Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mentél el az adventista...

Miért mentél el az adventista egyházból, mi volt a baj?

Figyelt kérdés
Olyanok válaszát várom, akik korábban tagok voltak, de már nem azok.

2019. máj. 27. 09:22
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
67%

Megtérésemkor adventista lettem, mert nem értettem még a törvény és kegyelem különbségét. Én kerestem az adventista egyházat. Felnőtt és gyermek tanító voltam.

Egyszerű ok, amiért otthagytam őket: nem biblikusak. szombatot tartanak, vizsgálati ítéletet tanítanak, Krisztus mellett érvényben tartják a Tízparancsolatot, egyéb emberi rendelkezésekkel megtűzdelve (kávé, tea tilalma, vegetarianizmus, stb...). A páli leveleket lecserélik a (hamis) prófétájuk teológiájára, EG White-éra. Ennek következménye, hogy nem értik teljesen a kegyelmet, mivel az Pál magyarázza a leveleiben

2019. máj. 27. 10:58
 2/15 anonim ***** válasza:
37%
Mi,teázni sem szabad? A kávéról tudtam,de teát miért nem?
2019. máj. 27. 12:38
 3/15 anonim ***** válasza:
62%
A fekete teára vonatkozik a koffeintartalma miatt.
2019. máj. 27. 12:43
 4/15 anonim ***** válasza:
58%

Üdv, én is az adventista egyházba jártam.

Nos, az egyik indok az volt, hogy elkezdtem a tudományok felé érdeklődni, és meggyőződtem arról, hogy az evolúció egy valós jelenség, ezt pedig nem tudtam összeegyeztetni a hagyományos h.n. adventista tanítással, ami Ádám és Éva történetét szó szerint veszi.

Másrészt rájöttem arra, hogy a szervezett vallás, nem nekem való, ahogyan a vallási parancsok robotszerű betartása sem, ami a keresztény vallást összességében jellemzi. Szóval végeztem az adventizmussal és a kereszténységgel is, röviden. Bár Istenben azért hiszek, és a teológia iránt is megmaradt az érdeklődésem.

Két dolgot azonban el kell mondanom az adventizmusról:

1. Nagy lelki tanításokat kaptam ott, a h.n. adventizmusban van lelkiség. Szigeti Jenő tanár úr például egy nagyon hiteles lelkész, ráadásul rendkívül művelt. Ő maga egyébként felvilágosultabb is, mint az átlag h.n. adventista

2. A próféciamagyarázat a h.n. adventistáknál a legjobb. Dániel és Jelenések könyvét - a tévedések ellenére is - ők magyarázzák a legjobban. Ez pedig annak köszönhető, hogy a próféciamagyarázatban a több évszázados tradícióval rendelkező historikus iskolát képviselik. Tehát a magyarázataikat lényegében már évszázadokkal korábban képviselték más gondolkodók, ez pedig nagy érv a hitelességük mellett.

2019. máj. 27. 15:10
 5/15 anonim ***** válasza:
66%

4-es hozzászólóra szeretnék reagálni, és elnézést ezért!

Dr. Szigeti Jenő bácsi tényleg művelt, de teológiai tudása sajnos arra is fordítódik, hogy Ellen White-hoz hajlítsa, ferdítse a Bibliát, és az Újszövetségben is életben tartsa a Mózesi törvényeket, a ceremoniális törvényeken kívül. Sajnos a Tízparancsolat szövegét is átreformálta:

Pl. Ne ölj!-->Tudom, hogy szeretsz és nem fogsz ölni. Csak, hogy a szeretet törvényének bizonyítása meglegyen. Pál viszont világosan rámutat, hogy a Törvény miért is adódott. Ez a bűn és a halál törvénye. Ez azért így elég erős csúsztatás.

Dániel és jelenések könyvénél is tévednek. Várják a 3. templom megépítését, a Jelenések nagy részét erre a korra erőltetik, ami szintén nagy tévedés + a laodiczeai egyháznak írottakat egy az egyben az adventista egyház felé való üzenetnek tartják. Arra már nem emlékszem, hogy ők is hirdetik-e a hétéves világkormányt, ami szintén tévedés, véleményem szerint.

