A vallásos emberek tényleg nem látják magukat kívülről?
Azzal kezdeném, hogy úgy általánosságban mint olyan, a vallással nincs bajom. Tudom, mi célt szolgál: sokaknak lelki menedék, válasz az ismeretlen dolgokra, remek közösség építő. Persze mindez csak ideális esetben, hagyjuk most azt, hogy milyen árnyoldalai vannak.
De kérdem én normális dolog felnőttként hinni a mesékben? Imádnak valószínűleg fiktív emberekről készült szobrokat, egy meseszerű lénynek építenek templomokat és abban eléggé furcsa énekeket énekelnek és imákat mormolnak. Mindezt ezen meseszerű lény, istenség földi helytartóinak parancsára, vezetésével.
Tudom úgy tűnik kötekedni akarok, vagy megbántani embereket pedig nem így van. Én csak nem tudom felfogni ésszel, hogy amúgy komoly, felelősség tudattal és önállósággal rendelkező emberek ezt teljesen szívből komolyan gondolják.
És hogy őszinte legyek mindig is szerettem volna kipróbálni, milyen hinni, de akárhányszor voltam templomokba (több vallás szertartását is volt szerencsém látni, a kereszténységen kívül is) egyszerűen nem tudok mást érezni, mint a döbbenetet, hogy emberek ezt komolyan gondolják.
Szóval egy vallásos ember nem érzi azt,hogy nem egészen normális az, amit csinál?
Kérdező, nem tudom, hogy tényleg érdekel, vagy csak trollkodni akarsz, esetleg sütkérezni a saját szellemi felsőbbrendűségedben. De megpróbálom, hátha tényleg kíváncsi vagy.
Az, hogy valaki mit gondol, erősen függ attól, hogy a szülei mit gondolnak. Egy csomó olyan tudás van a fejedben (és persze az enyémben is), amit egyszer anyukád (anyukám) mondott, és azóta sem kérdőjeleztem meg. Ezek között nyilván sok a helyes, de bizonyára van közte jópár téves, ami így öröklődik generációról generációra (hiszen én is el fogom mondani a gyerekeimnek, hacsak rá nem jövök, hogy hülyeség).
A vallás - szerintem - ugyanígy működik. Ha egy olyan környezetben nősz fel, ahol mindenkinek evidens, hogy van Isten, aki szerető, megváltó stb., akkor nagyon nehezen fogod ezt ténylegesen megkérdőjelezni. Egy idő után minden tipikus kérdésre meglesz az automatikus "válaszod" (lásd néhány korábbi válaszoló írását), és az a sok energia, lemondás stb amit a vallásodba fektettél, vissza fog tartani attól, hogy tényleg megkérdőjelezd.
De ez persze nem magyaráz meg mindent: vannak felnőtt megtérők is. Az emberben van egy általános hajlandóság a hitre, mert ez evolúciósan előny volt. A racionális képessége pedig nagyon gyenge (talán azért, mert ez evolúciósan hátrány volt). Mintázatokat, összefüggéseket látunk ott is, ahol nincs. Teljes meggyőződéssel. Gondolj bele, hogy összeesküvéselméletekben mennyien hisznek.
"Istenem, könyörgöm, pusztítsd már el az ilyen barmokat."
Gratulálok. Te miért is vagy jobb?
Kérdező! Elismerem,hogy elég ocsmány levelet kaptál,nem védeni akarom,mielőtt ezt gondolnád. Csak szeretném felhívni a figyelmed a szabályzatra. Mikor az én egyik ismerősöm bemásolt egy szintén mocskos privát levelet és az írója jelentette,azonnal kidobták innen és sokáig még új felhasználót sem csinálhatott,mert rögtön törölték azt is. Privát levelet nem osztunk meg...
-off vége-
A hit abban való bizonyosság, amit a belső tapasztalásunk útján igaznak gondolunk. Elmesélhetem, hogy én miért hiszek, de ez csak az én tapasztalatom lenne. Segíthet másoknak, de az Istenhit a TE saját tapasztalatodon múlik. Amíg nem indít valami arra, hogy elgondolkozz ezen, addig lehet mondani érveket, számodra meggyőzőek ezek nem lesznek.
"Tudom, mi célt szolgál: sokaknak lelki menedék, válasz az ismeretlen dolgokra, remek közösség építő."
A közösségépítőt még nagyjából el tudom fogadni, de akkor járhatnék sakkszakkörre vagy horgászklubba is, az is közösségépítő. A másik kettő viszont nem igaz az én esetemben, de szerintem a legtöbb hívő esetében sem. Egyfelől nem tudom milyen ismeretlenre kéne magyarázat: hogy honnan jön a villám? :)) Ne haragudj, de ezen már túlléptünk. A világ keletkezése már egy érdekesebb történet, viszont alapvetően egy életet le lehet élni anélkül is, hogy ezzel bármennyire is foglalkoznánk. Lelki menedék, hát... Eszményképeink (legalább is nekünk, keresztények esetében) azok a tízezrek, akiket az ókortól kezdve napjainkig halálra kínoztak ezért a hit miatt. Nem tudom, ki vágyna erőszakos halálra...? Nekünk Jézus üldöztetést és szenvedés ígért a neve miatt.
Azért gyerekek ez kemény. Felteszek egy vallási kérdést és halálos fenyegetéseket, átkozódásokat kapok főleg privátban, de látjuk volt aki ide is írta. Eddig nem gondoltam, hogy "szellemileg felsőbbrendű" vagyok, vagy hogy is fogalmazott 1-2 válaszoló, de ezek után számomra ez már nem kérdés :D nincs kivel vitatkozni, szóval részemről offoltam a kérdést.
Köszönöm a normális válaszolóknak! A többiek meg főjenek a saját levükben továbbra is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!