Ha Isten mindenható és nélküle nem születhet élet, akkor miért hibázik a sziámi ikrekkel?
Azok szegények egészen biztosan kezdettől fogva hibásan fejlődnek ki, már a petesejtjük is közös, ráadásul teljesen össze van nőve, pedig A fogantatás Istentől függ..
Tulajdonképpen egyetlen organizmusnak számítanak, azért különösen nehéz őket szétválasztani, mert a még a vérkörük is össze van nőve.
Na de mi a helyzet a lelkükkel?
Egy lelkük van e nekik, vagy hogyan működik ebben az esetben, hiszen azt nem operálja ketté a sebész?
#19 Te megszondáztatod a buszsofört vagy elhiszed hogy nem ivott. Bevizsgáltatod előre a szondát, vagy 3 próbát végzel és átlagolsz? Hány híd tervrajzát ellenőrizted a saját számításaiddal összevetve, és hogyan ellenőrzöd hogy annak megfelelően építették azt fel?
Mivel tudnád nekem bizonyítani, hogy léteznek shemalek? Ismersz egyet is személyesen? Ismersz bárkit aki ismer egyet személyesen?
6×9=42 Ezt állítom. Szerinted miért nem helyes ez matematikailag?
Egyébként hiszel a shemalekben? Szerinted vannak?
Azt meg szerintem nem fogod tudni, úgyhogy inkább elárulom, hogy a 13-as számrendszerben 6×9=42. És ehhez nem is annyira a matekot kell ismerni mint az irodalmat.
A hit és a bizalom, nagyon is hasonló fogalmak, tudás nélkül pedig egyik sincs igazán. De ahogy létezik vak hit (tudás nélküli bizalom), úgy létezik vak tudás, ami a bizalom nélküli hit. Egyik sem jó.
Az inkarnációról nem kívánok vitázni, bevallom nemigen ismerem ezt a gondolatmenetet pontosan és nem is a keresztény kultúrkör része. amely szerint Isten saját képmására teremtette az embereket és azokhoz mérve a sziámi ikrek bizony hibának tűnnek, ráadásul funkcionálisan is egyértelmű a hátrányuk.
Kedves Mirőlszól!
Nekem nem kell kiszámolnom a híd teherbírását, azt megfelelő módon megtették helyettem mérnökök, akik ismerve az acélok szakítószilárdságát és egyéb tulajdonságait, meg tudják azt biztonságosra tervezni.
Városi létemre azt sem kell tudnom, hogy a földművesek hogyan kapálják a búzát, vagy miképpen kaszálják le a barackot, felesleges, mert akik értenek hozzá elvégzik helyettem, de én is jártas lehetek ezekben a tudományokban, ha veszem a fáradtságot és megtanulom őket, hogy tudjam.
Nem véletlenül írtam pont így, mert ha valaki nagyon tudatlan, akkor gondolhatja azt, hogy a búzát kapálják, vagy a barackot kaszálják, legfeljebb tévedésben van, ez mindenkivel előfordulhat, de ha már valaki vallásos hittel hiszi ezeket, az kétségtelenül nem komplett, egyszerűen őrültség ilyen tévedésekre esküdni és ez jellegzetesen mutatja a hit fogalmának teljes képtelenségét.
"A hit és a bizalom, nagyon is hasonló fogalmak, tudás nélkül pedig egyik sincs igazán. De ahogy létezik vak hit (tudás nélküli bizalom), úgy létezik vak tudás, ami a bizalom nélküli hit. Egyik sem jó."
Nem vagy tisztában a fogalmakkal.
Nincs 'vak tudás', az a hit, csak másképpen próbálod nevezni.
A hit és a bizalom teljesen különbözik, mert a bizalom nem feltétlen, mint fogalom.
A hithez nem szükséges tudás, sőt kizárja azt, amíg a bizalom azon alapszik.
"...azt megfelelő módon megtették helyettem mérnökök..."
Akkor te az oktatási rendszerben hiszel. A mérnököknek hiszel. Az anyagbeszállítóban hiszel. A műszaki ellenőrben hiszel. Hiszel az alapvető emberi jóindulatban, a közösségi érdekekben, amik alapján hiszed, hogy sem önérdekből, sem érdektelenségből nem térnek el a tervező utasításaitól.
"...de én is jártas lehetek ezekben a tudományokban, ha veszem a fáradtságot és megtanulom őket, hogy tudjam."
