Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Részt vettünk a nászmisén...

Részt vettünk a nászmisén vagy mondhatjuk, hogy nem?

Figyelt kérdés
Barátnőm esküvőjén voltunk. Ő, a férje és mindkettejük családja mélyen vallásos. Talán 5-en ha lehettünk, akik nem voltunk azok. Hátraálltunk, hogy ne zavarjunk senkit azokban a dolgokban amit ők mise közben csinálnak, mi viszont nem csináltuk. A barátnőm azt mondja, neki rosszul esett hogy nem voltam aktív résztvevője a misének, és így olyan, mintha ott se lettem volna. Szerinte legalább aznap "felülkerekedhettem volna a hitetlenségen."
2019. máj. 6. 11:17
1 2 3
 1/23 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

A menyasszony a misén elől, a násznépnek háttal áll. Honnan tudja, hogy ti mit csináltatok?

Személyes véleményem szerint nem kell a szertartásban tevőlegesen részt venni annak, aki azt nem érzi magáénak. Én vegyes házasságban születtem, a családom egyik fele református, nem várom el, hogy családi eseményeken, pl esküvő, keresztelő, temetés a katolikus szertartásrendnek megfelelően viselkedjenek (pl keresztvetés).

Én próbálok alkalmazkodni, nem vetek keresztet, az egyetemes könyörgést magamban mondom.

De pl egy zsidó szertartáson én is kívülállóként viselkednék.

2019. máj. 6. 11:38
 2/23 anonim ***** válasza:
100%

Miert nem ultetek be a padba?

Ha semmit nem csinaltok, amit a tobbiek igen (keresztvetes, leterdeles), akkor is maskepp veti ki magat. Igy tenyleg kicsit olyannak tunik, mintha a kulonallasotokat akartatok volna hangsulyozni.

Az mas kerdes, hogy baratnod extra hisztis, ha ilyenen fonnakad. Orulj, hogy nem a te feleseged lett. :DDDDDD

2019. máj. 6. 11:44
 3/23 anonim ***** válasza:
62%

sértődjön. ha nem vagy annak a vallásnak a tagja, honnan kéne egyáltalán tudnod, mit kéne csinálnod? szerintem rendes tőled, hogy elmentél, de azt nem kérheti számon rajtad, hogy olyan dologban vegyél részt, amit nem ismersz, nem vagy része, esetleg egyet sem értesz.

én ateista vagyok, elmegyek vallásos eseményekre (pl templomi esküvő, keresztelő stb) ha hívnak, de én sem veszek aktívan részt, mert azt se tudom, hogyan kéne.

2019. máj. 6. 11:46
 4/23 anonim ***** válasza:
58%
Szerintem nem jogos, amiért a szemetekre veti. Átgondolnám ezt a barátságot, mert ő sem hajlandó tiszteletben tartani a ti hiteteket (hisz ez is egyfajta hit). Az én véleményem szerint ti megfelelően viselkedtetek, ő pedig kifejezetten erőszakosan áll ehhez.
2019. máj. 6. 12:01
 5/23 anonim ***** válasza:
52%

"de én sem veszek aktívan részt, mert azt se tudom, hogyan kéne"

Miért? Olyan nehéz felállni, ha éppen felállnak a többiek, vagy kezet fogni a melletted állóval, amikor ők kezet nyújtanak? Ehhez azért még diploma se kell.

Én is voltam már más vallású esküvőn, de eszembe nem jutott volna, hogy tüntetőleg elkülönüljek és látványosan ne csináljam azt, amit a többiek...

2019. máj. 6. 12:03
 6/23 A kérdező kommentje:
Az nekem is eszembe jutott, amit az első mond, hogy honnan tudta, mit csinálok? Valószínű, hogy azokban a percekben nem velem foglalkozott. Azt sejtem, hogy a kukacos násznép csiripelt neki később, hogy ki ez, akit meghívott... valóban beülhettem volna a padba de nyúl voltam hozzá. Nekem ez egy nagyon idegen világ.
2019. máj. 6. 12:07
 7/23 anonim ***** válasza:
93%

"Részt vettünk a nászmisén vagy mondhatjuk, hogy nem?"

A nászmisén jelen voltatok, csak nem vettetek részt rajta. Ez kissé szokatlan viselkedés, hiszen, ha valahova hívnak és elmegyünk, ott nem különülünk el a többiektől, hanem az adott közeghez próbálunk igazodni, és viselkedni, ahogyan az elvárható. Nem kell keresztet vetni, imádkozni stb., ha nem tudsz. De ettől függetlenül még a közösség részének kell lenni, de legalábbis megpróbálni részesévé válni. Ezt úgy nevezzük, hogy szocializáció.

Szocializáció az az interakciós folyamat, amelynek révén a személy viselkedése úgy módosul, hogy megfeleljen a csoport tagjai által vele szemben támasztott elvárásoknak.

2019. máj. 6. 12:24
 8/23 anonim ***** válasza:
52%
#5 nem ilyen dolgokra gondoltam. nyilván fel tudom fogni, hogy ha mindenki feláll, akkor nekem is fel kéne állnom. olyan dolgokra gondoltam, mint amiket #7 is említ: imádkozás, keresztvetés, éneklés, papnak válaszolgatás stb. illetve én a körbeküldött adományos kosárkákba se vagyok hajlandó pénzt dobni.
2019. máj. 6. 12:35
 9/23 anonim ***** válasza:
86%

Nekem meg úgy tűnik, hogy a kérdező ilyen dolgokra gondolt. Nálunk is jár templomba alkalmanként olyan (sőt nem is egy), aki más vallású (vagy egyáltalán nem hívő, ezt nem tudom), így nem térdel le, nem vet keresztet, nem énekel, de senki se szólná meg őt érte. Viszont amikor valaki tüntetőlegesen elkülönülve, látványosan tojik mindenre, ahogy a kérdező tette, akkor lehet többekben negatív benyomást kelt és esetleg megjegyzést tesznek rá.

2019. máj. 6. 12:45
 10/23 anonim ***** válasza:
55%
Örüljön a barátnőd, hogy részt vettél az esküvőjén. Ha nem tud ezét téged elfogadni, ott kellett volna hagyni az egész pereputtyot.
2019. máj. 6. 12:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!