Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mentél el az adventista...

Miért mentél el az adventista egyházból, mi volt a baj?

Figyelt kérdés
Olyanok válaszát várom, akik korábban tagok voltak, de már nem azok.

2019. máj. 27. 09:22
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
75%

35%-os:

Én ugyan nem vagyok ideges, rajtad azonban látszik, hogy adventista ellenes vagy, mert rendesen megragadod az alkalmat arra, hogy cáfold a tanításaikat. Ennek a topiknak nem célja Ellen G. White hitelességének a cáfolása/bizonyítása, tehát feleslegesen írod be az értelmezéseidet, mert szerintem senkit sem érdekel. White egyébként tisztességes asszony volt, aki 70 évig szolgálta Istent úgy, ahogy tudta. A Bibliát nem is igazán ellene kellene lobogtatni, mert az adventistákon kívül senki sem foglalkozik vele. Inkább azok ellen a sarlatán "keresztény" prédikátorok ellen kellene csinálni valamit, akik a mai napig zavart okoznak számos embernek. Ezt persze meghagyom a kereszténységnek, akikkel a magam részéről lezártnak tekintem a kapcsolatot.

"Ismét: Adventista tanító voltam, így a linkelt és egyéb adventista teológiák fényében írtam, amit írtam. Ezeket tanítottam, amit linkeltél. Keverem? El vagyok tévedve? Személyeskedésen kívül van más "bizonyítékod" a mondanivalód alátámasztására?"

Ha adventista tanító voltál, akkor rendesen kimentek a fejedből a dolgok, vagy valami történt veled, amiről ugyanis beszélsz, annak semmi köze nincs az adventista teológiához, mert a pünkösdi-karizmatikus mozgalmak hivatalos tanítása, amiről az adventista egyháznak megvan a véleménye.

Természetesen van bizonyítékom, fent írtam bizonyítékokat. Ott vannak a hivatalos adventista magyarázatok, előadás, vagy bibliakommentár formájában, még a címüket is megadtam. A két utolsó link közül egyébként az egyik Ellen White utolsó időkre vonatkozó kijelentéseit foglalja össze tematikusan, a másik pedig vázlatosan magyarázza Dániel és a Jelenések könyvét adventista szemszögből - pont e stílus miatt egyszerű az áttekintése. Másrészt veled ellentétben én jóban voltam a vezető testvérekkel, sokszor beszélgettünk a próféciákról, magam is prédikáltam róla.

Szóval ha valakinek itt bizonyítani kell, akkor te vagy. Erre azonban nem leszel képes, mert nincs egyetlen olyan adventista bibliakommentár vagy hangfelvétel sem, ami azt igazolná, hogy az adventista teológiában szó van a "3. templomról". Vagy rosszul emlékszel, vagy szándékosan hazudsz. Merem remélni, hogy előbbi az igaz.

2019. máj. 28. 09:39
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok,

Elnézést kérek, hogy beleszólok annak ellenére, hogy én pontosan fordított helyzetben vagyok: reformátusként lettem adventista és az vagyok a mai napig - de azért itt elhangzottak olyan állítások, amelyek nem igazak, és a korrekt kommunikáció jegyében hallgattassék meg a másik fél is.

A 10-es Hozzászólásban ezt olvashatjuk:

"Adventista tanító voltam, így a linkelt és egyéb adventista teológiák fényében írtam, amit írtam. Ezeket tanítottam, amit linkeltél... Adventistáknak kétféle teológiája van. Egyik, ami a külsősöknek szól, ezeket linkeled te, és van egy belső teológia, amivel a tagokat kondicionálják. Ezt te nem ismered, innen a tévedésed. Nyilván nem kaptál belsős maileket, amiben a 3. templom megépülésének esélynövekedéseiről írnak, a végidő elérkezésével kapcsolatban. Ezeket nyilván nem tudom igazolni, de az indító kérdés fényében ezeket érdemes tudni."

Nos én közel 30 éve vagyok az egyházban, teológiát végeztem még a "KERAK"-ban, szombatiskolai tanító vagyok, és alkalmanként prédikálok is. 2015 óta a Hetednapi Adventista Egyház tagja vagyok.

Hazugság az az állítás, miszerint az "Adventistáknak kétféle teológiája van. Egyik, ami a külsősöknek szól, ezeket linkeled te, és van egy belső teológia, amivel a tagokat kondicionálják." - Az egyház hitvallása pontosan definiált, bárki számára részletesen elérhető és megismerhető: [link]

Ezen túlmenően az összes szombatiskolai tanulmány: "amivel a tagokat kondicionálják" is nyilvános és bárki számára elérhető és elolvasható: [link]

Itt a tanítói mellékleteket is le lehet tölteni!

Nekünk nincsenek titkaink! Ahogyan a 72%-os hozzászóló is írta, az adventista próféciamagyarázat nem beszél a 3. templomról. Ez a szabadkeresztények tanítása! Itt található pl.: [link]

Üdv. Péter

2019. máj. 28. 09:47
 13/15 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Péter,

Köszönöm, hogy írtál!

Azt hiszem, a te kommentednél a pont. Nem tudom mi okból, de úgy néz ki, hogy a 35%-os válaszoló hazugságokat terjeszt az adventista egyházról.

Ez számomra azért is értelmetlen, mert én is adventista voltam. A gyülekezet belső ügyeibe is volt rálátásom, nem egy naiv hívő voltam, aki csak eljárt oda, hanem aktívan életem az adventista életet, és jóban voltam a vezető testvérekkel is, és a mai napig nincs velük gondom.

A 35%-osnak nyilván személyes sérelmei voltak a gyülekezetben, vagy valami történt vele, ami az emlékezetében gondokat okozott.

Szerintem viszont itt ezt a vitát le is zárhatjuk, hiszen az eredeti kérdésre megérkeztek a válaszok, és nyilvánvalóvá vált, hogy mi az igazság a vádakkal kapcsolatban. Akinek egyébként kétségei vannak, az nyugodtan nézzen utána a dolgoknak: az adventista teológiai források nyilvánosak, a gyülekezetekben pedig fel lehet tenni kérdéseket.

Üdv.

2019. máj. 28. 10:01
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Még valami: a mai napig kapok belsős e-mailokat, és nincs szó semmi olyanról, ami fent elhangzott! Papíron egyébként még mai napig adventista vagyok, mivel nem töröltek a nyilvántartásból, csak már nem járok oda, tehát még csak titkolózni sem kellene előttem. Ezzel cáfoltam az utolsó tévedést is. Sziasztok!
2019. máj. 28. 10:08
 15/15 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a választ!
2019. máj. 28. 10:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!