A vallásosak mit gondolnak a más vallású hívőkről?
De most őszintén, gondolod e, hogy hiszékenyek?
Vagy mondjuk a majákról, akik kitépték az áldozatok szívét, hogy fanatikus őrültek, vagy a muszlimokról, akik képesek felrobbantani magukat?
Vagy az ókori görög. római hívők tényleg elhitték, hogy Zeusz dobálja a villámot, meg hogy az Olümpuszon lakik és Cupido nyila okozza a szerelmet?
Mit gondolnak a katolikusok a Jehova Tanúiról és viszont?
A buddhistákról, a Sííva hívőkről, vagy a muszlimok a szüzen szülésről, a zsidók a megváltásról, a szcientológiáról?
Igazán érdekelne, ha őszintén megírnátok a kincstári szövegen túl, hogy 'joga van azt hinni, amit akar, blablabla'
"Sorolom újból a kérdéseimet.
Ez csak összefoglalás, olvasd vissza az eredetit!"
Oké, de ha ezek számodra kérdések, miért engem kérdezel, miért nem olvasol utána?
A kérdéseid alá válaszolok, de érdemes lenne önállóan infót szerezni és csak azután állást foglalni:
- Neked mindegy, hogy gonosz, vagy egy jó istenhez kerülsz közel?
Nincs ilyen. Már válaszoltam arra is, hogy miért nincs.
- Igaz, hogy a vallásokkal az a baj, hogy 𝐒𝐄𝐇𝐎𝐋 𝐒𝐈𝐍𝐂𝐒𝐄𝐍 KORLÁTJUK?
Szintén válaszoltam rá. A vallások folyamatosan alakulnak, változnak. Felülírják az addigi elgondolásaikat és van hogy egészen új irányzatok jönnek létre. Minden vallási irányzatra és az összes hívőre érvényes az adott ország összes törvénye. Hogy ne lennének már korlátok?
- a vallás gyűjti a fanatikus embereket, vagy a fanatikus emberek alakítják a vallást?
Használd a keresőt: [link]
Láttad a Schlinder listája c. filmet? Tudod hányféle izmus létezik, amit emberek milliói követtek vakon, és köze nem volt az Istenhithez? [link]
- a vallások között nincs akkora nagy különbség elvi kérdésekben?
Nincs. Én nem látok. A "nagy" elég relatív persze.
- A hit sajnos nagyon-nagyon gonosz dolgokra képes?
Nem gonoszabbra mint bármelyik ember, vagy egy darab kő. A hit, csak hit, önmagában se nem jó, se nem rossz, és nem képes semmire.
- Beléd nevelték, hogy a hit elsőrendű fontosságú, hogy nagyjából mindent a hit dönt el, és hogy mindenkinek vallásos hite van?
Nem. Erről már több helyen írtam. Az én kisgyerekkoromban még tiltva volt a vallás, kommunizmus volt, a neveltetésem meg minden volt csak nem keresztényi, de az ember szerencsére autonóm személyiség.
- Mire alapozod, hogy a te látásmódod megalapozottabb mint az enyém?
Semmire. Nem is mondtam ilyet. Azt mondtam egyikünké sem megalapozottabb mint a másiké, éppen ezért értelmetlen győzködni egymást, én nem is tenném.
- Tényleg nem gondolkodsz el a 4-5 éves korodig tanult dolgokon?
Szerinted? Mikulás? Húsvéti nyuszi? Fogtündér? Gólya hozza? És nem csak ezek, de mindent folyamatosan átértékelünk felnőtt korunkra. Ezért is vannak generációs különbségek, néha egész szakadékok. Ezért is vannak kulturális periódusok, stb, stb...
Kérdező!
Talán először megpróbálhatnál művelődni kicsit, hogy ne keverd a rómaikat a görögökkel. No nem látványos fantázia
kalandfilmekből.
Úgy általában a történelemről, az emberi kultúrákról, társadalmakról kéne mélyebben tájékozódj, hogy képed legyen mielőtt osztod a bölcsességet.
