Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért szereti a kereszténység...

Miért szereti a kereszténység annyira a farizeus Bibliát?

Figyelt kérdés

A héber Ószövetséget, amit a keresztények szentként tisztelnek, nem az Egyház, hanem a farizeusok adták a világnak, akik Jézus és a tanítványok ellenségei voltak.

És most jöjjön a kifejtés:

Az 1. században a zsidósàgnak nem volt egységesen lezárt kánonja. A mai értelemben vett Ószövetség nem Izrael, hanem azonb brlül, csak a farizeusok Bibliája volt. Izrael ugyanis több vallási közösségre szakadt. Tudjuk, hogy az esszénusok több könyveket is elfogadtak, vagy hogy a szadduceusok csak a Tórát tartották szentnek. 70 után azonban csak a farizeus irányzat maradt meg a maga kánonjával.

Az Egyház eleinte BIZTOSAN NEM a farizeus Bibliát használta. Egyrészt szöveghagyományban az LXX-et is követi, másrészt elfogadtak olyan könyveket is, amik nincsenek benne a farizeus Bibliában. Egy példa: az Újszövetség világosan tanított Énok könyvéből is, ugyanúgy idézi, mint a prófétákat. Énokot világosan idézik az atyák is. Az ókori kereszténység Bibliája az LXX volt, nem a héber szöveg. Másrészt a farizeus Biblia héber szövege stílisában már nem is olyan, amit az eredeti szerzők használtak. Dávid talán el sem tudná olvasni a zsoltárainak a mostani héber eredetijét.

Azt még megértem, hogy a szakadár protestánsok, akik leszűkítették a végleges kánont, vagy az álkeresztény szekták a farizeus Bibliát tisztelik szentként.

De az Egyház hogy teheti ezt?

2019. okt. 21. 02:32
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

A 32%-os egy példa a TUDATLAN kersztényi viselkedésre.

Nem Énokba rakta vele valamit az Újszövetségből, hanem fordítva!

Énok már jóval korábban megvolt, mint az Újszövetség, Kumránban ugyanis találtak belőle HÉBER NYELVŰ töredéket.

Az Újszövetséget ellenben - Júdás levelét, ahol van az énoki idézet - valamikor az 1. század második felében írták. Tehát éppenséggel arról van szó, hogy Júdás levelének szerzője hivatkozik Énokra.

2019. okt. 21. 09:44
 12/28 anonim ***** válasza:
37%

"A 32%-os egy példa a TUDATLAN kersztényi viselkedésre."

Jól van kiscsillag, semmi baj, nem kell kiabálni.

Egy jó tanács. Ne higgy el mindent, amit a neten olvasol. Énók könyve közismert hamisítvány, és az újszövetségi levelek után írták.

2019. okt. 21. 10:21
 13/28 A kérdező kommentje:

"Egy jó tanács. Ne higgy el mindent, amit a neten olvasol. Énók könyve közismert hamisítvány, és az újszövetségi levelek után írták."

A teológia irodalom sehol sem beszél arról, hogy Énokot az Újszövetség után írták, amit mondasz tehát, az vagy tudatlanságból, vagy HAZUGSÁGBÓL fakad. Énok könyvének héber nyelvű töredékeit megtalálták a kumráni leletek között, ami azt jelenti, hogy hatalmas valószínűséggel régebbi, mint az Újszövetség.

A katolikus lexikon is az i.e. 2. századra teszi a könyv megírását:

[link]

Ezzel ellentétben Júdás levelét ezzel szemben i.sz. 70-80 közé teszi a tudomány, bár van aki inkább 90 körüli időpontra gondol:

[link]

Mindet tehát azt jelenti, hogy Júdás használta Énokot, nem pedig Énok Júdást. Sajnálom, tudom, hogy ez megrázó számodra.

2019. okt. 21. 12:22
 14/28 anonim ***** válasza:
32%

Tehát akkor minden igaz, csak mert a neten van, értem. Akkor igaz az is, h hamisítvány és az újszöv. levelek után írták, hisz én írtam a netre.

Tudod, a katolikusok azt is írják, hogy Máriához kell imádkozni. Azt is megteszed?

Figyelj kérdező, higgy benne, nem érdekel. De hidd el nekem, ezért nem érdemes agyvérzésbe hisztizned magad:)

Te ugye az evolúcióban is hiszel?

2019. okt. 21. 12:26
 15/28 A kérdező kommentje:
Egyébként is meg miért is tereled Énok könyve keletkezéséhez a beszélgetést, amikor ez a topik arról szól, hogy miért imádod a farizeus Bibliát, te képmutató?
2019. okt. 21. 12:26
 16/28 A kérdező kommentje:

32%-os:

Tudod, a neten nemcsak olyan áltudományos dolgok vannak, mint a +teremtéstudomány" (és ezzel meg is válaszoltam a kérdésed, te farizeus-biblia imádó)

Ám visszakérdeznék: van valamilyen BIZONYÍTÉKOD arra vonatkozóan, hogy Énokot az Újszövetség után írták?

Tudsz mutatni EGYETLEN forrást, amit ezt kimondja?

2019. okt. 21. 12:29
 17/28 anonim ***** válasza:
37%

"Egyébként is meg miért is tereled Énok könyve keletkezéséhez a beszélgetést, amikor ez a topik arról szól, hogy miért imádod a farizeus Bibliát, te képmutató?"

Na olvasd el, bogárkám, az indító kérdésed, és amit hozzáfűztél:)

Vagy azt akarod mondani, h én írtam ki a kérdést?:)

Farizeus-biblia imádó, ez jó:) Fogadok, h ezt sem magadtól találtad ki, bogárkám. Nehogy agyvázrést kapj itt nekem

Tudod, hogy a farizeus-biblia önellentmondás?

Azt sem tudod, h mi az a Biblia, de okoskodni akarsz Énók könyvéről.

Maradj meg az evónál, a lapos földnél és a többi esti mesénél, ott pont jó helyen vagy

Egyelőre te bizonyíts, csillagom, hogy Énók könyvét előbb írták. Te mondtad, aki állít, bizonyítson, kedves öreg troll barátom

2019. okt. 21. 12:52
 18/28 anonim ***** válasza:
71%

Ja, és idéznék az idító leírásodból:

"Egy példa: az Újszövetség világosan tanított Énok könyvéből is, ugyanúgy idézi, mint a prófétákat. Énokot világosan idézik az atyák is."

Ki terelte tehát erre a beszélgetést, agyhalott barátom?

2019. okt. 21. 12:55
 19/28 anonim ***** válasza:
67%
Hogyan van utalás a judas levelében enok könyvére, ha enok könxve később keletkezett?
2019. okt. 21. 13:15
 20/28 anonim ***** válasza:
21%

A kérdező logikája: tudok valamit, szerintem csak én tudom jól, mindenki más hülye és/vagy szándékosan hazudik. Mivel mindenki hülye, ezért bárki is ír bármilyen cáfolatot, az hazugság, hisz csak én tudom az igazat. Teljesen mindegy, hogy ki mit mond, az szándékos félrevezetés, hisz a Bibliát is sokkal jobban ismerem bárkinél. :)))

Cuki :))

32%-os tesó, pacsi :D

2019. okt. 21. 13:42
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!