Isten tulajdonképpen mi ha nem személy?
Szerintem Isten egy személynél, egy valakinél minden tekintetben végtelenszer több, nagyobb hatalmasabb, bölcsebb, stb., stb. De mi nem tudunk egy ilyen lényt, egy ilyen hatalmas tekintélyt elképzelni, anélkül, hogy egy valakire, egy személyre gondolnánk.
Közelebb jutunk a valósághoz, ha Istent úgy képzeljük el mintha ihlet lenne, az Eredei Ihlet, mindennek Kezdete, Forrása, Fenntartója, a Vezérlő Alapelv mindenben. Az ihletre ugyanis a közlésre, a kinyilatkozásra, a kibontakozásra, a fejlődésre törekvő hajlam jellemző – belőle fejlődött ki minden. Isten nem teremtett semmit, Isten mindenné fejlődött. Isten fejleménye az idő, a tér és az anyag is, mint ahogy mi emberek is Isten fejleményei vagyunk, nem teremtményei. Mint ahogy a fa ágai és levelei nem teremtményei a fának, hanem fejleményei.
Isten válhat nekünk személyessé, ha akarjuk, mint ahogy Názáreti Jézusnak személyessé vált, aki Őt mennyei Atyjának nevezte és úgy is szólította és tudta hogy saját isteni kilétével van dolga.
Isten nem személy, őt mi értelmezzük személyként, mert másként nem tudjuk elképzelni sem. Isten a végtelen teremtő erő, maga az élet. És igen, ez valahol magába foglalja azt, hogy tudatra tud ébredni, tudatában van annak, hogy "van" (Így is mutatkozott be Mózesnek: vagyok aki VAGYOK. ) Ez magyar fordításban nem jön ki jól, fellengzősnek hangzik, valójában egy mély misztérium.
Mi emberek nem azért képzeljük el őt sokféleképpen mert ostoba idealisták vagyunk, hanem mert mi magunk sokfélék vagyunk és a megismerést korlátozza az ego amit jelenleg nem igazán tudunk levetni. Hiszen Istent csak magadban, legbelül ismerheted meg.
Ezért gondolom, hogy nem mindenki érti ugyan azt a szó alatt. Mert nincs is konkrétan meghatározva mit jelent. Szerintem a személy, az akinek öntudata van, vagy aki rendelkezhet a cselekedetei felett. Ehhez nem kell, hogy teste legyen, és lehet állandó személy, nem kell elmúlnia, meghalnia, meg ilyenek.
Én úgy látom a keresztények is személyként tekintenek Istenre. Három személyként egyben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!