Miért szereti a kereszténység annyira a farizeus Bibliát?
A héber Ószövetséget, amit a keresztények szentként tisztelnek, nem az Egyház, hanem a farizeusok adták a világnak, akik Jézus és a tanítványok ellenségei voltak.
És most jöjjön a kifejtés:
Az 1. században a zsidósàgnak nem volt egységesen lezárt kánonja. A mai értelemben vett Ószövetség nem Izrael, hanem azonb brlül, csak a farizeusok Bibliája volt. Izrael ugyanis több vallási közösségre szakadt. Tudjuk, hogy az esszénusok több könyveket is elfogadtak, vagy hogy a szadduceusok csak a Tórát tartották szentnek. 70 után azonban csak a farizeus irányzat maradt meg a maga kánonjával.
Az Egyház eleinte BIZTOSAN NEM a farizeus Bibliát használta. Egyrészt szöveghagyományban az LXX-et is követi, másrészt elfogadtak olyan könyveket is, amik nincsenek benne a farizeus Bibliában. Egy példa: az Újszövetség világosan tanított Énok könyvéből is, ugyanúgy idézi, mint a prófétákat. Énokot világosan idézik az atyák is. Az ókori kereszténység Bibliája az LXX volt, nem a héber szöveg. Másrészt a farizeus Biblia héber szövege stílisában már nem is olyan, amit az eredeti szerzők használtak. Dávid talán el sem tudná olvasni a zsoltárainak a mostani héber eredetijét.
Azt még megértem, hogy a szakadár protestánsok, akik leszűkítették a végleges kánont, vagy az álkeresztény szekták a farizeus Bibliát tisztelik szentként.
De az Egyház hogy teheti ezt?
A 32%-os egy példa a TUDATLAN kersztényi viselkedésre.
Nem Énokba rakta vele valamit az Újszövetségből, hanem fordítva!
Énok már jóval korábban megvolt, mint az Újszövetség, Kumránban ugyanis találtak belőle HÉBER NYELVŰ töredéket.
Az Újszövetséget ellenben - Júdás levelét, ahol van az énoki idézet - valamikor az 1. század második felében írták. Tehát éppenséggel arról van szó, hogy Júdás levelének szerzője hivatkozik Énokra.
"A 32%-os egy példa a TUDATLAN kersztényi viselkedésre."
Jól van kiscsillag, semmi baj, nem kell kiabálni.
Egy jó tanács. Ne higgy el mindent, amit a neten olvasol. Énók könyve közismert hamisítvány, és az újszövetségi levelek után írták.
"Egy jó tanács. Ne higgy el mindent, amit a neten olvasol. Énók könyve közismert hamisítvány, és az újszövetségi levelek után írták."
A teológia irodalom sehol sem beszél arról, hogy Énokot az Újszövetség után írták, amit mondasz tehát, az vagy tudatlanságból, vagy HAZUGSÁGBÓL fakad. Énok könyvének héber nyelvű töredékeit megtalálták a kumráni leletek között, ami azt jelenti, hogy hatalmas valószínűséggel régebbi, mint az Újszövetség.
A katolikus lexikon is az i.e. 2. századra teszi a könyv megírását:
Ezzel ellentétben Júdás levelét ezzel szemben i.sz. 70-80 közé teszi a tudomány, bár van aki inkább 90 körüli időpontra gondol:
Mindet tehát azt jelenti, hogy Júdás használta Énokot, nem pedig Énok Júdást. Sajnálom, tudom, hogy ez megrázó számodra.
Tehát akkor minden igaz, csak mert a neten van, értem. Akkor igaz az is, h hamisítvány és az újszöv. levelek után írták, hisz én írtam a netre.
Tudod, a katolikusok azt is írják, hogy Máriához kell imádkozni. Azt is megteszed?
Figyelj kérdező, higgy benne, nem érdekel. De hidd el nekem, ezért nem érdemes agyvérzésbe hisztizned magad:)
Te ugye az evolúcióban is hiszel?
32%-os:
Tudod, a neten nemcsak olyan áltudományos dolgok vannak, mint a +teremtéstudomány" (és ezzel meg is válaszoltam a kérdésed, te farizeus-biblia imádó)
Ám visszakérdeznék: van valamilyen BIZONYÍTÉKOD arra vonatkozóan, hogy Énokot az Újszövetség után írták?
Tudsz mutatni EGYETLEN forrást, amit ezt kimondja?
"Egyébként is meg miért is tereled Énok könyve keletkezéséhez a beszélgetést, amikor ez a topik arról szól, hogy miért imádod a farizeus Bibliát, te képmutató?"
Na olvasd el, bogárkám, az indító kérdésed, és amit hozzáfűztél:)
Vagy azt akarod mondani, h én írtam ki a kérdést?:)
Farizeus-biblia imádó, ez jó:) Fogadok, h ezt sem magadtól találtad ki, bogárkám. Nehogy agyvázrést kapj itt nekem
Tudod, hogy a farizeus-biblia önellentmondás?
Azt sem tudod, h mi az a Biblia, de okoskodni akarsz Énók könyvéről.
Maradj meg az evónál, a lapos földnél és a többi esti mesénél, ott pont jó helyen vagy
Egyelőre te bizonyíts, csillagom, hogy Énók könyvét előbb írták. Te mondtad, aki állít, bizonyítson, kedves öreg troll barátom
Ja, és idéznék az idító leírásodból:
"Egy példa: az Újszövetség világosan tanított Énok könyvéből is, ugyanúgy idézi, mint a prófétákat. Énokot világosan idézik az atyák is."
Ki terelte tehát erre a beszélgetést, agyhalott barátom?
A kérdező logikája: tudok valamit, szerintem csak én tudom jól, mindenki más hülye és/vagy szándékosan hazudik. Mivel mindenki hülye, ezért bárki is ír bármilyen cáfolatot, az hazugság, hisz csak én tudom az igazat. Teljesen mindegy, hogy ki mit mond, az szándékos félrevezetés, hisz a Bibliát is sokkal jobban ismerem bárkinél. :)))
Cuki :))
32%-os tesó, pacsi :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!