Szintén nagy tévedés Isten pecsétjének a szombat-tartást tartani, nem pedig a szentlelket (Ef 1.13; 4.30).

Valamint a Jelenésekben való fenevad bélyegének a katolikus vasárnapot tartják, és az üdvözültek szombatot fognak tartani. Ez is tévedés.

A lelkiséggel egyetértek, buzgó hívők, példát lehetne venni róluk! Én is szerettem oda járni, sajnáltam, hogy mivel nem fogadtam már el kardinális teológiai pontjaikat, így nem járhattam már közéjük

2019. máj. 27. 15:57
 6/15 anonim ***** válasza:
65%

Valamint még egy óriási tévedés. Ellen White prófétaságát ezzel a verssel igazolják:

Jel

19,10 És leborulék annak lábai előtt, hogy imádjam őt, de monda nékem: Meglásd [rész 22,8.9.] , ne tedd; szolgatársad vagyok néked és a te atyádfiainak, a kiknél a Jézus bizonyságtétele [rész 1,9.6,9.20,4. 1 Ján. 5,10.] van; Istent imádd, mert a Jézus bizonyságtétele a prófétaság lelke.

Szerintük ez a vers azt jelenti, hogy Jézus úgy tesz bizonyságot az igazi egyházról (Adventista), hogy a prófétaság lelke van náluk, pontosabban van prófétája az egyháznak, és ez Ellen White volt. Holott ez a vers azt jelenti, hogy a prófétaság alfája és omegája (azaz a lényege, veleje) a Jézusról szóló bizonyságtétel

2019. máj. 27. 16:23
 7/15 anonim ***** válasza:
69%

Nem meglepő, hogy reagáltál, Előző, úgyhogy én is reagálnék:

"Dr. Szigeti Jenő bácsi tényleg művelt, de teológiai tudása sajnos arra is fordítódik, hogy Ellen White-hoz hajlítsa, ferdítse a Bibliát, és az Újszövetségben is életben tartsa a Mózesi törvényeket, a ceremoniális törvényeken kívül. Sajnos a Tízparancsolat szövegét is átreformálta:"

->Az elmúlt napokban több könyvet is olvastam Jenő bácsitól (pl: A nagy ismeretlen: a Szentlélek), és azokban a művekben nem tapasztaltam azt, amit írtál. Ő általában lelki dolgokról ír, a próféciákat is lelki értelemben magyarázza. Ezekben a művekben az Ellen White-ot is ilyen értelemben idézi, ahol White-nak igaza is van. Lényegében az összes keresztény egyház téved valahol, az, hogy nála is vannak bizonyos dolgokban tévedések, ebben a kontextusban nem meglepő. Nem létezik olyan keresztény felekezet, amely a 100%-os igazságot tanítaná, ezért felesleges White-ot felelősségre vonni.

"Pl. Ne ölj!-->Tudom, hogy szeretsz és nem fogsz ölni. Csak, hogy a szeretet törvényének bizonyítása meglegyen. Pál viszont világosan rámutat, hogy a Törvény miért is adódott. Ez a bűn és a halál törvénye. Ez azért így elég erős csúsztatás."

->Egyszer hallgattam egy messiáshívő zsidó istentiszteletet, talán azok is így magyarázták, de lehet nem jól emlékszem. Egyébként a Tízparancsolatba nem mélyültem bele annyira adventista koromban sem. Erre a parancsolatra vonatkozóan Jézus magyarázatát ismerem, amelyet a hegyi beszédben fejtett ki. Azt meg minden adventista elfogadja.