Igen, de mindent egyetlen ember sem tudhat, a világ működése pedig olyan amit csak összefüggéseiben lehetne teljes bizonyossággal átláthatónak nevezni. De ha nem tudsz mindent, akkor valakinek el kell hinned, hogy ő valóban jobban tudja helyetted, és hogy akik őt tanították szintén jól tudták amit tudtak, stb. Ehhez elég nagy bizalom kell, tudás meg semmi, úgyhogy szerintem vakon hiszel egy csomó emberben, mikor beveszed a gyógyszert, vagy felülsz a hullámvasútra, mert ha lehetőséget is kapnál utána nézni mindennek, adott helyzetekben időd az nincs rá elég.
"... legfeljebb tévedésben van, ez mindenkivel előfordulhat, de ha már valaki vallásos hittel hiszi ezeket, az kétségtelenül nem komplett, egyszerűen őrültség ilyen tévedésekre esküdni..."
Nem tudom pontosan mit jelent számodra a vallásos hit, de nem a tévedésekre való esküvést. Mégis mi különbség van egy számodra ellenőrizhetetlen hitelességgel létező orvosi diplomában való hit, és a vallásos hit között. Nem arról beszélek mikor fáj a lábad és keresel egy jó orvost, hanem amikor visz a rohammentő és megkérdezi az orvos, hogy beleegyezik a mély altatásos nagy műtétbe, mert akkor most vénásan betolnám ezt az átlátszó kis folyadékot az ön szervezetébe. Ott és akkor szerintem ugyan az a hit vezérelne téged is mint amit te vallásos hitnek nevezel.
Elkerülhetetlenül szükséges az életünkhöz, hogy bizonyos helyzetekben vakon bízzunk embertársainkban. Pontosabban az ő láthatatlan, mégis létező tulajdonságaikban.
"A hit és a bizalom teljesen különbözik, mert a bizalom nem feltétlen, mint fogalom.
A hithez nem szükséges tudás, sőt kizárja azt, amíg a bizalom azon alapszik."
A bizalom is lehet feltétlen, erre írtam a példákat. Ameddig nem ellenőrzöl végig mindent személyesen, addig nincs másod csak a feltétel nélküli bizalmad. Ami nem tudom miben különbözne a hittől.
Nem, a hit nem zárja ki a tudást. Nem ismered a vallásokat ha így gondolod. A hit, az egyén személyes tapasztalati tudásán alapul. Ha egyetlen ember látná az egész világon a zöld színt, egy másik pedig a pirosat, megint másik csak a kéket, és minden más ember fekete-fehérben látna, akkor ezek az emberek szerinted csak vallásos hittel élnék meg a színek létezését? Miért? Mert te megkérdezted tőlük és mindegyik máshogyan írta le mikor és hol látja azokat a színeket? Vagy hogy döntöd el, hogy valami amit egy másik ember megtapasztalt, de semmilyen eszközzel nem bizonyítható hogy az valós vagy sem, az létezhet-e egyáltalán?
"Akkor te az oktatási rendszerben hiszel. A mérnököknek hiszel. stb..."
Bocsáss meg, csak átfutottam a válaszod, mert elmagyaráztam már neked, illetve megpróbáltam, de úgy látszik vagy nem tudod, vagy nem akarod megérteni és egy kicsit unalmas ilyen triviális dolgokon rágódni.
Megpróbálom még egyszer, mert mutattál olyan jellegű értelmet, hogy talán képes vagy felfogni, de persze lehetséges, hogy bennem van a hiba és nem jól magyarázom, ezért elnézésedet kérem, bizonyára erről lehet szó.
Az oktatási rendszerben nem hiszek, csak magam is végigjártam a lépcsőit és ismerem a folyamatot, a törekvést, a standardizált tudásra, ismerem a buktatóit, a a hiányosságait és az is képben van, hogy az alaptudáson kívül, amit mindenkitől megkövetelnek, az oktatási rendszer fő feladata a motiváció, az, hogy felhívja a figyelmet a folytonos tanulásra és az ismeretek fejlesztésére.
Ez a hit, vagy bizalom kérdése is nézőpont kérdése, de meg szeretném értetni veled, hogy én nagyjából úgy viszonyulok az oktatáshoz, akárcsak te, vagy mások, ha te is hiszel benne, akkor ez a szó bizonyára rám is érvényes valamennyire, mert itt a hit, szó terminológiáját vitatjuk, amely lényegében megegyezés kérdése.
Én pontosan úgy vagyok a híddal, ahogyan te, vagy mások, bízok benne, hogy nem fog leszakadni, hiszen képzett mérnökök tervezték és elég kevés híd szakad le, hazánkban tudtommal még nem volt rá eset,lehet, hogy tévedek, de persze a világban már volt, ezért ilyen dologra mérget nem lehet venni.
