Szent Miklós ábrázolásánál ki az a két személy mellette?
Szent Miklós ikonjait nézve sűrűn előjön az, hogy két oldalt egy-egy személy van ott kisebben.
Az egyiken egy nő fehér ruhadarabot nyújt felé (kendő?), a másikon egy férfi egy könyvet nyújt felé (hasonló, mint amit ő maga is tart a baljában). Mind a kettő szentként van ábrázolva. Talán Szűz Mária és Jézus Krisztus lehet? Vagy kik lehetnek és miért pont ezeket nyújtják felé, mit szimbolizál ez?
Ez a kép jó minőségű, jól kivehető a lényeg: [link]
A többin is hasonló a helyzet, maximum a bal-jobb oldali karakter cserélődik fel, de az adott tárgy mindig azonosak a kezükben.
Hiába kerestem magyarul és angolul, nem jártam sikerrel. Lehet rossz szavakkal kerestem, ezért nem jártam sikerrel.
Még azt is el tudom képzelni, hogy tényleg Jézus Krisztus ad át könyvet, az Újszövetséget és, amit tart Szent Miklós az pedig az Ószövetség. De ez csak találgatás. :)
Jó lenne erről konkrétumot is olvasni.
"A legendák szerint Szent Miklósnak a börtönben töltött első éjszakáján megjelent Krisztus és az Istenszülő: előbbitől egy evangéliumot, utóbbitól az omoforiont kapta vissza."
Tehát Jézus és Szűz Mária a két alak, akiket kérdeztél. Az omoforion egyfajta püspöki stóla, ahogy a képeken is láthatod, jellemzően átvetették vállukon egyik ágát.
"egy evangéliumot"
Ezt hogyan kell érteni? A négyből melyiket? Vagy ez az "egy evangélium" = maga Jézus Krisztus?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!