Természetesen mindenki abban hisz amiben akar. Mai szemmel nézve a pre-Columbián vallásokat primitívnek tartom, főleg az emberáldozat és a kannibalizmus praktizálása miatt.
Nem gondolom, hogy minden muszlim fanatikus és fel akarja magát robbantani, egyszerűen szerintem tévúton járnak, keresztényként Mohamed Prófétát hamis prófétának tartom, mint Joseph Smithet aki a mormonizmus kitalálója. Amelyik pedig tényleg fel akarja magát robbantani az sem tudja magáról hogy ő gonosz, még csak nem is szükségszerűen őrült, csupán annyira szélsőséges, annyira agymosott, tényleg megvan róla győződve, hogy azt teszi ami helyes - ez benne az ijesztő.
A politeista vallásokról, azaz a hinduizmusról, az ókori görög-római vallásról, az óegyiptomi vallásról, a viking vallásról az iszlám előtti arab vallásról, stb. úgy látom, hogy az emberek kitaláltak egy istenséget mindenre amit nem tudtak megmagyarázni másként.
A jehova tanúi szerintem hiszékeny emberek, ott van a Biblia de nekik nem elég, ők az őrtoronyban hisznek, kitalálnak egy csomó baromságot ami sehol sincs a Bibliában, félre értenek Bibliai tanokat, kicsit olyanok mint a mormonok.
A muszlimok egyébként Jézust is az Isten prófétájának tartják és hiszik hogy Mária szűzként esett teherbe.
A szcientológia a létező legnagyobb csalás, a kitalálója is azt mondta ne céget alapíts hanem vallást, biztosan nem hitt benne ő maga sem, egy nárcisztikus ember volt aki hazugságokkal tömte tele a hiszékenyek fejét.
A buddhizmus szerintem egy nagyon tiszteletre méltó vallás, a buddhizmus a béke vallása, Buddha olyan volt keletnek mint Jézus a nyugatnak.
Református keresztény vagyok, de a katolikusokat, az evangélikusokat, az ortodoxokat, stb. mind egyen rangúnak tartom, egy Isten van, mind benne hiszünk, csupán egymással nem értünk egyet. De jehova tanúit, a és többi fundamentalista szektát lenézem akár keresztények vallják magukat akár nem.
Senkit sem akartam megbántani, ez csak az én véleményem.
Kedves utolsó válaszoló!
Köszönöm, hogy normálisan és őszintén leírtad, mit gondolsz.
Nagyjából ehhez hasonló válaszokra számítottam és annak külön örülök, hogy volt bátorságod egyes hívőkkel kapcsolatban megemlíteni a hiszékenységet.
Mindenkinek köszönöm a válaszát.
Senki sem tökéletes, ám van abban a kommentben valami, ami figyelemre méltó.
Őszinte volt.
Na, most egyetértek veled.
Kérdező: sok más őszinte vélemény is volt itt.
Valahogy azok mégsem fogtak meg téged.
Csakis az, ami egy az egyben a te véleményed...
Ez egyáltalán nem az én véleményem, ugyanis én nem vagyok vallásos.
Valahogy ehhez hasonló kép alakult ki bennem, például a JT válaszolók itt is gyakran nullázva vannak, teljesen mindegy, mit mondanak.
A keresztények az Iszlámmal szemben is elég előítéletesek, de az speciel meglepett, hogy a református akceptálja a katolikust, azt gondoltam, hogy nagyobb a különbség, most attól függetlenül, hogy nem a vallásháborúk korában élünk.
A többi válasz semmitmondó volt.
"Valahogy ehhez hasonló kép alakult ki bennem..."
= Ez a te véleményed.
Ami ezzel egyező válasz = igazság
Ami ettől eltérő válasz = semmitmondó
Vagyis minden ami egyezik a te véleményeddel igazság, a többi nem létezik. Gratulálok a kérdéshez, ami a véleményed!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!