A nyugati tér felüljáróját tudtommal el is bontják, valamit olvastam róla, hogy nem érdemes felújítani, de kiszolgálta az idejét, nemigen járok arra, lehet, hogy már bontják is.
Szóval úgy gondolom te is át szoktál menni a Margit hídon, ahogyan én is és ugyanúgy bízol abban, hogy nem fog leszakadni, ahogyan én, de mégis különbséget teszel Isten és a híd között, na ez a különbség a bizalom, amit a mérnökök bizonyított tudására építek, de azért minimális fenntartásaim vannak, ám ezzel szemben áll a te vallásos hited, amit csupán egy felettébb bizonytalan könyv kijelentéseire építesz, aminek sem az íróit, sem az írásának idejét, körülményeit nem ismered és semmivel sincsenek alátámasztva a kijelentései.
A hited teljesen a levegőben lóg, nincs bizonyítva Jézus élete, sem a halála, csak egy történet szereplője egy furcsaságoktól hemzsegő könyvben, nincsenek a Biblia szerzői sem igazolva, azok is csak puszta nevek, és az összes történet, amiket ezek a könyvszereplők előadnak, semmiben sem különböznek bármely irodalmi alkotástól, amelyek nyilvánvalóan fiktív szereplőket mutatnak be.
Félreértés ne essék, nem a vallásodat akarom kritizálni, mindezek tények, aki mást állít, az egyszerűen nem mond igazat. Lehet ebben hinni, de ez teljes mértékben nélkülözi a tudást, amíg a mérnökök munkája eléggé bizonyított, bár amint írtam egy cseppet sem hisz bennük az ember, hiszen tévedhetnek, vagy lehetnek esetleg akár pancserek is, mert a statisztika ad esélyt a bekövetkezett hibákra is.
Szerintem felfogható ez, ha nem akarod feltétlenül a hitet és a bizalmat összemosni, keresd magadban a választ, te mennyire hiszel, vagy bízol a híd stabilitásában, valószínűleg úgy ahogy az emberek átlaga, ahogy én is. szóval szerintem az alaposan különbözik a vallás téziseinek elfogadására szolgáló hittől.
Elég messzire kerültünk a kérdéstől, de remélem sikerült ezt valamennyire megértetnem veled és a többi hívővel.
A mérnökök tudják milyen hidat terveznek, te pedig tapasztalati tudás útján igazolod magad felé, hogy általában "nem szokott" leszakadni. A kettő között nagyobb különbség van mint a hit ès a bizalom között, és nem triviális értelemben. Ezt írtam le hosszabban, csak nem volt kedved elolvasni, mert számodra ez egy kényelmetlen elképzelés, pont mint egy hívőnek azt elgondolni, hogy talán nincs élet a halál után. Az emberek nem igazán különböznek, csak másképp nevezik el ugyan azt.
Mondom nem ismered a vallásokat. Egy hívő nem a Bibliának hisz, egy hívő magának hisz, a saját tapasztalatainak, ahogy te is, mikor látod, hogy kész az új híd, átment rajta 50 kamion és egy elefánt, esetleg te is átmehetsz, vagy egy régi hídon évek óta mennek át az emberek és egyszer sem szakadt le, valószínűleg alattad sem fog, igen, ez is a tapasztalati tudáson alapul, pontosan úgy ahogy az Istenhit, csak az egyiket logikai úton vezeted le, a másikat logikai és érzelmi úton.
Az emberek közti alapbizalom sem különbözik igazán az Istenhittől, pl. én nem azért nem félek attól, hogy valamelyik ismerősöm megver és kirabol mert annyira bízok a törvény elrettentő erejében, hanem mert én sem tennék ilyet akkor sem ha nem lenne érte bűntetés. Hiszek benne, az emberben, hiszem hogy hozzám hasonló, pedig nem tudok olvasni a gondolataiba, és azt sem szoktam ellenőrizni, hogy valóban ember, nem csak egy jól sikerült másolat, elvégre az is lehetséges lenne.
Tudom, hogy te azt gondolod az hogy valamit "tudhatnál" ugyan az mintha tudnád is, de ez az amit "csak" hiszel. Pedig ez nem olyan kevés dolog, hinni nem könnyű, én elég sok dologban nem tudok olyan egyszerűen hinni, ezért néha rám húzzák, hogy paranoiás, meg fóbiás vagyok, pedig inkább csak nagyon elővigyázatos. Egyszerűbb lenne úgy élni, hogy szokott-nem szokott.
Kedves Mirőlszól!
Köszönöm, hogy megtiszteltél a válaszoddal.
De, látod ebben igazad van!
Teljesen mindegy a téma szempontjából, hogy az autón milyen lámpa van, ugyanis a két dolog nem azonos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!