmin filozofáltok és évek óta ugyanaz hangzik el? Ugyanakkor szinte semmi se hangzik el abból, ami egy tinit (joggal) foglalkoztat?
Azt, hogy valószínűleg autista spektrumzavarral élőként, beilleszkedési nehézségekkel még érettségi után is hosszú évekre félelmet ültetett belém az emberekkel szemben? *
*
Úgy kb 9. után általában már nem bántottak kifejezetten, de akkor is az maradt bennem, hogy aki ivós, partiarc, sminkeli magát, tanárnak visszaszól, nagyszájú az engem úgyis le fog nézni... Illetve sajnos a tanítások miatt az is, hogy az rossz ember. Jó, azért ezt nem ebben a formában tanították, de... Majdnem. Bennem pedig úgy csapódott le, ahogy.
Kb 25 éves koromra sikerült levetkőznöm azt a beidegződést, hogy aki iszik, sminkel stb az kerülendő "vadember". És mára se teljesen.
#21-es:
Az, hogy nem tudsz róla, nem jelenti azt, hogy nem létezik.
"FGM (Khafḍ) is practised predominantly within certain Muslim societies,[11] but it also exists within some adjacent Christian and animist groups."
Tehát konkrétan a keresztények közt is vannak akik is gyakorolják ezt a durva beavatkozást.
Másrészről a kérdező nem a kifejezetten a katolicizmus által okozott károkra kérdezett rá, hanem úgy általában a vallásokra.
Amikről írtam, nem a fejletlenség miatt történtek vagy történnek mind a mai napig, hanem a vallás hatása miatt.
Észak-Koreában papíron lehet vallástalanok, de a valóságban még mindig a nagy vezetőt kell tisztelni, aki ráadásul már halott. Vagyis a vallásokra jellemző gyakorlatot folytatják.
>> "Kìnában, ahol kommunizmus volt, tiltva a vallás, vagy Észak Koreában, ott vannak ilyen dolgok, de ez nem a vallás miatt van, összekevered ezeket."
Nem tudom miről beszélsz, bármelyik ponttal nem értettél egyet?
Nagy baj lenne, mert még olyan sok mindent kihagytam a felsorolásból.
A vallás alapvetően nem húzza vissza az embereket. Ha mégis, akkor ott valami nem stimmel. Vallásról, hitről sokféleképpen lehet gondolkodni, és van, akinél ez elcsúszik egy olyan irányba, ami már nem "egészséges".
"Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz benneteket." /Jn 8,32/
Ha azonban valami nem szabaddá tesz, hanem visszahúz és fojtogat, akkor az nem az igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!