"Dániel és jelenések könyvénél is tévednek. Várják a 3. templom megépítését, a Jelenések nagy részét erre a korra erőltetik,"

->Ez tévedés. Az adventista teológiában nincs szó a 3. templomról. A pünkösdi-karizmatikus teológia tanít erről, akik Izraelt választott népnek tekintik. Elképzelhető, hogy valami pünkösdistákkal rokonszenvező adventista gyülekezetbe jártál, ugyanis az eredeti, hivatalos adventista kommentárok nem tartalmaznak erre vonatkozó infókat. Pedig itt van mellettem Vankó Zsuzsa Jézus Krisztus apokalipszise I-IV. kötete, Doukhan professzor Dániel kommentárja, meg mások is. Beszéltem annak idején amerikai adventista próféciamagyarázóval is, aki hazánkban vendégeskedett, nála sem volt róla szó. Sőt, azt hiszem a Dániel kutatásnál a hivatalos SDA kommentárt is olvastam, ami nagyon vaskos, egy szó sincs róla ott sem. Nincs róla szó a 2010-ben elhangzott terézvárosi gyülekezetben 60 részes Jelenések sorozatban sem. És Háló Sándor tanításaiban sem, aki pedig magas szinten érti a próféciákat.

Szóval ez nem adventista tanítás, hanem pünkösdista. Tévedésben vagy.

"ami szintén nagy tévedés + a laodiczeai egyháznak írottakat egy az egyben az adventista egyház felé való üzenetnek tartják."

>Nem feltétlenül. Szűkebb értelemben adventistáknak szól, de tágabb értelemben a keresztény világnak.

"Arra már nem emlékszem, hogy ők is hirdetik-e a hétéves világkormányt, ami szintén tévedés, véleményem szerint."

Mondom én, hogy valami pünkösdistákkal rokonszenvező adventista gyülekezetbe jártál. A hétéves világkormány a pünkösdisták tanítása Dn. 9. fejezet alapján. A hivatalos adventista teológia a 70 évhetet egységként kezeli, és nem tolja ki az utolsó hetet a pünkösdistákhoz hasonlóan a hétéves világkormánnyal kapcsolatban a végidőre. Ha nem hiszel nekem, olvass Ellen White-ot, aki maga is magyarázza Dn. 9. fejezetét.

"Szintén nagy tévedés Isten pecsétjének a szombat-tartást tartani, nem pedig a szentlelket (Ef 1.13; 4.30)."

>Ebben már egyet tudok veled érteni, ez valóban tévedés.

"Valamint a Jelenésekben való fenevad bélyegének a katolikus vasárnapot tartják, és az üdvözültek szombatot fognak tartani. Ez is tévedés."

>Szintén igazad van.

"A lelkiséggel egyetértek, buzgó hívők, példát lehetne venni róluk! Én is szerettem oda járni, sajnáltam, hogy mivel nem fogadtam már el kardinális teológiai pontjaikat, így nem járhattam már közéjük"

>Én sem járok már közéjük, de ettől még, némelyiküket, akikkel jóban voltam, testvéreimnek tekintem.

2019. máj. 27. 16:46
 8/15 anonim ***** válasza:

Szerintem a te magyarázatod is ugyanolyan kifacsart, mint az adventistáké a Jelenésekre vonatkozóan. Ennél még az is hihetőbb, hogy White-ról van ott szó.

2019. máj. 27. 16:55
 9/15 anonim ***** válasza:
68%

Egyébként meg jobban belegondolva, nem hiszem, hogy arról van szó, hogy pünkösdistákkal rokonszenvező adventista gyülekezetbe jártál, hiszen a világszéles egyházközösség pár éve értesült Doug Batchelor egyik videójáról, ahol a pünkösdisták és Ferenc pápa kapcsolatát elemezték Ellen White kijelentéseinek mérlegén. Mi okból vették volna át, egy olyan mozgalom próféciaértelmezését, aminek a viselkedése éppen az adventista eszkatológiát teljesíti negatív értelemben?

Itt te kevered a dolgokat, nagyon el vagy tévedve. De nem szükséges tévedésben lenned, olvass eredeti adventista próféciamagyarázatokat:

[link]

[link]

Látsz te itt olyan, hogy a Jelenések nagy részét a 3. templomra magyaráznák, vagy akár csak egyetlen igeversét is?

