YHVH mekkora bizonyossággal Isten?
A tetragrammaton,az Ószövetségben Izrael istenének a neve.
Örökkévaló,vagy Mindenható.
"Izrael Istenének a tetragrammája"
Hát ez nem teljesen fedi a valóságot. Az Tény, hogy Ábrahám leszármazottjai lettek a választottak, de bárki bármilyen "származású" ember lehetett az imádója, csak ugyanazokat kellett betartania mint a választottaknak.
"legyen ugyan olyan mint a Benszülött."
(3Mózes 19:34) 34 Olyanok legyenek nektek, mintha közületek valók volnának.. . .
(2Mózes 12:49) 49 Ugyanaz a törvény vonatkozik az izraelitára és a köztetek lakó bevándorlóra is.”
(3Mózes 24:22) 22 Ugyanazok a bírói döntések vonatkozzanak a bevándorlóra és az izraelitára is, . . .
(4Mózes 15:16) 16 Ugyanaz a törvény és bírói döntés legyen érvényes rátok és a köztetek lakó bevándorlókra.«”
Ábrahámnak azt az igéretet tette, amit Mai napig is érvényben tart, hogy a Föld minden nemzete áldásban részesül a mag, Jézus által.
Jahve "én vagyok", a Biblia Istene. Ő szólította meg a gyilkos Mózest az égő csipkebokorból. Azt állította ő Ábrahám istene. Mózes elhitte neki, de nem járt utána. Ábrahám istene, leült vacsorázni az emberekkel, Jahvéra még ránézni sem lehet, mert meghalsz. A teremtő teremtett. Jahve vérszomjas, büntető. Ő a hadsereg vezetője. Jahve nem más, mint Jézus. Ő is a seregek ura, János apokalipszisében, és ő is úgy mutatkozik be "én vagyok".
Jézus nem Isten, ő az első teremtmény, a Logosz. Jahve nem Isten.
4@
Mózes nem volt gyilkos, önvédelemből ölt.
-Ha Jahve azt mondja ő Ábrahám Istene akkor ő az. Miért kellett volna ellenőrizni? Ha Isten szava nem bizonyoság, akkor mi lenne az?
"Én vagyok"kifejezést én is használom, mégsem vagyok Isten.
Nem magát védte Mózes, hanem egy másik hébert. Miután megölte az egyiptomit, a homokba rejtette testét. Másnap mikor ugyanaz a héber ismét verekedet, Mózes ismét odament, de az rászólt: engem is megölsz, mint az egyiptomit?
Bizony-bizony te is lehetnél Isten. Ha az akkori népnek úgy mutatkozol be: Én vagyok! Ábrahám Istene. Megmutatod az okostelódat és sima ügyed van.
Nem ugyanaz a héber verekedett és az egyiptomi megérdemelte.
Amúgy ezt matematikai-logikai uton nem lehet teljes bizonyossággal belátni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!