2019. máj. 27. 17:59
 10/15 anonim ***** válasza:
42%

Üdv 72%-os!

Pár dologra reagálnék:

"->Egyszer hallgattam egy messiáshívő zsidó istentiszteletet, talán azok is így magyarázták, de lehet nem jól emlékszem. "

Semmit sem bizonyít, pláne, hogy a zsidók is a Tízparancsolatot tartanák életben. Mivel Újszövetség van, így ez inkább engem igazol. Pont ez a baj, hogy az adventisták nem tudnak kilépni az Ószövetségből, illetve Ó- és Újszövetség "mixteológiát" tanítanak.

"Szerintem a te magyarázatod is ugyanolyan kifacsart, mint az adventistáké a Jelenésekre vonatkozóan. Ennél még az is hihetőbb, hogy White-ról van ott szó."

Szerintem az általános, személyeskedés felé csúszó érveléseket hagyjuk. Írd le konkrétan, hogy mi nem tetszik, és a Bibliából támaszd alá, mert ebből az látszik, hogy nem tudod védeni az álláspontod. Te hogy értelmezed? Mit jelent a Jelenések 19.10?

A Károliban a citátumok is engem igazolnak. Pl.: Jel 1,9 Én János, a ki néktek atyátokfia is vagyok, társatok is a Jézus Krisztus szenvedésében és királyságában és tűrésében, a szigeten valék, a mely Páthmósnak neveztetik, az Isten beszédéért és a Jézus Krisztus [rész 6,9.19,10.20,4.] bizonyságtételéért.

Miért van fogságban? Mert bizonyságot tett Jézusról ... Jézusról szóló bizonyságtétel tehát a prófétaság, de még az apostolok tanításának alapja is.

"Egyébként meg jobban belegondolva, nem hiszem, hogy arról van szó, hogy pünkösdistákkal rokonszenvező adventista gyülekezetbe jártál"

Nem is, sőt. De ezt honnan vetted? Volnál kedves magyarázni is az állításaid?

"Doug Batchelor egyik videójáról, ahol a pünkösdisták és Ferenc pápa kapcsolatát elemezték Ellen White kijelentéseinek mérlegén"

Ezzel nincs bajom, úgy védik a teológiájukat White alapján, ahogy akarják. De ennek nincs sok köze a Bibliához, a bibliai, isteni igazsághoz

"Itt te kevered a dolgokat, nagyon el vagy tévedve. De nem szükséges tévedésben lenned, olvass eredeti adventista próféciamagyarázatokat:"

Ismét: Adventista tanító voltam, így a linkelt és egyéb adventista teológiák fényében írtam, amit írtam. Ezeket tanítottam, amit linkeltél. Keverem? El vagyok tévedve? Személyeskedésen kívül van más "bizonyítékod" a mondanivalód alátámasztására?

Ráadásul ekkora anyagot linkelni... Ez olyan, mintha a válaszaim alátámasztására belinkelném ezt:

[link]

"Látsz te itt olyan, hogy a Jelenések nagy részét a 3. templomra magyaráznák, vagy akár csak egyetlen igeversét is?"

Itt nem, de valóban ismered a teljes adventista teológiai anyagot? A szombatiskolai tanító anyagok is megvannak neked?

Adventistáknak kétféle teológiája van. Egyik, ami a külsősöknek szól, ezeket linkeled te, és van egy belső teológia, amivel a tagokat kondicionálják. Ezt te nem ismered, innen a tévedésed. Nyilván nem kaptál belsős maileket, amiben a 3. templom megépülésének esélynövekedéseiről írnak, a végidő elérkezésével kapcsolatban. Ezeket nyilván nem tudom igazolni, de az indító kérdés fényében ezeket érdemes tudni.

Furcsa, de olyan, mintha ideges lennél rám. Reméltem, hogy objektíven, érvekkel, bibliai alátámasztásokkal tudunk beszélgetni.

2019. máj. 28. 09:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!